Κοινωνία

Δίκη Λιγνάδη: Δριμύ κατηγορώ από τον πρώτο μάρτυρα – Εκμεταλλεύτηκε την αθωότητά μου εκείνος που πίστευα ότι ήταν δάσκαλος

Στο εδώλιο σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης κατηγορούμενος για τέσσερις βιασμούς


«Πάγωσα… Έτρεμα… Έχασα τις αισθήσεις μου… Ντρεπόμουν και δεν μίλησα… Εκμεταλλεύτηκε την αθωότητά μου εκείνος που πίστευα ότι ήταν δάσκαλος και μέντορας μου.» Είναι το δριμύ κατηγορώ του πρώτου καταγγέλλοντα του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος άρχισε σήμερα την κατάθεση του στη δίκη του σκηνοθέτη και ηθοποιού.

Επί 3 ώρες ο 27χρονος άνδρας περιέγραφε με λεπτομέρειες στους δικαστές τα όσα καταγγέλλει: το βιασμό του από τον Δημήτρη Λιγνάδη όταν ήταν 16 ετών. Και απαντούσε στις δεκάδες πιεστικές ερωτήσεις προέδρου, δικαστών και εισαγγελέα, οι οποίοι για να καταλήξουν σε ετυμηγορία, οφείλουν πρώτα να εξακριβώσουν την αξιοπιστία του μηνυτή.

Ο σκηνοθέτης αρνείται ακόμα και ότι τον γνωρίζει και από το εδώλιο σήμερα παρακολουθούσε απόλυτα ψύχραιμος τον νεαρό άνδρα να τον “κατακεραυνώνει” με τις περιγραφές του για τον καταγγελλόμενα βιασμό του το 2011, στο σπίτι του κατηγορουμένου. Βρέθηκε εκεί, ισχυρίστηκε, γιατί ηθελε να γίνει τραγουδιστής και πίστεψε ότι ο Λιγνάδης θα τον βοηθούσε:

«Μου πρόσφερε κάτι να φάω, να πιώ και να καπνίσω στριφτό τσιγάρο και μου είπε «ήρθε η ώρα να δούμε τι θα κάνουμε, πώς θα προχωρήσουμε και πότε θα πάμε στον Ρουβά». Ήπια το πότο έκανα και το τσιγάρο. Αυτή τη φορά όμως ήταν πολύ πιο διαφορετικό από άλλες φορές. Ένιωθα σαν ταχυπαλμίες, ότι δεν καταλαβαίνω τι γίνεται γύρω μου. Βγήκα έξω στο μπαλκόνι και έγειρα, έπεσα, στον καναπέ. Γιατί ένιωθα πολύ κλειστός στο σαλόνι. Έκατσα στο καναπέ στο μπαλκόνι, έγειρα. Ο κατηγορούμενος γδύθηκε τελείως.. Εγώ εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να σηκώσω ούτε χέρι, ούτε πόδι. Ο κατηγορούμενος πήρε τα κεφάλι μου άνοιξε το στόμα μου και με ανάγκασε σε στοματικό σεξ. Ήθελα να γυρίσω από την άλλη, αλλά δεν μπορούσα. Ήθελα να μιλήσω αλλά δεν μπορούσα. Έχασα τις αισθήσεις μου μετά από αυτό. Ξύπνησα την επόμενη ημέρα, γυμνός, έξω στο μπαλκόνι. Ο κατηγορούμενος δεν ήταν εκεί. Εκείνη τη στιγμή ένιωθα πολύ φόβο. Ήθελα να τρέξω, να βγω έξω. Ντύθηκα πολύ γρήγορα, δεν τον είδα στο σαλόνι, άνοιξα την πόρτα και έφυγα.. Δεν είπα σε κανέναν τίποτα, δεν ήξερα τι είχε συμβεί. Θυμόμουν τα τελευταία λεπτά πριν λιποθυμήσω αλλά ήξερα ότι ο κατηγορούμενος με είχε βιάσει.»

