• Κοινωνία

    Δίκη Τοπαλούδη: «Όχι» από 3 δικηγόρους να υπερασπιστούν τον Αλβανό κατηγορούμενο

    Η νεκρή φοιτήτρια, Ελένη Τοπαλούδη

    Η νεκρή φοιτήτρια, Ελένη Τοπαλούδη


    Τρεις δικηγόροι αρνήθηκαν να υπερασπιστούν τον Αλβανό κατηγορούμενο για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Είχαν διοριστεί από το δικαστήριο μετά τη σημερινή παραίτηση του συνηγόρου που πριν από ένα μήνα είχε πρωτοδιορίσει για να υπερασπιστεί τον ένα από τους δύο κατηγορουμένους.

    «Είμαι Ροδία η ίδια και το καλοκαίρι επισκέφθηκα το σημείο που πνίξανε αυτό το κορίτσι. Είμαι η ίδια μητέρα και δεν μπορώ να αναλάβω την υπόθεση. Μου είναι αδύνατον», δήλωσε στους δικαστές η πρώτη διορισθείσα δικηγόρος και καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.

    «Και μόνο που είμαι εδώ, είμαι πολύ ταραγμένη. Δεν θα ασκήσω τα καθήκοντά μου ούτε κι εγώ», δήλωσε και η δεύτερη δικηγόρος. Δεν αποδέχθηκε τον διορισμό ούτε ο άνδρας δικηγόρος:

    «Ως άνδρας που σέβεται τη γυναίκα δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

    «Γνωρίζετε πολύ καλά πως λειτουργεί το δικαιικό μας σύστημα», απάντησε η εισαγγελέας και στους 3 δικηγόρου. «Υπάρχει νομικός πολιτισμός, ευτυχώς, και κάθε κατηγορούμενος δικαιούται υπεράσπισης, ότι και να έχει κάνει. Πάντως και στα ποινικά, αυτούς που υπερασπίζεστε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έχουν διαπράξει. Αυτό είναι ντροπή για το νομικό σύστημα. Αυτό μπορεί να το θέλει η κοινή γνώμη αλλά δεν είναι σωστό. Η σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και η ΕΣΔΑ που τόσες φορές επικαλείστε προβλέπει το δικαίωμα στην υπεράσπιση».

    Τελικά, το δικαστήριο διόρισε δυο νέους δικηγόρους οι οποίο ανέλαβαν την υπεράσπιση του αλλοδαπού κατηγορούμενου. Προκειμένου να ενημερωθούν για τη δικογραφία, η ακροαματική διαδικασία διεκόπη για τις 21 Μαρτίου. Οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη δεν θα είναι οι πρώτοι μάρτυρες στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, καθώς ζήτησαν να εξεταστούν στις 28 Μαρτίου.

    Το πρωί στην έναρξη της δίκης, ο συνήγορος του Αλβανού κατηγορούμενου ζήτησε αναβολή της δίκης αφενός γιατί ένας μήνας δεν του έφτασε για να διαβάσει τη δικογραφία αφετέρου, όπως είπε, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έχει αποφασίσει αποχή των δικηγόρων, σε δίκες μετά την τρίτη διακοπή εφόσον δεν έχει αρχίσει η αποδεικτική διαδικασία. Το αίτημα.του απορρίφθηκε κι εκείνος παραιτήθηκε:

    Συνήγορος: Παραιτούμαι.Σας είχα πει την προηγούμενη φορά ότι χρειάζομαι διακοπή μέχρι τον Απρίλιο για να μελετήσω τη δικογραφία.

    Πολιτική Αγωγή: Οι άλλοι συνάδελφοι διάβασαν σε δυο ώρες την απόφαση. Τι είναι αυτά που λέτε;

    Πρόεδρος: Το δικαστήριο πριν από ένα μήνα διάβασε την απόφαση όταν τη χρεώθηκε. Εσείς θέλετε τόσους μήνες;

    Έξω από το δικαστήριο ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη μίλησε στον δικηγόρο για την ταλαιπωρία της οικογένειας του από τις συνεχείς διακοπές.

    «Συμπαρίσταμαι στο πόνο σας αλλά και εγώ πρέπει να κάνω τη δουλειά μου», του απάντησε ο δικηγόρος.

    Αθώος δήλωσε στους δικαστές ο Ροδίτης κατηγορούμενος:

    «Δε φταίω. Δε έκανα αυτά για τα οποία κατηγορούμαι και ζητάω συγγνώμη. Αγαπώ και σέβομαι τους ανθρώπους».

    Διαβάστε επίσης:

    Διεκόπη ξανά η δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη – Ξέσπασε η μητέρα της



    ΣΧΟΛΙΑ