Κοινωνία

ΕΦΕΤ: Στο κυνήγι των «ελληνοποιήσεων» με αυξημένους ελέγχους

  • NewsRoom


Τα περιστατικά «ελληνοποιήσεων» πλήθους προϊόντων επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Μετά και τα πρόσφατα αρκετά περιστατικά που σημειώθηκαν, σχετικά με την προσπάθεια ελληνοποίησης μιας πληθώρας προϊόντων, όπως γαλακτοκομικά, λάδι, μέλι, ρύζι και άλλα, ο ΕΦΕΤ αποφάσισε να εντείνει τη δράση του, με στόχο να καταπολεμήσει το φαινόμενο πώλησης εισαγόμενων προϊόντων ως εγχώριας προέλευσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, επισημαίνονται τα εξής:

• Προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα σκόπιμης παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού ως προς την προέλευση των τροφίμων, ο Ε.Φ.Ε.Τ. εφαρμόζει έκτακτο πρόγραμμα στοχευμένων δράσεων.

• Ήδη έχουν εντοπιστεί υποθέσεις που διερευνώνται, σε συνεργασία με τις Εισαγγελικές Αρχές, κατά προτεραιότητα, σε γαλακτοκομικά προϊόντα, λάδι, μέλι και ρύζι, οι οποίες αφορούν είτε σε εξ ολοκλήρου παραπλανητική επισήμανση του τροφίμου, είτε σε νοθεία ποιοτικών εγχώριων προϊόντων με εισαγόμενα τρόφιμα.

• Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, που δεν είναι σε θέση να τεκμηριώσουν κατά 100% την προέλευση που αναγράφεται στη συσκευασία των προϊόντων τους, θα υποστούν τις προβλεπόμενες αυστηρές από το νόμο συνέπειες, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

• Ο καταναλωτής δικαιούται να επιλέγει τα υψηλής ποιότητας εγχώρια Ελληνικά προϊόντα, χωρίς να διατηρεί αμφιβολία για την προέλευσή τους.

Ο ΕΦΕΤ και το ΥπΑΑΤ, με γνώμονα την προστασία, τόσο των συμφερόντων των καταναλωτών, όσο και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, εντείνει άμεσα τους σχετικούς ελέγχους και καλεί τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία.


ΣΧΟΛΙΑ