Πρόεδρος: Πως αισθανόσασταν την επόμενη όταν ξυπνήσατε;

Μάρτυρας: Φόβο, ήταν κάτι που δεν το είχα ζήσει. Δεν ήξερα τι να κάνω, πώς να αντιδράσω.

Πρόεδρος: Λέτε ότι είχατε χάσει τις αισθήσεις, είχατε καταναλώσει κάποια ουσία. Δεν αναρωτηθήκατε αν είχατε υποστεί κάποια βλάβη, να πάτε σε γιατρό;

Μάρτυρας: Δεν ένιωσα ότι έχω κάτι στην υγεία μου, ένιωθα ότι πέρασα κάτι που δεν τον γνώριζα. Δεν σκέφτηκα να πάω σε γιατρό να δω αν κάτι με είχε βλάψει.

Πρόεδρος: Τη μεθεπόμενη.δεν σκεφθήκατε να πάτε σε γιατρό;

Μάρτυρας: Δεν με απασχόλησε η υγεία μου, με απασχόλησε η ψυχολογία μου, αυτό που είχα περάσει. Μου πήρε πολλά χρόνια να το διαχειριστώ μόνος αυτό το πράγμα. Επηρέασε τη φύση μου, άρχισα να νιώθω ενοχή, ότι εγώ έκανα κάτι λάθος. “Γιατί να του στείλω μήνυμα” έλεγα.

Η γνωριμία

Ο 27χρονος, μόνιμος κάτοικος εδώ και χρόνια Σουηδίας, δήλωσε στους δικαστές ότι δεν γνωρίζει κανέναν άλλο από τους 3 μηνυτές του Λιγνάδη. ” Πρώτη φορά τους είδα εδώ, στο δικαστήριο”, κατέθεσε και περιέγραψε τη γνωριμία του με τον σκηνοθέτη:

«Το 2010 ο ξάδελφος μου μου είπε ότι ήξερε έναν ηθοποιό που γνώρισε στην πλατεία, στον Άγιο Παύλο, ο οποίος έψαχνε νεαρά άτομα για να τα κάνει ηθοποιούς. Ήξερε ότι εγώ θέλω να γίνω ηθοποιός ή τραγουδιστής. Τον βρήκα στο Facebook, του έστειλα αίτημα φιλίας τον Απρίλιο του 2010.
και το δέχτηκε άμεσα. Του έστειλα μήνυμα και του είπα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός. Με πολλή χαρά είδα να μου απαντάει θετικά και να μου λέει ότι «είσαι πολύ όμορφος, είσαι κούκλος». Μου είπε να τα πούμε από κοντά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Πρόεδρος: Πως επικοινωνούσατε;

Μάρτυρας: Μου έστελνε μηνύματα να πηγαίνουμε σε συναυλίες, να με γνωρίσει και σε άλλους καλλιτέχνες.

Πρόεδρος: Σας πρότεινε κάποια εργασία;

Μάρτυρας: Όχι καμία εργασία. Μου είπε αρκετές φορές να βγούμε έξω αλλά δεν μπορούσα εκείνη την περίοδο και μετά έφυγα για Αίγυπτο με τους γονείς μου. Είχαμε πιο χαλαρή επικοινωνία. Μια εβδομάδα πριν γυρίσω είχα μια επικοινωνία μαζί του και μου είπε πες μου να σε πάρω από το αεροδρόμιο.

Πρόεδρος: Είχε γίνει έρευνα σχετικά με το με ποια αεροπορική εταιρία επιστρέψατε.

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι με ποια επέστρεψα. Αναζήτησα να βρω αλλά δεν τα κατάφερα.

Πρόεδρος: Κάποιες εταιρίες, όχι όλες, δεν σας βρήκαν στα δρομολόγια τους.

