• Κοινωνία

    Black Friday: Αυτές είναι οι πιο «hot» κατηγορίες προϊόντων για να ψωνίσετε

    Black Friday


    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος πλέον για το μεγάλο εκπτωτικό γεγονός του φθινοπώρου, αφού από τα μεσάνυχτα, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην Black Friday, θα ενεργοποιήσουν τις προσφορές που έχουν φυλάξει για την συγκεκριμένη ημέρα.

    Ο θεσμός της «Μαύρης Παρασκευής» έχει γίνει τόσο δημοφιλής στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, που πολλές επιχειρήσεις, πλέον, ηλεκτρονικές και μη, δεν περιμένουν τη συγκεκριμένη Παρασκευή για να βάλουν τις προσφορές τους, αλλά αυτές είναι διαθέσιμες όλη την εβδομάδα ή, ενδεχομένως και μερικές ημέρες μετά την Παρασκευή.

    Ο κόσμος έχει ήδη ξεχυθεί στους δρόμους, αναζητώντας τις καλύτερες προσφορές και οι περισσότεροι θα πραγματοποιήσουν αγορές όχι αυθόρμητες, αλλά προϊόντων που επιθυμούσαν ούτως ή άλλως να ψωνίσουν και περίμεναν τη συγκεκριμένη ημέρα, στην προσπάθεια της εξασφάλισης μιας καλύτερης τιμής.

    Παράλληλα, λόγω της μεγάλης κίνησης που αναμένεται να υπάρξει στα καταστήματα, πολλά μαγαζιά αύριο θα ανοίξουν μία ώρα νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 8 το πρωί, με σκοπό να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όλους τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες πολλών καταστημάτων θα ενεργοποιήσουν τις προσφορές της Black Friday ήδη από σήμερα, αργά το βράδυ.

    Και φέτος, η συμμετοχή των καταναλωτών στην Black Friday αναμένεται να είναι μεγάλη και τα καταστήματα προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, ώστε να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές, κερδίζοντας σημαντικά έσοδα.

    Οι προσφορές δεν είναι φυσικά παντού οι ίδιες, ενώ είναι εμφανές ότι συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων αξίζουν παραπάνω την ματιά μας από άλλες, καθώς παραδοσιακά στις κατηγορίες αυτές εντάσσονται προϊόντα που είναι σταθερά σε υψηλές τιμές και οι προσφορές που γίνονται σε αυτά είναι πιο αξιόλογες απ’ ότι σε άλλα.

    Τι προϊόντα όμως αξίζει να κυνηγήσει κανείς αυτή την ιδιαίτερη εκπτωτική ημέρα; 

    Γεγονός είναι ότι την Black Friday πρωταγωνιστικά προϊόντα είναι συνήθως είδη πολυτελείας ή είδη, των οποίων το κόστος είναι σταθερά υψηλό, ενώ σε δεύτερη μοίρα έρχονται πιο «απλά» προϊόντα. Ένας καταναλωτής, ενδεικτικά, είναι πιο πιθανό να αναζητήσει να αγοράσει κατά την Black Friday μια τηλεόραση, μια κουζίνα ή κάτι παρόμοιο, παρά, για παράδειγμα, ένα ρούχο και προϊόντα τα οποία κατέχουμε σε πληθώρα και μπορούμε να τα βρούμε σε καλές προσφορές και άλλες εποχές του χρόνου.

    Παρακάτω αναφέρονται οι 5 πιο «hot» κατηγορίες προϊόντων που αναζητούν οι καταναλωτές την Black Friday:

    1. Κινητά / tablets / laptops

    Η αναζήτηση κινητών τηλεφώνων είναι μια προοπτική αγοράς που επιστρέφει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο μυαλό μας. Οι κινητές συσκευές έχουν εξελιχθεί σε αρκετά αναλώσιμα προϊόντα, καθώς η διαρκής εξέλιξη του κλάδου, που προσφέρει ολοένα και περισσότερες δυνατότητες μας κάνει να αλλάζουμε συχνά συσκευή. Άλλωστε το κόστος ενός αρκετά καλού κινητού, με πολλές δυνατότητες έχει γίνει προσιτό στην μεγαλύτερη μερίδα του καταναλωτικού κοινού. Επιπλέον, ο καταναλωτής είναι πιο πρόθυμος να επενδύσει σε μια συσκευή την οποία χρησιμοποιεί διαρκώς και με πολλούς τρόπους, συγκριτικά με ένα άλλο προϊόν το οποίο θα του είναι ενδεχομένως λιγότερο χρήσιμο.

