• Κοινωνία

    Χρ. Ζερεφός: Υπήρχε αποδεδειγμένα χρόνος για εκκένωση, αλλά δεν υπήρξε καμία καθοδήγηση (video)

    • NewsRoom
    Ζερεφός

    Χρ. Ζερεφός. Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, ακαδημαϊκός


    Τα λάθη της κρατικής μηχανής κατά την πολύνεκρη πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής επεσήμανε ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

    Όπως εξήγησε ο καθηγητής, την κρίσιμη ώρα εκτιμήθηκε ότι η φωτιά δεν θα περνούσε τη Μαραθώνος, ενώ ήταν προφανές ότι θα περνούσε. «Οι άνθρωποι έπρεπε να φύγουν. Υπήρχε χρόνος και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εκκενώθηκαν οι παιδικές κατασκηνώσεις. Δεν υπήρξε όμως καμία καθοδήγηση. Κανείς δεν οδήγησε με ασφάλεια τους ανθρώπους στη θάλασσα», ανέφερε ο κ. Ζερεφός.

    Αναφορικά με την ταχύτητα των ανέμων, για την οποία οι υπεύθυνοι των Αρχών επικαλέστηκαν πως ήταν πρωτόγνωρες συνθήκες, ο κ. Ζερεφός σημείωσε ότι στις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας οι άνεμοι «έτρεχαν» με ταχύτητα 150 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ στο Μάτι, η ταχύτητα ήταν 100 χιλιόμετρα.

    Παράλληλα, ο κ.Ζερεφός επισήμανε ότι στο εξής θα έχουμε να κάνουμε με ακραία καιρικά φαινόμενα, συνεπώς για ανάλογες καταστάσεις θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε. «Όπως μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα αρκαία φαινόμενα», είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