• Κοινωνία

    Χρυσή Αυγή: Καθημερινές συνεδριάσεις ζητά η πολιτική αγωγή

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Καθημερινές συνεδριάσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής ζητούν συνήγοροι πολιτικής αγωγής, με επιστολή τους προς τον προϊστάμενο του Εφετείου της Αθήνας Κώστα Σταμαδιάνο.

    Οι δικηγόροι εκφράζουν την ανησυχία τους για νέο lockdown από Οκτώβρη που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η δίκη 5,5 χρόνια μετά την έναρξη της.

    Οι δικηγόροι, με την επιστολή τους, ζητούν:

    1) Καθημερινή εφεξής διεξαγωγή της δίκης από 17/6/2020 και μετά, καθ’ όλο το υπολειπόμενο διάστημα του μηνός Ιουνίου 2020 και όλον τον Ιούλιο 2020, καθώς επίσης και τον Σεπτέμβριο 2020 και μετά, εφόσον χρειαστεί, σε όλη την περαιτέρω διάρκειά της.

    2) Λήψη μέτρων, ώστε να εξαντλούνται τα χρονικά όρια κάθε μίας δικασίμου και να αποφεύγονται φαινόμενα πρόωρης λήξης η και ματαίωσης των συνεδριάσεων εξαιτίας απουσίας συνηγόρων που έχουν σειρά να αγορεύσουν.

    3) Τηρουμένων των ανωτέρω προϋποθέσεων, θεωρούμε βέβαιη την δυνατότητα λήξης της ακροαματικής διαδικασίας και των αγορεύσεων μέχρι τον Οκτώβριο 2020, οπότε και είναι ενδεχόμενο να κλείσουν τα δικαστήρια ξανά λόγω του κορωνοϊού.

    4) Και αν ακόμα η ακροαματική διαδικασία και οι αγορεύσεις δεν ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο 2020 θεωρούμε, ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις η δίκη να συνεχιστεί και να μην διακοπεί εκ νέου σε καμία περίπτωση εξαιτίας των μέτρων του κορωνοϊού, όχι μόνο λόγω της μεγάλης σημασίας και της πολύ μεγάλης διάρκειας αυτής μέχρι τώρα (θυμίζουμε ότι είχε ξεκινήσει στις 20/4/2015), αλλά και λόγω ότι η αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, στην οποία διεξάγεται, αποδεδειγμένα πληρεί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την τήρηση μέτρων ασφαλείας (η πρόσφατη διεξαγωγή και ολοκλήρωση για την υπόθεση Τοπαλούδη σε αυτήν και με εκατοντάδες κοινού έξω από την αίθουσα το απέδειξε), που σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή προσέλευση ακροατηρίου στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης εκμηδενίζει κάθε κίνδυνο μετάδοσης της πανδημίας.

    Το σχετικό αίτημα υπογράφουν οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής Αντανασιώτης Αντώνης

    Βρεττός Άγγελος,Θεοδωρόπουλος Θεόδωρος Καμπαγιάννης Θανάσης, Μαλαγάρης Μάνος

    Μπολάνου Ειρήνη,Παπαδάκης Κώστας,Παπαδοπούλου Χρύσα, Σαπουντζάκης Παναγιώτης, Σκαρμέας Κώστας,Στρατής Χάρης,

    Τζέλλης Ανδρέας και Τομπατζόγλου Ελευθερία.



    ΣΧΟΛΙΑ