    Την ίδια ώρα, το τάμπλετ έχει εξελιχθεί στην ενδιάμεση έκδοση ενός smartphone και ενός φορητού υπολογιστή, καθώς, λόγω μεγέθους, δεν έχει την χρηστικότητα ενός κινητού, ωστόσο αποτελεί μια ευκολότερη εναλλακτική, όταν επιθυμούμε να κάνουμε εργασίες στο λαπτοπ, χωρίς το βάρος και την, συγκριτικά, πιο δύσκολη χρήση του. Τα tablets αποτελούν δημοφιλή αγορά όλο και περισσότερο τα περισσότερα χρόνια και σίγουρα μια ματιά στις προσφορές της Black Friday αξίζει, αν ψάχνετε ένα τέτοιο προϊόν.

    Και η αγορά των laptop, επιπλέον, είναι ένας κλάδος που παρουσιάζει διαρκή κίνηση, καθώς αποτελεί ένα προϊόν απολύτως απαραίτητο. Σχεδόν όλοι οι καταναλωτές έχουν στην κατοχή τους έναν φορητό υπολογιστή, ενώ η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε επίσης συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίοι σημειώνουν τις περισσότερες αγορές. Ενδεικτικά ομάδα καταναλωτών αποτελούν οι φοιτητές. Οι προσφορές που γίνονται την Black Friday στους φορητούς υπολογιστές είναι αρκετά δελεαστικές και, εφ’ όσον έχει προηγηθεί έρευνα, σχετικά με το πιο προϊόν ταιριάζει στις επιθυμίες μας, η μέρα αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε τη συγκεκριμένη αγορά.

    2. Smart gadgets: Φωτογραφικές μηχανές / smartwatches / drones

    Παλαιότερα, η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων θεωρούνταν εξειδικευμένη και προσέλκυε μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών, ενδεχομένους ανθρώπους που ήταν δραστήριοι σε κάτι, που επέβαλλε την αγορά ενός τέτοιου προϊόντος και δικαιολογούσε το υψηλό κόστος που έπρεπε να καταβάλλουν για να τα προμηθευτούν. Οι αλλαγές, ωστόσο, στις τάσεις, έφεραν νέες συνήθειες και, πλέον, όλο και περισσότεροι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την αγορά smart gadgets.

    Η φωτογραφία έχει πλέον μπει για τα καλά στη ζωή των περισσότερων από εμάς και κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η έντονη δημοτικότητα του Instagram, αλλά και η πτώση του κόστους των ταξιδιών, στα οποία θέλουμε να απαθανατίζουμε τις στιγμές μας με την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα απλοί χρήστες της φωτογραφίας να στρέφονται σε όλο και πιο επαγγελματικές συσκευές απεικόνισης και βιντεοσκόπησης, ακόμη και δεν επιθυμούν να αξιοποιήσουν το φωτογραφικό τους αποτέλεσμα για επαγγελματικούς σκοπούς. Οι επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές, οι υποβρύχιες κάμερες, αλλά και τα drones, που έχουν δώσει μια άλλη διάσταση στην απεικόνιση, είναι κατηγορίες προϊόντων που φαίνεται να κινούν έντονα το ενδιαφέρον των καταναλωτών το τελευταίο διάστημα και ανήκουν στα προϊόντα που θα δούμε να υπάρχουν στις σακούλες αγορών των καταναλωτών.

    Παράλληλα, τα smartwatches αποτελούν ένα σύγχρονο αξεσουάρ τελευταίας τεχνολογίας, που παρέχει με μεγάλη ευκολία μια σειρά από καθημερινής και πρακτικής χρήσης δυνατότητες. Η δε σύνδεσή τους με τα κινητά μας τηλέφωνα τα έχει αναδείξει ιδιαίτερα δημοφιλή στις καταναλωτικές προτιμήσεις, καθώς κανείς μπορεί να λάβει τα μηνύματά του, να ενημερωθεί για τον καιρό και μια σειρά από άλλα πράγματα μέσα από το smartwatch του, χωρίς να ακουμπήσει καθόλου το κινητό του! Τα smartwatches δεν αποτελούν ακόμη μια κυρίαρχη αγορά, η τάση όμως μαρτυρά ότι πρόκειται για ένα προϊόν που θα παρουσιάσει ανοδική πορεία ως προς την κατανάλωση το προσεχές διάστημα.

