• Κοινωνία

    Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Έφεση κατά της απόφασης αθώωσης για τον βιασμό άσκησε η εισαγγελέας Εφετών

    Ο προπονητής ιστιοπλοΐας που κατηγορείται για τον κατ' εξακολούθηση βιασμό της τότε 12χρονης αθλήτριας του

    Ο προπονητής ιστιοπλοΐας που κατηγορείται για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό της τότε 12χρονης αθλήτριάς του


    Ξανά στο εδώλιο για το βιασμό της ανήλικης αθλήτριας του θα καθίσει ο προπονητής της ιστιοπλοίας, ο οποίος πρόσφατα αθωώθηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

    Η εισαγγελέας Εφετών διαφώνησε με την αθώωση του και άσκησε έφεση κατά της απόφασης, στο σκέλος που αφορά στο βιασμό, εκτιμώντας ότι η καταγγέλλουσα λέει αλήθεια για τη σεξουαλική της κακοποίηση από τα 12 ως τα 14 της χρόνια.

    Η εισαγγελέας Ιωάννα Τσάλη μελέτησε την πρωτόδικη απόφαση και στην έφεση της αναφέρει ότι “κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε ότι η μηνύτρια είχε κάποιο κίνητρο ή σκοπιμότητα ή όφελος να καταγγείλει τον προπονητή της μετά την πάροδο τόσων ετών. Εάν ήταν ψευδή τα όσα κατήγγειλε, δεν θα προέβαινε σε εξιστόρηση περιστατικών που την εκθέτουν στο πανελλήνιο.

    Πρόσφατα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αθώωσε τον προπονητή με οριακή πλειοψηφία ( 4-3). Τρεις ένορκοι κι ένας δικαστής πίστεψαν τον κατηγορούμενο ότι υπήρξε συναίνεση της ανήλικης.

    Ωστόσο, η εισαγγελέας αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην έφεση της:

    «Ενώ η παθούσα ήταν παιδί, ο προπονητής της την προσέγγισε λεκτικά και σωματικά και την κολάκευε . Από το 2010 ασκούσε βία σωματική και λεκτική και απειλούσε ότι θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένεια της εάν μιλούσε. Την έθεσε σε κατάσταση υπακοής και η παθουσα λειτουργούσε σε καθεστώς ψυχολογικής πίεσης, φόβου, σύγχυσης και άγχους . Δεν μπορούσε να του ασκήσει αντίσταση. Χειραγωγήθηκε από τον κατά πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία προπονητή της.

    Η καταγγέλλουσα δεν υπέπεσε σε αντιφάσεις. Περιέγραψε πραγματικά γεγονότα. Δεν προέκυψε ότι είχε κάποιο κίνητρο ή σκοπιμότητα ή όφελος να καταγγείλει τον προπονητή της μετά την πάροδο τόσων ετών. Ελάμβανε και πριν χορηγίες από την Πολιτεία.

    Εάν ήταν ψευδή τα όσα κατήγγειλε, δεν θα προέβαινε σε εξιστόρηση περιστατικών που την εκθέτουν στο πανελλήνιο».

    Η εισαγγελέας στην έφεση που άσκησε, επικαλείται και παλαιότερη απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία:

    «Για να στοιχειοθετηθεί βιασμός δεν απαιτείται το θύμα να αντιστάθηκε ενεργά. Αρκεί η πράξη να έγινε παρά την αντίθετη βούληση του, με την άσκηση σωματικής βίας που εξουδετέρωσε την αντίσταση του. Ακόμα κι αν το θύμα δεν αντιστάθηκε καθόλου στη σωματική βία, στοιχειοθετείται βιασμός λόγω του φόβου να προβάλει αντίσταση ή λόγω του αιφνιδιασμου ή λόγω των ασθενών σωματικών δυνάμεων του ώστε θεώρησε ανέφικτη ή μάταια την αντίσταση.»

    Παρά την αθώωση του για το βιασμό, ο προπονητής βρίσκεται στη φυλακή καθώς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για την κατάχρηση σε ασέλγεια της ανήλικης.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Αθωώθηκε για την κατηγορία του βιασμού, ένοχος για κατάχρηση σε ασέλγεια

    Ποινή κάθειρξής 13 ετών για τον προπονητή ιστιοπλοΐας



    ΣΧΟΛΙΑ