• Κοινωνία

    Eυρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας: Χρηματοδότηση 9,5 εκατ. σε δύο ερευνητικά προγράμματα με συμμετοχή των ΕΚΠΑ και ΕΜΠ

    • NewsRoom


    Δύο πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα, τα RAMONES και SONICOM, με τη συμμετοχή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), χρηματοδοτούνται με συνολικά 9,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος Pathfinder του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ).

    Συνολικά επελέγησαν 18 νέα ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, τα οποία θα λάβουν 74 εκατ. ευρώ κατόπιν του τελευταίου γύρου αιτήσεων χρηματοδότησης. Το ΕΣΚ στηρίζει τους φορείς καινοτομίας, τους επιχειρηματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κορυφαίους επιστήμονες με στόχο την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της ΕΕ.

    Τα χρηματοδοτούμενα έργα επελέγησαν ανάμεσα σε 236 υποψηφιότητες. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιλεγέντων υποψηφίων προέρχεται από την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιταλία. Οι περισσότερες συμμετοχές προέρχονται από οργανισμούς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, ενώ το 18% από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μέση επιχορήγηση που δίνεται από την ΕΕ ανά έργο ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ και τα επιλεγέντα έργα θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και καθοδήγησης του ΕΣΚ για την επιτάχυνση των επιχειρήσεων.

    Η χρηματοδότηση διατέθηκε μέσω δύο προσκλήσεων υποβολής προτάσεων: Η πρόσκληση «Παραδείγματα και αναδυόμενες εταιρείες» αποσκοπεί στην ενίσχυση της διεπιστημονικής έρευνας, όπως π.χ. δοκιμές των κοινωνικών εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) ή έρευνες για την αποθήκευση και μετατροπή ενέργειας, σύμφωνα με τις κλιματικές φιλοδοξίες της Ευρώπης. Η δεύτερη πρόσκληση για «Περιβαλλοντικές πληροφορίες» αφορά έργα που επιδιώκουν νέες συνέργειες μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών κλάδων, όπως η περιβαλλοντική μοντελοποίηση, η προηγμένη έρευνα για αισθητήρες, οι κοινωνικές επιστήμες και η ΤΝ.

    Μετά την επιτυχία της πιλοτικής φάσης του (2018-2020), το ΕΣΚ θα αναπτυχθεί πλήρως από τις αρχές του επόμενου έτους στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», του νέου προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ με αυξημένη χρηματοδότηση για τις τεχνολογίες αιχμής.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο κύμα δισεκατομμυριούχων «γεννά» το εμβόλιο για τον κορονοϊό – Πόσα έχουν κερδίσει καθηγητές και CEO

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία

    Μητσοτάκης: Μόνο ένας μαζικός εμβολιασμός μπορεί να βάλει τέλος στη διπλή κρίση

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