• Κοινωνία

  Ανέστειλαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα την «παράνομη» στάση εργασίας οι συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ (upd)

  • NewsRoom
  ΣΤΑΣΥ


  Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ανέστειλαν τελικά τη στάση εργασίας τους οι συνδικαλιστές έξι σωματείων της ΣΤΑΣΥ, χωρίς πάντως να αλλάζει κάτι στην κυκλοφορία των μέσων, αφού αυτά παρέμειναν στο αμαξοστάσιό τους καθώς το σύστημα είχε κλείσει από τις 10 το βράδυ.

  Παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο έκρινε παράνομη την «προειδοποιητική» στάση εργασίας έξι σωματείων της ΣΤΑΣΥ, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να συνεχίσουν κανονικά την αποχή τους από τις 10 το βράδυ και για τρεις ώρες μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Έτσι, η Αθήνα παρέμεινε χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ.

  Οι συνδικαλιστές των σωματείων υποστήριξαν πως «δεν έχουν ενημερωθεί» για την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ήταν γνωστή από τις 6 το απόγευμα.

  Από την πλευρά τους, αρμόδιες πηγές των συγκοινωνιακών αρχών έλεγαν ότι είχε ήδη ξεκίνησε από το απόγευμα η θυροκόλληση σε όλα τα σωματεία.

  Η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε σχετικά:

  «Σας ενημερώνουμε, πως τα δρομολόγια του Μετρό και του Τραμ διεκόπησαν μετά τις 10 το βράδυ και ως τη λήξη της κυκλοφορίας. Η εταιρεία προχώρησε σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τη διασφάλιση της διεξαγωγής των σημερινών δρομολογίων και την αποφυγή της ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού. Ωστόσο, λόγω άρνησης συμμόρφωσης με τη δικαστική απόφαση, που έκρινε παράνομη τη στάση εργασίας και απαγόρευσε την υλοποίησή της, δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση λειτουργίας των δικτύων του Μετρό και του Τραμ. Ζητάμε συγνώμη από το επιβατικό κοινό για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που υπέστη από τη σημερινή αιφνιδιαστική απεργιακή κινητοποίηση».

  Νωρίτερα, η ΣΤΑΣΥ είχε ανακοινώσει σχετικά με τη δικαστική απόφαση:

  «Σας ενημερώνουμε πως οι Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό και το Τραμ θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ως τη λήξη της κυκλοφορίας, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε πριν από λίγο παράνομη τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για απόψε 6 σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ».

  Στη δική τους κοινή ανακοίνωση, το μεσημέρι, τα σωματεία είχαν αναφέρει τα ακόλουθα:

  «- Επειδή υπάρχουν άρθρα στην συλλογική σύμβαση εργασίας που δεν εκτελούνται.
  – Επειδή δεν έχουν εκδοθεί οι ΚΥΑ που ο νόμος 5039/23 προβλέπει
  – Επειδή στις οχλήσεις που κάνουμε για τα παραπάνω, στο υπουργείο μεταφορών εισπράττουμε αδιαφορία.

  Την Τρίτη, 12/12/2023 οι εργαζόμενοι στα μέσα Σταθερής Τροχιάς θα πραγματοποιήσουν 3ωρη προειδοποιητική Στάση Εργασίας, από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας».  ΣΧΟΛΙΑ