Όταν επέστρεψε, ζήτησε από τον Δημήτρη Λιγνάδη να παραλάβει εκείνον και τους φίλους του από το αεροδρόμιο:

«Πήγαμε στο Ολυμπιακό Χωριό που εμένα. . Εγώ ήμουν χαρούμενος γιατί τον έβλεπα σαν μέντορά μου. Πήγαμε στο σπίτι μου, είχε φέρει κι ένα ποτό τζιν, εκείνος μας μιλούσε για τις εμπειρίες του, τα μέρη που είχε πάει. Μας έλεγε να πάμε να τον δούμε σε παράσταση. Τους κέρασα γλυκά. Οταν έφυγαν οι φίλοι μου, εκείνος παρέμεινε» .

Η πρώτη σεξουαλική του παρενόχληση, ισχυρίστηκε ότι έγινε εκείνη τη μέρα:

«Μου χάιδευε το κεφάλι. Μου έλεγε τι κούκλος που είσαι. Θα γίνεις γνωστός. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Άρχισε να χαϊδεύει στα πόδια. Είχα παγώσει. Έλεγα μόνο ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ. Εκεί ξεκίνησε να πιάνει τα γεννητικά μου όργανα. Άρχισα να τρέμω σιγά, σιγά, αλλά δεν μπόρεσα και πάλι να κουνηθώ. Έβαλε τα χέρια του μέσα από το παντελόνι μου. Μου είπε «ηρέμησε, έτσι κάνουν όλοι οι ηθοποιοί, πρέπει να είσαι χαλαρός. Δεν πρέπει να ντρέπεσαι». Πήγα στην τουαλέτα και όταν γύρισα του είπα ότι δεν μου αρέσει αυτό. Εκείνος είχε ήδη ξεκουμπωθεί και αυνανιζόταν. Φαινόταν ότι ξενέρωσε, αλλά ήταν ευγενικός. Μετά έφυγε Ένιωθα ντροπή. Είμαι από μια οικογένεια πολύ συντηρητική και δεν είχα γνώση τότε, δεν είχα σχέση, μια κοπέλα. Δεν ήξερα».

Πρόεδρος: Φόβο νιώσατε;

Μάρτυρας: Ναι ένιωσα φόβο, αλλά δεν είπα σε κανένα τίποτα.

Πρόεδρος: Μετά τι έγινε;

Μάρτυρας: Με πήρε τηλέφωνο με από λίγες ημέρες και του είπα ότι είμαι με φίλους στο σπίτι και αν θέλει να έρθει. Εκείνος ήρθε. Βρεθήκαμε σε ένα παγκάκι στο Ολυμπιακό Χωριό με τους φίλους μου μαζί. Εγώ στεκόμουν πιο πίσω, δεν είχα την ίδια άνεση. Η συνομιλία ήταν γενική.

Η επόμενη συνάντηση

Μάρτυρας: Η επικοινωνία μας ήταν χαλαρή από εκεί και πέρα. Τον ρωτούσα συνεχώς τι να κάνω για να μπω στο χώρο. Μου έλεγε να πάω στην παράταση που έπαιζε.

Πρόεδρος: Αυτό το βιβλίο για το modeling τι ήταν;

Μάρτυρας: Το είχα κάνει στην Αίγυπτο. Το είχα πει στους γονείς μου και το έκανα εκεί. Του το έδειξα αυτό το photo book που είχα κάνει.

Πρόεδρος: Εσείς του ζητούσατε κάτι; Να σας συστήσει σε τραγουδιστή ή ηθοποιό;

Μάρτυρας: Ναι του το έλεγα. Του είπα ότι μου αρέσει το ελληνικό τραγούδι και θέλω να τραγουδήσω λαϊκά. Μου έλεγε ότι θα με πάει σε συναυλίες να γνωρίσω τραγουδιστές. Δεν με πήγε. Σκεφτόμουν ότι μάλλον δεν είχε έρθει η ώρα ακόμα. Μετά με προσκάλεσε στην παράσταση Amadeus και του είπα να έρθω με μια φίλη μου. Πήγα στο θέατρο, κάθισα με τη φίλη μου τη Δανάη και είδα την παράσταση. Όταν τελείωσε η παράσταση πήγαμε στα καμαρίνια. Ήμουν ενθουσιασμένος. Με κέρασε τσιγάρα. Η φίλη μου ζήτησε αυτόγραφο. Εκείνη την ημέρα του είπα ότι μου άρεσε πολύ η παράσταση και μου είπε να έρχομαι όποτε θέλω.

