• Κοινωνία

    Blue Cycle και Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη φροντίζουν με μάσκες τον κόσμο


    Νέες μάσκες προσώπου για την προστασία από τον κορονοϊό δημιούργησε η νεωτερική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Blue Cycle με πρόεδρο τη Σουζάνα Λασκαρίδη, ένα πρόγραμμα γαλάζιας και κυκλικής oικονομίας με σκοπό την αξιοποίηση πλαστικών που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα.

    Ο σχεδιασμός των μασκών ανήκει στην πρωτοποριακή εταιρία stereolab.gr (ιδιοκτησία Ηλία Γιαννόπουλου) που αναλαμβάνει τρισδιάστατες εκτυπώσεις και λειτουργεί με μότο «δεν καταναλώνουμε, δημιουργούμε. Δεν πετάμε, επισκευάζουμε», για μία εξορθολογισμένη και εκσυγχρονισμένη χρήση της τεχνολογίας με τις άπειρες δυνατότητές της.

    Η Blue Cycle συνεργάστηκε με την εξίσου καινοφανή οικολογική εταιρεία (των Δάφνη Μαρνέλη, Φραν Βάργκας) Πλαστικουργείο Shop & Lab (που δραστηριοποιείται στη δημιουργία μέσω της ανακύκλωσης μεταξύ άλλων), η οποία προσέφερε υλικό για την εκτύπωση.

    Η ιδέα ξεκίνησε από την Ιταλία όταν κάπου στα μέσα του Μαρτίου γνωστοποιήθηκε ότι τρισδιάστατες εκτυπώσεις χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μασκών.

    Η Blue Cycle δώρισε εκατόν είκοσι κομμάτια στα ελληνικά νοσοκομεία τα οποία βέβαια μπορούν να χρησιμοποιούνται επ’ αόριστον.

    Στον Πειραιά στεγάζεται το πρώτο και μοναδικό ρομποτικό εργαστήριο της εταιρίας για τρισδιάστατη εκτύπωση μεγάλων διαστάσεων στην Ελλάδα.

    Ίσως έχει ήδη γνωστοποιηθεί ότι το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (κάτω από την αιγίδα της οποίας λειτουργεί η Blue Cycle), στηρίζει με κάθε μέσο την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

    Για την κάλυψη νοσηλευτικών αναγκών της χώρας προχώρησε στην προμήθεια και δωρεά απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού.

    Από την περασμένη εβδομάδα μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί και προωθούνται στο υπουργείο Υγείας ογδόντα χιλιάδες ιατρικές μάσκες, δέκα πέντε χιλιάδες μάσκες χειρουργείου, καθώς και είκοσι πέντε αναπνευστήρες κατάλληλοι για τη νοσηλεία 275 ασθενών.

    Ειδική αποστολή υγειονομικού υλικού (με μηνύματα αλληλεγγύης στην ελληνική και κινεζική γλώσσα) πραγματοποιήθηκε και από το αεροδρόμιο της Σαγκάης με τη συνδρομή της Aegean Airlines.

    Τελευταία νεωτερική δράση της Blue Cycle αφορά τη δημιουργία αντικειμένων τέχνης και επίπλων από 100% θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα και objets trouvés από τη ναυτιλία και την αλιεία σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό δίδυμο The New Raw (Πάνου Σακκά και Φωτεινής Σετάκη).

    Πρόκειται για την πολυτέλεια της νέας εποχής: φίνα, απλή, οικολογική.



    ΣΧΟΛΙΑ