Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης
Διευκρινίσεις για τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι εργασίες στο ρέμα Τραχώνων, έδωσε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. Αρχικά μίλησε για την αναγκαιότητα αυτού του έργου, που πραγματοποιείται στην Αγία Παρασκευή Ελληνικού και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αποκατάσταση όλων των δέντρων που έχουν κοπεί.
«Το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο προστασίας, που έπρεπε εδώ και δεκαετίες να είχε γίνει στη Νότια Αθήνα, πραγματοποιείται σήμερα, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής στο Ελληνικό, μέσα στο αεροδρόμιο και αφορά τη διευθέτηση του ρέματος Τραχώνων», ανέφερε αρχικά ο κ. Κωνσταντάτος και στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων: «Από την πρόσφατη κακοκαιρία στις 6 Σεπτεμβρίου, το ρέμα κατεβάζει πλέον τεράστιες ποσότητες νερού προς τον Άλιμο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, αλλά και περιουσίες περιμετρικά του ρέματος».
Σχετικά με το ζήτημα των δέντρων, επισήμανε: «Ως γνωστόν στα έργα που πραγματοποιούνται για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες επιβάλλεται η κοπή μερικών δέντρων και συγκεκριμένα όσων βρίσκονται πάνω στο ρέμα, προκειμένου να υλοποιηθεί το τεράστιο αυτό αντιπλημμυρικό έργο. Ποια είναι η πραγματικότητα όμως στο έργο που εκτελείται; Εκτός από τα δέντρα που κόβονται, υπάρχουν και εκατοντάδες που μεταφυτεύονται και τοποθετούνται εκ νέου περιμετρικά του ρέματος και του πάρκου. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, των οποίων τη δαπάνη καλύπτει εξολοκλήρου η Lamda Development, προς απογοήτευση των λαϊκιστών, θα καλυφθεί ο αγωγός και στο πάνω τμήμα του θα φυτευτούν εκ νέου εκατοντάδες δέντρα, θα δημιουργηθεί νέος ποδηλατόδρομος, πεζόδρομος, πάρκο, γήπεδα, αλλά και αθλητικοί χώροι. Βασική αρχή τού σχεδιασμού μεταφύτευσης, είναι η επιλογή φυτών με βάση το είδος τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, το τοπικό κλίμα, τις συνθήκες της τοποθεσίας αλλά και την ικανότητά τους να συγκρατούν το νερό, με δεδομένο ότι η διαχείριση και διατήρηση των όμβριων υδάτων, είναι ζωτικής σημασίας για το αστικό περιβάλλον».
Στο τέλος, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης πρόοσέθεσε: «Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, Το 2025, όπου ο χώρος θα επιστραφεί στον Δήμο αναγεννημένος και πάνω από όλα ασφαλής με τα υπόγεια και διευθετημένα ρέματά του, θα κριθούμε όλοι αν το αποτέλεσμα είναι αυτό που θέλουμε ή όχι. Υπομονή λοιπόν και όχι άλλη δημαγωγία εις βάρος των πολιτών, της ασφάλειάς τους και του μέλλοντος της περιοχής, που δεν είναι μόνο η διάσωση των δέντρων, αλλά και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, που προηγούνται όλων, καθώς διασφαλίζουν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας, σε μια χώρα που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές, ακριβώς επειδή δεν έχουν γίνει αυτά τα ζωτικής σημασίας έργα στις γειτονιές τους».
Διαβάστε επίσης:
Γάζα: Είκοσι έξι καρκινοπαθείς από τη Γάζα θα μεταφερθούν για νοσηλεία στην Τουρκία