• Κοινωνία

    Εκατόμβη η Νέα Υόρκη – Εκατοντάδες ομογενείς ασθένησαν – Διπλασιάστηκε ο αριθμός των θυμάτων

    • του Δημήτρη Τσάκα, Νέα Υόρκη


    Σε εκατόμβη έχει πλέον μετατραπεί τα τελευταία 24ωρα ο δήμος και η πολιτεία της Νέας Υόρκης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην πολιτεία τη Νέας Υόρκης, όπως επεσήμανε προ ολίγων ωρών ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο ξεπέρασε κατά πολύ τις 130.000, ενώ ο αριθμός τω θυμάτων ανήλθε στους 5.489.

    Ο αριθμός των κρουσμάτων της Νέας Υόρκης (το πρωί της Τρίτης, 7 Απριλίου 2020) ανήλθε στους  72,324, ενώ ο αριθμός των θυμάτων στους 3.202 ξεπερνώντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2020 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

    Το τελευταίο 24ωρο μόνο στον δήμο της Νέας Υόρκης έχασαν την ζωή τους με τον κορωνοϊό 724 Νεοϋορκέζοι.

    H διασταύρωση της Crescent St. και Queens Plaza North στην είσοδο στην γέφυρα της 59ης Οδού που συνδέει το Κουίνς με το Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

    Η ομογένεια

    Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων της ομογένειας παραμένει άγνωστος μέχρι και ετούτη την ώρα καθώς κανένας ομογενειακός φορέας, μήτε η AHEPA και η ίδια η Αρχιεπισκοπή δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια τράπεζα δεδομένων σχετικά με τα κρούσματα στην Αμερική και κυρίως με τους ομογενείς που έχουν χάσει την ζωή τους από τον κορονοϊό.

    Η γέφυρα της 59ης Οδού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

    Από μια βολιδοσκόπηση των «Αναμνήσεων» προέκυψε ότι ο αριθμός των ομογενών που υποβλήθηκαν στην ενδεδειγμένη εξέταση ξεπερνά τους εκατό, ενώ ο αριθμός που νόσησαν  είναι πολλαπλάσιος, καθώς δεκάδες ομογενείς καθ’ υπόδειξη των οικογενειακών τους γιατρών έλαβαν θεραπευτική αγωγή και η κατάστασή τους βελτιώνεται σταδιακά.

    Στη συμβολή της 59ης Οδού και της 2nd Ave στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας

    Ωστόσο δεκάδες ομογενών μεταξύ των οποίων και δεκατρείς (13) τουλάχιστον γιατροί,  νοσοκόμοι  και άνδρες των πρώτων βοηθειών νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης. Το παρήγορο είναι ότι μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού οι ομογενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    Χθες με διαφορά ολίγων ωρών ο Γιάννης Πρατσινάκης, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Cadmen University Hospital και ο ένας ομογενής γιατρός που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ κορυφαίου νοσοκομείου της Νέας Υόρκης απέφυγαν τον κίνδυνο και αναπνέουν χωρίς μηχανική υποστήριξη.

    Αμφότεροι οι ομογενείς νοσηλεύτηκαν διασωληνωμένοι πάνω από δέκα ημέρες και εξέπληξαν τους θεράποντες ιατρούς, τους συγγενείς και τους φίλους.

    Ο χώρος που δεν ησύχαζε ποτέ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας

    Ο αριθμός των ομογενών που υπέκυψαν ξεπερνούν κατά πολύ τους είκοσι. Μόνο τα δύο τελευταία 24ωρα στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης θρηνήσαμε δέκα τουλάχιστον ομογενείς.

    Μόνο ένα Γραφείο Τελετών έχει αναλάβει την τέλεση των κηδειών δέκα θυμάτων μεταξύ των οποίων και έξι ομογενών.

    Οι «Αναμνήσεις» λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι σε πλείστες περιπτώσεις έχει νοσήσει ολόκληρη η οικογένεια και βρίσκεται σε καραντίνα αποφάσισαν να μην κοινοποιήσουν τα ονόματα των πολυαγαπημένων μας ανθρώπων χωρίς την συγκατάθεση των οικείων τους.

    Τουναντίον θα προβάλλουν σταδιακά τις ιστορίες των θυμάτων και θα τους εντάξουν στο “Πάνθεο του Ελληνισμού» των «Αναμνήσεων».

    Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας

    Τα Γραφεία Τελετών

    Η Νέα Υόρκη από σήμερα εισέρχεται σε μια διπλή μάχη. Η πρώτη έχει ξεκινήσει προ 37 ημερών και σχετίζεται με τη διάγνωση, νοσηλεία των ατόμων που είναι θετικοί, την ομαλοποίηση της κατάστασης στα νοσοκομεία και την διαχείριση των παράπλευρων συνεπειών της πανδημίας.

    Η δεύτερη αφορά την κηδεία με αξιοπρέπεια των θυμάτων του κορωνοϊού, αφ’ ενός μεν διότι τα Γραφεία Τελετών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν , αφ’ ετέρου δε διότι τα κοιμητήρια δεν έχουν τη δυνατότητα να κηδέψουν σε μια μέρα τόσους πολλούς νεκρούς.

    Ο πρόεδρος του εθνικού οργανισμού των διευθυντών των γραφείων τελετών «The National Funeral Directors Association» εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνδράμει αποστέλλοντας διευθυντές και άλλους ειδικούς, αλλά κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν είναι εφικτό καθώς οι άδειες τους ισχύουν μόνο για τις πολιτείες όπου δραστηριοποιούνται.

    Άδειοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Radio City. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας

    Με το χρώμα της καρδιάς

    Η αυτοψία του επιτελείου των «Αναμνήσεων» το βράδυ της Δευτέρας στο Μανχάταν ήταν άκρως συγκινητική, διότι η πόλη που δεν κοιμάται έμοιαζε απόκοσμη, έρημη, μουγκή και θλιμμένη. Μόνο περιπολικά και ασθενοφόρα συναντούσες που και που.

    Το Empire State Building και άλλα κτίρια της Νέας Υόρκης είχαν φωταγωγηθεί με το χρώμα της καρδιάς και καθιστούσαν ακόμη πιο τραυματική την εμπειρία.

    Μεσίστιες οι σημαίες

    Οι «Αναμνήσεις» προτείνουν στους ομογενειακούς φορείς, στις Ελληνορθόδοξες Κοινότητες και στους Ιεράρχες σε όλη την Αμερική να κηρύξουν πένθος και μέχρι και την ομαλοποίηση της καταστάσεως οι γαλανόλευκες και οι αστερόεσσες που έχουμε στα σπίτια, στις επιχειρήσεις, στις λέσχες και στις κοινότητες στο εξής να κυματίζουν μεσίστιες.

    Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας
    Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας



    ΣΧΟΛΙΑ