• Κοινωνία

    Χαρδαλιάς για πυρκαγιά σε Βαρυμπόμπη: 315 απεγκλωβισμοί – Σε τρία μέτωπα η φωτιά

    • NewsRoom


    Ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών και ιδιαίτερη για αυτή στην Βαρυμπόμπη πραγματοποίησαν πριν από λίγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

    Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι πρόκειται για μια δύσκολη μέρα για όλη τη χώρα, με πολλές και δύσκολες στην αντιμετώπισή τους πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα σημειώθηκαν 81 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο. Η σημαντικότερη ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην Άνω Βαρυμπόμπη. Η κινητοποίηση των Αρχών ήταν άμεση καθώς στη περιοχή υπήρχαν ήδη διάσπαρτες δυνάμεις της πυροσβεστικής όπως προβλεπόταν από τα πρωτόκολλα, κάτι που θα ισχύσει και αύριο.

    Στην περιοχή η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 45 βαθμοί Κελσίου και η σχετική υγρασία του αέρα ήταν κάτω από το 10%. Κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, υπήρξαν ριπές ανέμου έως 6 μποφόρ. Έτσι δημιουργήθηκαν πολλές κηλιδώσεις με τεράστια θερμικά φορτία, σε περιοχή με συμπαγές δάσος. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 9 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 του στρατού και τα δύο χρησιμοποιήθηκαν για εναέριο συντονισμό, καθώς και 7 αεροσκάφη.

    Το κινητό επιχειρησιακό Όλυμπος βρέθηκε στην γέφυρα της Βαρυμπόμπης για τον συντονισμό των δυνάμεων. Ενεργοποιήθηκε άμεσα στο σχέδιο Δευκαλίων, ενώ ο στρατός διέθεσε ειδικά πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα. Πολυάριθμες υδροφόρες και μηχανήματα έχουν διαθέσει και η τοπική αυτοδιοίκηση.

    Μέχρι στιγμής οι Αρχές επενέβησαν σε 315 περιπτώσεις απεγκλωβισμού και απομάκρυνσης ατόμων, ενώ ισχυρές είναι και οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, κυρίως για την προσπέλαση των οχημάτων. Συγκεκριμένα συνδράμουν 305 αστυνομικοί, με 80 οχήματα.

    Για την ενημέρωση των κατοίκων εστάλησαν 6 SMS από το 112.

    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 κύρια μέτωπα. Στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδόνες.

    «Είναι μία επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από δύσκολες συνθήκες», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

    Την ίδια χρονική στιγμή, πυροσβεστικές δυνάμεις στην ίδια περιοχή, αντιμετώπιζαν άλλες δύο πυρκαγιές, επι της Λεωφόρου Καραμανλή και Νίκης, και επίσης Λεωφόρου Καραμανλή και Χατζηπέτρου. Τέθηκαν εκτός λειτουργίας βασικά κυκλώματα που τροφοδοτούν την Αττική, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί διαταραχή τάσης. Ο ΑΔΜΗΕ, κατάφερε να αποτρέψει περαιτέρω προβλήματα και αποκατέστησε τη βλάβη. Σε συνδυασμό με την Υπουργό πολιτισμού, λήφθηκε μέριμνα ώστε να απομακρυνθούν  έργα μεγάλης αξίας από τα πρώην βασιλικά τμήματα Τατοΐου.

    Οι κάτοικοι της περιοχής που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, στο 1135, όπου θα τους καθοδηγούν για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με έξοδα του κράτους για όσο χρειαστεί.

    Οι υπόλοιπες πυρκαγιές

    Για τις υπόλοιπες πυρκαγιές ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενεργά 40 μέτωπα με κυριότερα τα εξής:

    Η πυρκαγιά στην περιοχή Καστανιά της Ανατολικής Μάνης: Στην περιοχή έχει γίνει εκκένωση στους οικισμούς: Καστανιά, Σελεγκούδι, Άγιος Νικόλαος και Κόκκινα Λουριά. Στην περιοχή επιχειρούν 55 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα και ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη

    Η πυρκαγιά στην περιοχή Ασκληπιείου στην Κω: Στην περιοχή επιχειρούν 22 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα, και ένα ελικόπτερο. Έχει γίνει προληπτική εκκένωση του οικισμού Ασκληπιείο.

    Στη Βασιλίτσα Μεσσηνίας: Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Λιβαδάκια, Άγιος Γεώργιος, Βασιλίτσα και Μεμί. Στην περιοχή επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 22 οχήματα, και μέχρι πριν λίγο 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

    Στην περιοχή Μυρτιά στην Εύβοια: Εκκενώθηκαν οι περιοχές: Καλαμούδι, Ρετσινόλακκος, Σηπιάδα. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ των οικισμών Χρόνια και Λίμνη. Επιχειρούν 95 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και μέχρι πριν λίγο 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

    Διαβάστε επίσης:

    Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Εκκενώνεται το Ολυμπιακό Χωριό, στις φλόγες σπίτια και αυτοκίνητα 



    ΣΧΟΛΙΑ