Πήγα άλλη μία φορά στην ίδια παράσταση μαζί με δυο φίλους μου. Μετά το τέλος της παράστασης ο Δημήτρης Λιγνάδης μας προσκάλεσε στο σπίτι του. Εκεί μας κέρασε φαγητό, ποτά και τσιγάρα κάνναβης. Δεν είχα ξανακάνει κάνναβη, αρχίσαμε να γελάμε με οτιδήποτε δεν πολυκαταλάβαινα τι γίνονταν. Μετά από λίγη ώρα και αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνάω από αυτή τη νύχτα, είχε βάλει ένα ελατήριο ανάμεσα στη μύτη του και μας είπε να πάμε στο δωμάτιο μαζί του. Να κάνουμε σεξουαλικές πράξεις. Αυτό μου δημιούργησε ένα άβολο αίσθημα αποφασίσαμε να φύγουμε.

Πρόεδρος: Σας δίνει τσιγάρο κάνναβης, ποτό και δεν σας έκανε καμία εντύπωση αυτό και σας έκανε το ελατήριο;

Μάρτυρας: Μου δημιούργησε ένα άβολο αίσθημα. Πίστευα ότι προσπαθεί να μας υπνώσει.

Πρόεδρος: Πως άλλαξε αυτό από εκεί που γελάγατε;

Μάρτυρας: Ένιωθα μια ασφάλεια όταν ήμουν με κάποιο γνωστό, ότι δεν θα μου κάνει κάτι κακό. Εγώ με τον άνθρωπο όταν τον γνώρισα και αφού προχώρησε αυτή η σχέση τον είχα δει σαν δάσκαλο, δεν ήθελα να του λέω όχι.

Πρόεδρος: Αφού μας λέτε ότι μέχρι τότε δεν σας είχε ανοίξει κάποια πόρτα. Γιατί ήταν ο δάσκαλος σας και ο μέντορά σας;

Μάρτυρας: Καταρχάς ένα 14χρονο όταν βλέπει μια παράσταση ενός γνωστού ηθοποιού, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι θα τον βάλει μέσα στο χώρο… Με έκανε να τον εμπιστευτώ. Για αυτό το λόγο τον εμπιστεύτηκα ότι μπορώ να πάω στο σπίτι του.

Πρόεδρος: Γιατί τον λέτε δάσκαλο αφού δεν σας είχε βοηθήσει

Μάρτυρας: Εγώ περίμενα ότι θα γινόταν. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ο κατηγορούμενος μου είπε ότι πρέπει να μιλήσουμε για «την καριέρα σου και πως θα προχωρήσεις». Εγώ πήρα μαζί μου αυτό το Book – το είπα και στους γονείς ότι θα πάω στον κατηγορούμενο – με κάλεσε να πάω μόνος μου.

Πρόεδρος: Όμως επιμένατε και εσείς, είχατε πει ότι του στέλνατε και εσείς μηνύματα. Σε ποιους σας γνώριζε ο κατηγορούμενος

Μάρτυρας: Μου είπε ότι θα με πάει στο Ρουβά και στον Μαζωνάκη που ήταν φίλοι του.

Πρόεδρος: Πέρασε ένας χρόνος δεν σας έκανε εντύπωση που δεν σας πήγε;

Μάρτυρας: Όχι πίστευα ότι θα με πήγαινε

Πρόεδρος: Οι φίλοι σας που έρχονταν μαζί είδαν ότι κάνατε χρήση ναρκωτικών, ότι καταναλώνατε αλκοόλ. Κάποιος από όλους αυτούς δεν σας είπε τι γίνεται εδώ; Πότε θα σε γνωρίσει σε κάποιους για τη καριέρα σου;

Μάρτυρας: Όχι, τη συγκεκριμένη ερώτηση δεν μου την έκανε ποτέ κανείς

“Μη μιλήσεις”

Μετά το βιασμό που καταγγέλλει ο 27χρονος κατέθεσε ότι είπε στον Λιγνάδη:

“Του είπα με πολλά νεύρα «μη με ξαναπάρεις θα σου κάνω μήνυση. Μη με ενοχλήσεις άλλο». Μου ζήτησε να μη το κάνω αυτό και ότι θα πεθάνει γιατί έχει καρκίνο του λάρυγγα. Όμως μου έστελνε μηνύματα και εγώ του έστελνα και τον ρώταγα για τον καρκίνο και την μητέρα του που μου είχε πει ότι ήταν άρρωστη. Τότε εγώ δεν είχα τα κότσια να κάνω μήνυση. Οι γονείς μου ήταν μετανάστες, πρώτα θα σκότωναν εμένα και μετά τον ίδιο. Είπα να το κρατήσω μέσα μου. Έχω δικαιώματα, αλλά τότε δεν ήξερα πολλά. Τον φοβήθηκα. Ήθελα να τον σπρώξω μακριά.

Πρόεδρος: Στους φίλους σας γιατί δεν το είπατε;

Μάρτυρας: Ένιωθα ντροπή, δεν μπορούσα τότε.

Πρόεδρος: Δεν σας ρώτησαν αν θα ξαναπάτε στο θέατρο;

Μάρτυρες: Δεν με ρώτησαν, τους έλεγα εγώ μόνος μου δικαιολογίες

Πρόεδρος: Τώρα που έχουν περάσει, τι σκέφτεστε;

Μάρτυρας: Με εκμεταλλεύτηκε, μου δώσε το μικρό ψαράκι για να με τραβήξει έξω, εκμεταλλεύτηκε την αθωότητά μου. Δεν είχα εμπειρίες από τίποτα και προφανώς αυτό το είδε και ήμουν το κατάλληλο θύμα. Εγώ ήμουν σαφής με τον κατηγορούμενο, του είχα πει δεν είμαι ομοφυλόφιλος. Το μόνο πράγμα που είχα με τον κατηγορούμενο ήταν ότι θα με βοηθούσε επαγγελματικά. Του είχα πει ότι μου άρεσε μια κοπέλα…

Πρόεδρος: Έδειχνε ότι δεν είχε καταλάβει αυτό που του είχατε πει. Δε σας φόβισε αυτό;

Μάρτυρας: Δεν σκέφτηκα ότι θα με βιάσει, ένα όχι είναι ένα όχι. Δεν ήξερα ότι θα μπορούσε ένας άνθρωπος να κάνει κάτι τέτοιο σε ένα παιδί, ότι και να έλεγε εγώ γέλαγα, δεν το έπαιρνα σοβαρά. Το είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν είμαι ομοφυλόφιλος, του είχα πει ότι μου αρέσουν οι κοπέλες.

Πρόεδρος: Τελικά θυμάστε το χρώμα του αυτοκινήτου;

Μάρτυρας: Εγώ το θυμάμαι σκουρόχρωμο κόκκινο. Είχα και ένα φίλο μου που είχε το ίδιο αμάξι κόκκινο, ίσως για αυτό να μου έμεινε σκουρόχρωμο κόκκινο.

Εισαγγελέας: Τι σας προσέφερε το βράδυ του καταγγελλόμενου βιασμού;

Μάρτυρας: Αλκοόλ, δύο ποτά και ένα τσιγάρο κάνναβης

Εισαγγελέας: Φάγατε κάτι ;

Μάρτυρας: Είχα φάει σολομό

Εισαγγελέας: Πότε αρχίσατε να νιώθετε άσχημα;

Μάρτυρας: Μετά από 10-15 λεπτά. Ήπια πρώτα και μετά έκανα τσιγάρο, δεν το τελείωσα και άρχισα να νιώθω έτσι.

