• Κοινωνία

    ΕΦΕΤ: Εντατικοποίηση ελέγχων ενόψει Πάσχα – Τι να προσέξετε

    • NewsRoom

    Shopping for the festive New Year’s Eve meal at the central Athens, Greece on Dec. 30, 2016. / Αγορές για τη Πρωτοχρινία στην Αθήνα στις 30 Δεκεμβρίου, 2016


    Ο ΕΦΕΤ ενόψει του Πάσχα εντατικοποιεί τους ελέγχους στην αγορά τροφίμων συνεργαζόμενος, μέσω των πρωτοκόλλων συνεργασίας που συνάπτει, με συναρμόδιες αρχές όπως οι Περιφέρειες και οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

    Παράλληλα θέτει υπόψη των καταναλωτών μερικές χρήσιμες συμβουλές αλλά και οδηγίες που σχετίζονται με βασικές οδηγίες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων που προτίθενται να καταναλώσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα.

    Όπως σημειώνει, γενικά πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

    • Οι αγορές είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες.
    • Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.
    • Πρέπει να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.
    • Κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος πρέπει να προσεχθούν τα εξής:

    – Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.

    – Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.

    – Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

    – Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού ή να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

    – Στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

    • Κατά την προμήθεια νωπών αυγών πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

    – Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.

    – Διατηρούμε τα αυγά σε σκιερό και δροσερό χώρο για να συντηρηθούν σωστά.

    • Κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

    – Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, έκθεση και διάθεση σε σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

    – Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων (καθώς μπορεί να προκληθεί πνιγμός σε παιδιά μικρής ηλικίας), στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος ή υγείας) και στην ημερομηνία ανάλωσης.

    • Για τις βαφές των αυγών:

    – Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών να είναι οι επιτρεπόμενες.

    – Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά τον βρασμό.

    – Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στη συσκευασία.

    Ο ΕΦΕΤ συμβουλεύει, επίσης, τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους. Στην περίπτωση που διαπιστώσουν υποβαθμισμένα, ακατάλληλα ή αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους, θα πρέπει να απευθύνονται σε αυτόν, στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1171.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα «καμπάνα» από τον ΕΦΕΤ – Πρόστιμα 37 χιλ. ευρώ σε τρεις επιχειρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΦΕΤ: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε για τις πασχαλινές αγορές τροφίμων



    ΣΧΟΛΙΑ