• Κοινωνία

    Χάος στη Γαλλία: Ο Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα στους δρόμους

    Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας

    Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας


    Η χθεσινή νύχτα στη Γαλλία ήταν η τρίτη συνεχόμενη με σοβαρά επεισόδια, βανδαλισμούς, αλλά και αστυνομική βία, όπως και εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

    Σήμερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, 40 χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός στους δρόμους της χώρας.

    Επιστρέφοντας εσπευσμένα στο Παρίσι από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για την επιβολή της τάξης, ύστερα από έκτακτη διυπουργική σύσκεψη, καθώς η κατάσταση στη χώρα του παραμένει εκρηκτική μετά τον θάνατο 17χρονου Γαλλοαλγερινού από αστυνομικά πυρά.

    Βίαια επεισόδια στη Γαλλία μετά τον θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού
    Βίαια επεισόδια στη Γαλλία μετά τον θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού

    Κατεβάζουν και τεθωρακισμένα

    Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.

    Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

    Σε δηλώσεις του για τη δολοφονία του Ναέλ το πρωί της Τρίτης, ο Μακρόν κατήγγειλε την «απαράδεκτη εκμετάλλευση του θανάτου του εφήβου», αναφερόμενος στα επεισόδια του Παρισιού και εξήγγειλε μέτρα για την καταστολή των κινητοποιήσεων.

    Επιπλέον, κάλεσε τους γονείς να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι, υπογραμμίζοντας ότι: «Δεν είναι ευθύνη του κράτους, αλλά των γονιών να τα κρατήσουν μακριά από τις ταραχές. Καλώ όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα οργανωμένων ομάδων αλλά και πολλών νέων ανθρώπων. Το ένα τρίτο των συλληφθέντων χθες το βράδυ ήταν νέοι και έφηβοι . Κάνω έκκληση στους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν είναι ο ρόλος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας να πάρει τη θέση τους».

    Στο «στόχαστρο» και τα social media

    Αναφερόμενος στα social media υποστήριξε ότι, ορισμένα από αυτά, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις εντάσεις, διευκολύνοντας την οργάνωση διαμαρτυριών.

    Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τις πλατφόρμες να περιορίσουν τα βίντεο με αναπαραγωγή βανδαλισμών και να κοινοποιήσουν την ταυτότητα συγκεκριμένων χρηστών.

    Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα τα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ στην περιοχή του Παρισιού θα σταματούν στις 21:00 κάθε βράδυ μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή μεταφορών «IDFM».

    Λίγες ώρες νωρίτερα, η πόλη της Μασσαλίας, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, αποφάσισε την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Βραζιλία: Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Μπολσονάρου

    Μολδαβία: Άνδρας άνοιξε πυρ μέσα στο διεθνές αεροδρόμιο του Κισινάου

    Σαρλ Μισέλ: Τι δήλωσε για το μεταναστευτικό

     



    ΣΧΟΛΙΑ