• Κοινωνία

    Δίκη Φιλιππίδη: Αίτημα ακυρότητας της διαδικασίας έθεσε η πολιτική αγωγή

    Ο Πέτρος Φιλιππίδης προσέρχεται στο Εφετείο στην Αθήνα

    Ο Πέτρος Φιλιππίδης προσέρχεται στο Εφετείο στην Αθήνα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ζέτα Μακρυπούλια, Τάσος Χαλκιάς και Ράνια Σχίζα προσήλθαν στο δικαστήριο όπου δικάζεται ο Πέτρος Φιλιππίδης για το βιασμό μίας ηθοποιού και την απόπειρα βιασμού άλλων δύο και αναμένουν να κληθούν για να ανέβουν στο βήμα του μάρτυρα και να καταθέσουν.

    Η σημερινή ακροαματική διαδικασία άνοιξε με την πολιτική αγωγή να θέτει θέμα παρέμβασης στη δίκη που, όπως υποστηρίζει, οδηγηθεί σε απόλυτη ακυρότητα.

    Αιτία η αντικατάσταση ευόρκου-δημοσίου υπαλλήλου μετά από αίτημα της υπηρεσίας όπου εργάζεται ότι είναι απαραίτητη στην εργασία της και πρέπει να επιστρέψει.

    Ο δικηγόρος της 3ης καταγγέλλουσας Χ. Σαλούστρος υπέβαλε την προσφυγή στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας:

    «Ζήτω την επανεξέταση του θέματος και την ανάκληση της απόφασης με την οποία αποχώρησε η ένορκος και αντικαταστάθηκε από αναπληρωματικό. Κι αυτό διότι δεν ακούστηκε η εισαγγελέας, ανακοινώθηκε η απόφαση από την πρόεδρο. Δεν τοποθετήθηκαν οι διάδικοι. Θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα απόλυτης ακυρότητας αυτής της αποχώρησης. Τα έγγραφα που διάβασα δείχνουν παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας σε εκκρεμή δίκη για να βρίσκεται στην εργασία της. Δεν είναι αυτό λόγος! Να παρεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία στο δικαστήριο που δικάζει, χωρίς να παρέχει καμία διευκόλυνση κι ενώ επίκειται η ολοκλήρωση της δίκης. Θεωρώ ότι το δικαστήριο σας θα έπρεπε πριν απ όλα να διευθετήσει το ζήτημα. Είναι ανεπίτρεπτο να παρεμβαίνει το υπουργείο. Θα μπορούσαν κι άλλες υπηρεσίες να το κάνουν. Αν ζητήσει να φύγει και άλλος ένορκος θα αναβληθεί η δίκη. Αυτό είναι στέρηση του φυσικού δικαστή. Είναι παρέμβαση. Όλο αυτό το πράγματα γίνεται καταχρηστικά. Είναι θέμα και ηθικής και νομικής τάξης. Επιφυλάσσομαι να ασκήσω τα νόμιμα για την παρέμβαση αυτή. Η συγκεκριμένη ένορκος είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκτέλεση των καθηκόντων της…»

    Η υπεράσπιση αντέτεινε ότι  μια τέτοια απόφαση «θα τίναζε την δίκη στον αέρα».

    Η θέση του Δικαστηρίου διατυπώθηκε δια της προέδρου του:

    «Έχω μελετήσει άλλες αποφάσεις, ερμηνείες Σεβαστίδη και Μαργαρίτη, αλλά και στη δίκη του Κοντοστάθη (ψευτογιατρός) έγινε αντικατάσταση ένορκου με το ίδιο τρόπο».

    Διαβάστε επίσης:

    Υπόθεση βιασμού 12χρονης: Ποινική δίωξη κατά όσων εντοπιστούν να εμπλέκονται στην εκπόρνευση του παιδιού

    ΣτΕ: Αποζημίωση 1,5 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για τις καταστροφές καταστημάτων μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου



    ΣΧΟΛΙΑ