Εισαγγελέας: Πιστεύετε μπορεί να είχε και το ποτό κάτι;

Μάρτυρας: Μπορεί. Έχω ξανακάνει κάνναβη και δεν ήταν έτσι… Αυτή τη φορά δεν μπορούσα να σταθώ.

Εισαγγελέας: Σας έκανε κάποια πρόταση;

Μάρτυρας: Όχι

Εισαγγελέας: Ξαφνικά έπιασε το κεφάλι σας;

Μάρτυρας: Ναι

Εισαγγελέας :Δείξατε αποστροφή σας;

Μάρτυρας: Προσπάθησα να γυρίσω και άρπαξε δεύτερη φορά το κεφάλι μου. Ήμουν αδύναμος και αυτός είχε τη δύναμη και τον έλεγχο εκείνη την ώρα. Όλο αυτό διήρκησε 10 λεπτά. Μετά έχασα τις αισθήσεις μου.

Εισαγγελέας: Είχατε δείξει ότι δεν ενδιαφέρεστε;

Μάρτυρας: Είχα δείξει εξαρχής ότι δεν ενδιαφέρομαι, ότι είμαι straight.

Γ. Βλάχος (συνήγορος πολιτικής αγωγής): Δεν νιώσατε έκπληξη ότι ένας τόσο μεγάλος ηθοποιός είχε σχέση με παιδιά;

Μάρτυρας: Ο φίλος μου, μου είχε πει ότι έπαιζε συχνά ποδόσφαιρο με παιδιά στην πλατεία Αγίου Παύλου Έψαχνε για νεαρά ταλέντα όπως μου είχε πει ο φίλος μου και αυτό ήταν και η αφορμή να τον αναζητήσω και εγώ.

Γ. Βλάχος: Εσείς γιατί δεν είσαστε καχύποπτος μετά το πρώτο περιστατικό;

Μάρτυρας: Του είπα ότι δεν με ενδιέφερε και νόμιζα ότι τα κατάλαβε.

Γ. Βλάχος: Από τη μήνυση μέχρι τώρα διαφέρετε νέες λεπτομέρειες; Περιγράψτε λίγο τον ψυχικό σας κόσμο…

Μάρτυρας: Όταν είδα τη φωτογραφία του ένιωσα πάρα πολλά πράγματα που τα απωθούσα και δεν ήθελα να τα σκέφτομαι. Ήταν ένας εφιάλτης που δεν ήθελα να το σκέφτομαι.

Ο μάρτυρας άρχισε την κατάθεση του απαντώντας στην πρόεδρο του δικαστηρίου γιατί κατήγγειλε τον Λιγνάδη 10 χρόνια μετά:

“Πέρυσι το Φεβρουάριο, ένας φίλος μου μου έστειλε μια συνέντευξη ενός ανθρώπου που έλεγε για βιασμό του από τον Λιγνάδη το 1995.

Μόλις είδα τη συνέντευξη νευρίασα παρά πολύ γιατί είχα περάσει κι εγώ κάτι παρόμοιο. Σκέφτηκα τι θα κάνω. Δεν περίμενα ότι θα γίνει κάτι με το συγκεκριμένο άτομο στη δημοσιότητα. Κατάλαβα ότι ο κατηγορούμενος είχε μια δράση από παλιά και ένιωσα ότι πρέπει να κάνω μια μήνυση γιατί πέρασα κι εγώ τα ίδια. Έψαξα να βρω δικηγόρο για να με βοηθήσει.”

Αύριο ο μάρτυρας θα δεχθεί ερωτήσεις από τον δικηγόρο του σκηνοθέτη, Αλέξη Κούγια.

Διαβάστε επίσης

Αθώος δηλώνει ο Δημήτρης ΛιγνάδηςΣΧΟΛΙΑ