Ο 40χρονος πρώην σύντροφος της Κυριακής Γρίβα καλείται σήμερα να σταθεί απέναντι στους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και να μιλήσει δημόσια για τις πέντε μαχαιριές που έκοψαν το νήμα της ζωής της 28χρονης, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, το βράδυ της 1ης Απριλίου 2024. Πρόκειται για ένα έγκλημα που σημειώθηκε με παρόντες τους αστυνομικούς του Τμήματος, στους οποίους είχε απευθυνθεί για βοήθεια η νεαρή γυναίκα, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση.

Ο κατηγορούμενος έχει αποδεχθεί την πράξη, η οποία έχει καταγραφεί σε βίντεο, ωστόσο ισχυρίζεται πως δεν θυμάται τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διέπραξε τη δολοφονία. Έτσι, το ζητούμενο της δίκης δεν είναι η ενοχή, αλλά το κατά πόσο έχει μειωμένο καταλογισμό.

1

Σήμερα, αναμένεται να μιλήσει για τη ζωή του, τη σχέση του με την Κυριακή και την κατάστασή του μετά τη δολοφονία. Κάθε λέξη, κίνηση, σιωπή ή έκφραση θα αξιολογηθεί από τους δικαστές, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν εάν ο κατηγορούμενος προσποιείται τον ψυχικά ασθενή ή εάν πράγματι αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα. Από την απάντηση αυτή θα εξαρτηθεί όχι μόνο η ποινή του, αλλά και ο χώρος όπου θα εκτίσει την ποινή του.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αγόρευση της Εισαγγελέως της Έδρας, η οποία αναμένεται να τοποθετηθεί επί του βασικού ερωτήματος:
«Είχε συνείδηση της αποτρόπαιης πράξης του ο δράστης ή, λόγω ψυχικής νόσου, φαρμάκων και αλκοόλ, δεν είχε ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο της πράξης του;»

Κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η υπεράσπιση επιχείρησε να θεμελιώσει τον ισχυρισμό περί μειωμένου καταλογισμού, υποστηρίζοντας ότι το έγκλημα συνδέεται με βαριά ψυχοπαθολογία. Ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Σπύρος Δημητρίου, δήλωσε:

«Θα εκτίσει 15 έτη σε ειδικό καθεστώς φύλαξης χωρίς ευεργετήματα. Όταν εκτίσει, για να αποφυλακιστεί θα πρέπει να γνωμοδοτήσει ψυχίατρος. Αν δεν το δεχθεί το δικαστήριο και επιβάλει ισόβια – που πρακτικά σημαίνουν 18 έτη – θα αναγκαστώ να ασκήσω έφεση και θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες τρεις δίκες. Τότε θα αιτηθώ ελαφρυντικό και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή ποινής μόλις 6,5 ετών. Εγώ ζητώ 15 χρόνια. Ζητώ την ενοχή του με αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού και την προστασία του κοινωνικού συνόλου από επικίνδυνους ανθρώπους».

Από την άλλη, η οικογένεια της Κυριακής απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό ως μεθόδευση: «Ψεύδεται! Δεν έχει ούτε μία ακούσια νοσηλεία! Πώς προκύπτει η επικινδυνότητα και η βαρύτητα της νόσου του; Όποιος είναι επικίνδυνος είναι a priori ακαταλόγιστος;»

Οι καταθέσεις των ψυχιάτρων που εξετάστηκαν στο δικαστήριο δεν ήταν ομόφωνες, με την Έδρα να επαναλαμβάνει το κρίσιμο ερώτημα: «Είχε συνείδηση και ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο της πράξης του;» Δύο από τους μάρτυρες – μεταξύ των οποίων ο ένας που τον παρακολουθεί από την αρχή – υποστήριξαν πως ο κατηγορούμενος είχε πλήρη καταλογισμό και δεν βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών. Την ίδια θέση διατύπωσε και ο δικαστικός πραγματογνώμονας ψυχίατρος.

Σύμφωνα με το βούλευμα που υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση παραπομπής: «Ο δράστης ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, δηλαδή σε απόλυτη συνείδηση των πραττομένων, με την έννοια της δυνατότητας αντίληψης της πράξεως του και των συνεπειών αυτών, σκότωσε έξω από το αστυνομικό τμήμα την Κυριακή Γρίβα. Ο κατηγορούμενος φαίνεται να είναι ελεύθερος ενεργού ψυχοπαθολογίας, η δε ψυχική του κατάσταση δεν του απαγόρευε να έχει αντίληψη της πραγματικότητας».

Το Δικαστικό Συμβούλιο θεώρησε επίσης ότι: «Προέβη σε νηφάλια εκτέλεση της επίθεσης εναντίον της παθούσης και έπειτα από συστηματική και επίμονη παρακολούθησή της, τουλάχιστον την ίδια εκείνη ημέρα και την προηγούμενη».

 

Διαβάστε επίσης 

Απολογείται σήμερα στη δίκη για τη Novartis o «Μάξιμος Σαράφης»

Λίλιαν Βιλδιρίδη στο mononews για την αξιολόγηση του ΕΣΥ: Η μεγαλύτερη πρόκληση, η συμμετοχή και ο στόχος  

719 κενές θέσεις στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού