• Κοινωνία

    Δόμνα Μιχαηλίδου: Στο υπ. Εργασίας έχουμε κάνει σημαία μας την παιδική προστασία

    • NewsRoom
    ΟΠΕΚΑ: Αναστέλλεται αύριο η λειτουργία της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού και της περιφερειακής διεύθυνσης Κρήτης

    Δόμνα Μιχαηλίδου-Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    «Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσα σε αυτά τα δυόμιση χρόνια, έχουμε κάνει σημαία μας την παιδική προστασία», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην παρουσίαση της Έκθεσης της UNICEF, για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα.

    Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή στρατηγική, Child Guarantee. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα ήταν μια από τις έξι μόλις χώρες που επιλέχθηκαν για να υλοποιήσουν το πιλοτικό πρόγραμμα, αλλά και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που το ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία της.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η κ. Μιχαηλίδου έκανε εκτενή αναφορά στους άξονες πολιτικής που εφαρμόζονται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με σκοπό κανένα παιδί να μην μένει πίσω. Οι άξονες πολιτικής, αφορούν, τόσο σε δράσεις ευαλωτότητας, όσο και σε οριζόντιες δράσεις, που στόχο έχουν την ενίσχυση των δεξιοτήτων των παιδιών.

    Μιχαηλίδου: Μέσα σε 1,5 χρόνο, 750 παιδιά βρήκαν τη θαλπωρή μιας οικογένειας μέσα από τις ενέργειές μας

    «- Το πρόγραμμα ‘Κυψέλη’, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών, ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονιών του. Επίσης, προωθεί την πρώιμη ανίχνευση και πρώιμη διάγνωση της όποιας αναπηρίας, με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση, ώστε κάθε παιδί να μεγαλώνει όσο πιο λειτουργικό γίνεται.

    – Την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης. Σε αντίθεση με το παρελθόν, υπάρχει πλέον ορισμός όπου η παιδική κακοποίηση δεν περιλαμβάνει μόνο τη σωματική, σεξουαλική και λεκτική, αλλά και την ψυχολογική και την παραμέληση. Θεσπίστηκε επίσης το λευκό ποινικό μητρώο για όποιον εργάζεται σε δομή που φροντίζει παιδιά και ταυτόχρονα ορίστηκε υπεύθυνος παιδικής προστασίας μέσα σε κάθε δομή – ένα πρόσωπο αναφοράς δηλαδή, για την έγκαιρη γνωστοποίηση των περιστατικών κακοποίησης στις αρμόδιες αρχές.

    – Το πλαίσιο αποϊδρυματοποίησης. Σε αυτό περιλαμβάνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν, ώστε τα παιδιά των ιδρυμάτων να βρουν την κατάλληλη γι’ αυτά οικογένεια. Μέσα σε 1,5 χρόνο, 750 παιδιά (από τα 2.200) βρήκαν τη θαλπωρή μιας οικογένειας μέσα από τις ενέργειές μας. Μετρήσαμε τα παιδιά, καταχωρίσαμε ατομικό φάκελο οικογενειακής αποκατάστασης για κάθε ένα, διευρύναμε τα ηλικιακά όρια της αναδοχής, θεσμοθετήσαμε μηνιαίο επίδομα αναδοχής για κάθε ανάδοχο, διευρύναμε τα ηλικιακά όρια των υποψήφιων αναδόχων και διορθώσαμε μια μεγάλη αδικία, δίνοντας πλέον το δικαίωμα στην υιοθεσία και την αναδοχή σε φορείς του HIV ή της ηπατίτιδας Β, εφόσον ακολουθούν τη θεραπεία τους» σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου.

    «Κανένα παιδί στη φτώχεια, κανένα παιδί σε κοινωνικό αποκλεισμό. Με προοδευτικές πολιτικές, διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο ότι όλα τα παιδιά έχουν ίσες ευκαιρίες» πρόσθεσε η υφυπουργός.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