• Κοινωνία

    Δεκατρία νέα προγράμματα απασχόλησης για 88.600 ανέργους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Στην υλοποίηση δεκατριών νέων προγραμμάτων απασχόλησης για 88.600 ανέργους αναμένεται να προχωρήσει ο ΟΑΕΔ έως το τέλος του έτους με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των ανέργων και οι συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού.

    Παράλληλα, η διοίκηση του Οργανισμού θα προχωρήσει σε αναμόρφωση των προϋποθέσεων σε έξι προγράμματα που ήδη τρέχουν, προκειμένου να αξιοποιηθούν 40.200 κενές θέσεις απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τον Δεκέμβριο, αναμένεται η επιδότηση για τη δημιουργία 129.000 θέσεων απασχόλησης.

    Ο σχεδιασμός της διοίκησης περιλαμβάνει την υλοποίηση προγραμμάτων για νέους έως 29 ετών, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για τον γενικό πληθυσμό των νέων ανέργων, αλλά και σε στοχευμένους κλάδους που βρίσκονται στην αιχμή της νέας εποχής όπως η ψηφιακή οικονομία.

    Ειδικά προγράμματα σχεδιάζονται για πτυχιούχους, για γυναίκες, για ειδικές ομάδες που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

    Την ίδια στιγμή, σε ανασχεδιασμό τελεί η διαδικασία σύζευξης ανέργων και επιχειρήσεων, μέσα από την αναβάθμιση των εργασιακών συμβούλων ανέργων και εργοδοτών.

    Ανάλογα με τις συνέπειες της πανδημίας, επί τάπητος έχει τεθεί η υλοποίηση προγράμματος για την πρόσληψη εργαζομένων με πλήρη επιδότηση από το κράτος του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών. Σήμερα το μη μισθολογικό κόστος ανέρχεται σε 39,66% επί του μεικτού μισθού και σύμφωνα με τους εργοδότες συνιστά ένα από τα σοβαρότερα – αν όχι το σοβαρότερο – αντικίνητρο νέων προσλήψεων.

    Από τα 13 νέα προγράμματα, τα τέσσερα έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ τα υπόλοιπα 9 μπαίνουν σε τροχιά από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.

    Αναλυτικά:

    Το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας με 36.500 θέσεις 8μηνης απασχόλησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Αξίζει να σημειωθεί πως για 36.500 θέσεις 8μηνης απασχόλησης υπέβαλλαν αίτηση 176.731 άνεργοι.

    Από τους αιτούντες θα επιλεγούν 36.500 με την προβλεπόμενη μοριοδότηση, θα δημοσιευτεί το προσωρινό μητρώο, θα ακολουθήσει χρόνος για ενστάσεις και στη συνέχεια αναμένεται να δημοσιευτεί, έως τις 15 Αυγούστου, ο οριστικός πίνακας των δικαιούχων ανέργων, ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

    Σε τροχιά μπήκε πριν λίγα 24ωρα άλλο ένα πρόγραμμα που αφορά σε 3.500 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διάρκειας 10 μηνών, για πτυχιούχους ανέργους ηλικίας 22 – 29 ετών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ.

    Ανοικτά από τα μέσα Ιουνίου είναι άλλα δυο νέα προγράμματα, που αφορούν σε 1.600 νέες θέσεις εργασίας:

    το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στην Δυτική Ελλάδα, που επιδοτεί για 7 μήνες με έως 813 ευρώ μηνιαίως το 100% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για την πρόσληψη 1.100 ανέργων 18-30 ετών σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις της Δ. Ελλάδας.

    το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στην Ήπειρο, που επιδοτεί για 7 μήνες με έως 813 ευρώ μηνιαίως το 100% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για την πρόσληψη 500 ανέργων 18-30 ετών σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις της Ηπείρου.

    Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έρχονται άλλα τρία προγράμματα:

    Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας. Το πρόγραμμα θα επιχορηγεί με έως 700 ευρώ μηνιαίως για 12 μήνες το 75% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για την πρόσληψη 7.000 μακροχρόνια ανέργων 30 ετών και άνω σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και ∆υτικής Ελλάδας.

    Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στην ψηφιακή οικονομία. Το πρόγραμμα θα επιχορηγεί με έως 600 ευρώ μηνιαίως για 6 μήνες το 100% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για την πρόσληψη 5.000 ανέργων 18-29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε περιοχές υψηλής ανεργίας. Το πρόγραμμα θα επιχορηγεί με έως 813 ευρώ μηνιαίως για 7 μήνες το 100% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για την πρόσληψη 3.000 ανέργων 18-30 ετών σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου.

    Ακολούθως, τον Οκτώβριο σχεδιάζεται να μπουν σε τροχιά άλλα δυο προγράμματα:

    Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Το πρόγραμμα θα επιχορηγεί με έως 813 ευρώ μηνιαίως για 7 μήνες το 100% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για την πρόσληψη 10.000 ανέργων 18-29 ετών σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες. Το πρόγραμμα θα επιχορηγεί για 12 -18 μήνες με 10.000 έως 17.000 ευρώ 2.500 ανέργους 18-29 ετών, για να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση. Θα υπάρχει ποσόστωση τουλάχιστον 60% υπέρ των γυναικών.

    Για τον Νοέμβριο προγραμματίζεται η έναρξη δυο προγραμμάτων:

    Πρόγραμμα απασχόλησης νέων πτυχιούχων. Το πρόγραμμα θα επιχορηγεί με έως 950 ευρώ μηνιαίως για 10 μήνες το 100% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για την πρόσληψη 6.000 ανέργων 22-29 ετών με πτυχίο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης. Το πρόγραμμα θα επιχορηγεί με έως 475 ευρώ μηνιαίως για 8 μήνες το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για την κατάρτιση και πρόσληψη 4.500 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Τέλος για τον Δεκέμβριο παραπέμπεται η έναρξη άλλων δυο προγραμμάτων:

    Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες σε μετάβαση. Το πρόγραμμα θα επιχορηγεί με έως 700 ευρώ μηνιαίως για 12 μήνες το 75% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ιόνιων Νησιών, Πελοποννήσου, Βόρειου Αιγαίου και Κρήτης.

    Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις περισσότερο αναπτυγμένες περιφέρειες. Το πρόγραμμα θα επιχορηγεί με έως 700 ευρώ μηνιαίως για 12 μήνες το 75% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για την πρόσληψη 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου.



    ΣΧΟΛΙΑ