• Top Stories

    Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Εκκενώνεται το Ολυμπιακό Χωριό, στις φλόγες σπίτια και αυτοκίνητα (upd)

    • NewsRoom
    Παραμένει ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Απεγκλωβίστηκαν οι περισσότεροι εγκλωβισμένοι - Έκλεισε ξανά η Εθνική Οδός

    Φωτιά καίει δέντρα στην περιοχή της Βαρυμπόμπης


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, με τις πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν στην περιοχή.

    Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη. Νωρίτερα είχε φτάσει μέχρι την πλατεία. Στο συγκεκριμένο σημείο κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν “ζώνη” και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν.

    Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ η φωτιά, η οποία πέρασε στο ρέμα της Χελιδονούς, επεκτεινόταν δυτικά του αεροδρομίου στο Τατόι και στο Ολυμπιακό Χωριό.

    Οι Αρχές προχώρησαν άμεσα σε εκκένωση των περιοχών, με συνεχόμενα μηνύματα από το σύστημα 112 και εκκλήσεις από τα επιτόπου συνεργεία. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάνες, το Μορτερό και οι Θρακομακεδόνες, ενώ σε επιφυλακή είναι όλες οι δυνάμεις για τυχόν και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι.

    Το τελευταίο από τα μηνύματα από το 112 καλούσε όσους βρίσκονταν σε Θρακομακεδόνες ή Ολυμπιακό Χωριό ή Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν άμεσα προς Αχαρνές.

    Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με πάνω από 350 πυροσβέστες και 70 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

    Παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής δεκάδες περιουσίες έχουν καεί από την φωτιά.  Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Το βάρος της πυροσβεστική δόθηκε στην έγκαιρη εκκένωση των περιοχών.

    Έκτακτη σύσκεψη και ενημέρωση από Χαρδαλιά

    Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να γίνει αποτίμηση για όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα και τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    Για τις πυρκαγιές θα γίνει έκτακτη ενημέρωση στις 9 απόψε από τον κ. Χαρδαλιά.

    Απεγκλωβίστηκαν οι περισσότεροι εγκλωβισμένοι

    Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν και οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό σε διάφορα σημεία με τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση. Από τις 14 αναφορές για εγκλωβισμούς παραμένουν ακόμη τρεις σε εκκρεμότητα χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

    Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά. Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο.

    Με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έχουν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης, ενώ ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251. Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ. Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, μία μηχανή, ένα όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα.

    Μεταξύ άλλων εκκενώθηκαν και η  παιδική κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό», που λειτουργεί σε χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ. στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, προχώρησε στις 3 το μεσημέρι η Ελληνική Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη», από όπου τα παρέλαβαν οι γονείς τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, στην κατασκήνωση φιλοξενούνταν 64 παιδιά, 29 ομαδάρχες και 9 εργαζόμενοι. Λεωφορεία παρέλαβαν τα παιδιά, τα οποία συντεταγμένα και υπό τη συνοδεία της ΕΛ.ΑΣ. κατέφθασαν σε χώρο στάθμευσης του σταθμού της Γραμμής 1 «Ειρήνη». Από εκεί οι γονείς, που είχαν ήδη ενημερωθεί, παραλαμβάνουν τα παιδιά τους.

    Ταυτόχρονα, εκκενώθηκαν οι ιππικοί όμιλοι που βρίσκονται στην περιοχή.

    [glomez id=v-cd9ykfypk2ah-sf]

    Στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής ο Πρωθυπουργός

    «Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Αυτές τις δύσκολες ώρες προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι και ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω.

    Όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη στα πολλαπλά μέτωπα».

    Διακοπή κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα της Εθνικής

    Την ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Καπανδρίτι – Λυκόβρυση και στα δυο ρεύματα, λόγω πυρκαγιάς στο ύψος της Βαρυμπόμπης, διέταξε η τροχαία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Οδός.

    Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Πύρνας (Λυκόβρυσης), ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Ημικόμβο Καπανδριτίου.

    Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

    Διαβάστε επίσης

    Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πληροφορίες και για εγκλωβισμένους αστυνομικούς
    Αστεροσκοπείο Αθηνών: Γιατί πήρε διαστάσεις η φωτιά στη Βαρυμπόμπη
    Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση προς Αχαρνές



    ΣΧΟΛΙΑ