    3. Τηλεοράσεις / Παιχνιδοκονσόλες / Ηχοσυστήματα

    H τηλεόραση είναι ίσως το προϊόν που αγοράζεται περισσότερο κατά την Black Friday, όπως έχει διαπιστωθεί από την κίνηση των αγορών που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Η εικόνα των καταναλωτών να βγαίνουν από τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών αγκαλιά με μια νέα τηλεόραση που μόλις αγόρασαν είναι κάτι πολύ συνηθισμένο την «Μαύρη Παρασκευή». Και όχι άδικα, βέβαια, αφού οι προσφορές που γίνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι αρκετά γενναιόδωρες. Άλλωστε, η τηλεόραση αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα είδη σπιτιού των περισσοτέρων και κάτι που δεν αγοράζουμε μόνο μια φορά για το σπίτι.

    Παράλληλα, οι παιχνιδοκονσόλες και τα ηχοσυστήματα αποτελούν προϊόντα σίγουρα όχι πρώτης προτεραιότητας, καθώς αποτελούν αποκλειστικά εργαλεία ψυχαγωγίας και, επομένως, δεν είναι τα πρώτα που μπαίνουν στο καλάθι των αγορών. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που πρωταγωνιστούν την Black Friday, ειδικά για όσους δεν έχουν στη λίστα τους κάποιο αναγκαίο προϊόν υψηλού κόστους που πρέπει να αγοράσουν. Όσοι δεν έχουν, λοιπόν, άμεση ανάγκη από κάτι και έχουν ένα μικρό badget στην άκρη, αξιοποιούν τη συγκεκριμένη ημέρα προσφορών για να κάνουν πραγματικότητα το…απωθημένο τους, αγοράζοντας τα προϊόντα αυτά.

    4. Κουζίνα

    Οι ηλεκτρικές συσκευές γενικότερα, αλλά ειδικότερα όσες έχουν να κάνουν με την κουζίνα αποτελούν μια πάγια πληγή για τους καταναλωτές, που πρέπει να περιμένουν μια ημέρα σαν και αυτή για να πραγματοποιήσουν μια αναγκαία αγορά. Συνήθως το κόστος των κουζινών είναι ιδιαίτερα υψηλό και, μερικές φορές, απαγορευτικό, κάνοντας την Black Friday μια σωτήρια λύση για τέτοιες αγορές. Έντονη κινητικότητα παρουσιάζεται, ωστόσο και σε ό,τι αφορά σε μικρότερες συσκευές, από ένα ψυγείο ή ένα πλυντήριο, μέχρι ένα μίξερ ή μια καφετιέρα. Όλα, άλλωστε, αποτελούν προϊόντα καθημερινής και έντονης χρήσης, που παρουσιάζουν φθορά ανά τα χρόνια και επιδέχονται, κατά διαστήματα, αλλαγής.

    5. Αφυγραντήρες – Συσκευές θέρμανσης

    Η Black Friday πέφτει παραδοσιακά στα τέλη Νοεμβρίου, ακριβώς δηλαδή την περίοδο που αρχίζει στην Ελλάδα το πιο έντονο κρύο. Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την πάντα υψηλή τιμή του πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν στην αγορά νέες συσκευές θέρμανσης, οι οποίες συνάντησαν ιδιαίτερη απήχηση, καθώς οι καταναλωτές προσπαθούσαν όλο και περισσότερο να αποφύγουν το πετρέλαιο που είναι αναγκαίο για τη λειτουργία των καλοριφέρ. Παράλληλα, τα παλαιότερα κυρίως κτήρια παρουσιάζουν συχνά προβλήματα που σχετίζονται με την υγρασία, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στο εσωτερικό ενός σπιτιού. Για τους λόγους αυτούς, οι συσκευές θέρμανσης, αλλά και οι αφυγραντήρες είναι από τα προϊόντα εκείνα που εξαφανίζονται από τα ράφια κατά την «Μαύρη Παρασκευή».



    ΣΧΟΛΙΑ