• Κοινωνία

    Δίκη Μάτι: O εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του Βασίλη Ματθαιόπουλου, επειδή δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής

    Βασίλης Ματθαιόπουλος: Ποινική δίωξη και απευθείας παραπομπή σε δίκη για τον πρώην αρχηγό της πυροσβεστικής

    Βασίλης Ματθαιόπουλος


    Δεκάδες συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες παρακολουθούν την πρόταση του εισαγγελέα στη δίκη των 21 κατηγορουμένων για την τραγωδία στο Μάτι.

    Ο Παναγιώτης Μανιάτης, μέχρι τώρα, έχει προτείνει την ενοχή του τότε υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου για τη μη κινητοποίηση των πλοιαρίων της υπηρεσίας του, με αποτελέσματα να πεθάνουν 9 άνθρωποι στη θάλασσα, του τότε αρχηγού του ΠΣ Σωτήρη Τερζούδη και του επικεφαλής του ΕΣΚΕ Ιωάννη Φωστιέρη. Αμφότεροι οι τελευταίοι για τη μη αξιοποίηση των εναέριων μέσων.

    Ο εισαγγελέας  έχει προτείνει την απαλλαγή κάποιων εκ των κατηγορουμένων για άλλες επιμέρους πράξεις, περιγράφοντας κατά την αγόρευσή του ένα απίστευτο αλαλούμ κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης:

    «Υπήρχε έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών τηςΠυροσβεστικής αλλά και μεταξύ της Αστυνομίας, που οδήγησε σε άναρχη δράση», ανέφερε ο εισαγγελέας.

    «Ακούσαμε ότι οχήματα έφθασαν στο σημείο της φωτιάς και δεν ενημέρωναν καν ότι έφθασαν, οχήματα πήγαιναν σε λάθος σημείο ή οχήματα και πυροσβέστες πήγαιναν και επιχειρούσαν κατά το δοκούν. Κατά συνέπεια το πρόβλημα ήταν διττό. Αφορούσε στα ούτως ή άλλως λίγα μέσα προς διάθεση, αλλά και στη μη αποτελεσματική αξιοποίηση των μέσων στα σημεία που περισσότερο χρειάζονταν.»

    Κατά τον εισαγγελέα:

    «Αποδεικνύεται ότι όταν στις 19.00 ήρθε η πληροφορία για ανθρώπους στη θάλασσα, δεν δόθηκε από τον κατηγορούμενο Βασίλη Ματθαιόπουλο εντολή προς τον επικεφαλής των πλωτών μέσων, τον κ. Σταμούλη για τα πλοιάρια της πυροσβεστικής, τα οποία αποδείχτηκε πως ήταν μάχιμα και έτοιμα να συνδράμουν.

    Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που αναζήτησαν καταφύγιο στη θάλασσα από τη φωτιά, υπήρξαν άνθρωποι που πνίγηκαν και υπήρξαν και άνθρωποι που περισυνελέγησαν πολλές ώρες μετά. Το ΕΣΚΕ γνώριζε την ύπαρξη ανθρώπων στη θάλασσα, τα πλοία ήταν διαθέσιμα και επανδρωμένα.

    Η παράλειψη του κ. Ματθαιόπουλου να δοθεί εντολή στα πλοιάρια της πυροσβεστικής να συνδράμουν σημαίνει το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα».

    Κατά τον εισαγγελέα, ο αρμόδιος και υπεύθυνος εκείνη την ημέρα για να κινητοποιήσει τα πλοιάρια ήταν ο κ. Ματθαιόπουλος:

    «Η μη κινητοποίηση συνέβαλε στην πρόκληση των θανάτων των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Ως παράλειψη θα πρέπει να καταλογιστεί στον Βασίλη Ματθαιόπουλο και θα ζητήσω την ενοχή του για το σκέλος αυτό της κατηγορίας, ενώ θα ζητήσω να κηρυχθούν αθώοι οι Τερζούδης και Φωστιέρης».

    Η αγόρευση του εισαγγελέα συνεχίζεται.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Μάτι: Η πυρκαγιά που καθόρισε την ιστορία του τόπου, δεύτερη μεγαλύτερη τραγωδία παγκοσμίως – Η αγόρευση του εισαγγελέα

    Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

    Οικογένεια Καρνέση: Ο δολοφόνος ήταν μέλος στα διοικητικά συμβούλια δύο εταιρειών – Αποκάλυψη mononews



    ΣΧΟΛΙΑ