• Κοινωνία

    Μπακογιάννης: Κανείς μόνος του απέναντι στον καύσωνα – Τι είναι η Γραμμή 1595

    • NewsRoom
    Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης

    Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης


    Στα έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για την προστασία από τον καύσωνα αυτές τις δύσκολες μέρες που ο υδράργυρος ξεπερνά τους 40 βαθμούς, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    «Ο καύσωνας είναι θέμα δημόσιας υγείας και χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Για τον λόγο αυτό ανοίξαμε επτά αίθουσες σε όλη την Αθήνα. Στην πραγματικότητα, είναι “οάσεις” δροσιάς. Μπορούν να έρθουν όλη τη μέρα εδώ οι ηλικιωμένοι, να πιουν τον καφέ ή τον χυμό τους, να φάνε το φαγητό τους. Έχουμε και νοσηλευτές μέσα σε αυτές τις αίθουσες», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, αναφερόμενος στους εκατοντάδες ανθρώπους που έρχονται στις κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας, όχι μόνο για να αισθανθούν την ασφάλεια του κλιματισμού, αλλά και για να βρουν την παρέα τους.

    Υπενθύμισε μάλιστα ότι στην 24ωρη Γραμμή «1595» του Δήμου Αθηναίων μπορούν να καλούν όλοι όσοι χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια.

    «Ο μεγαλύτερος φόβος μου αυτήν τη στιγμή είναι οι μοναχικοί άνθρωποι που είναι κλεισμένοι στα διαμερίσματά τους. Αν κάποιος ή κάποια σε κάποιο σπίτι, στο κέντρο της Αθήνας, αισθανθεί δυσφορία ή αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία, παρακαλώ να μη διστάσει να καλέσει στο 1595. Εάν κάποιος δεν έχει μέσο μετακίνησης, καλεί σε αυτήν τη Γραμμή και έρχεται ένας εργαζόμενος του Δήμου Αθηναίων για να τον μεταφέρει στη Λέσχη Φιλίας».

    Μέριμνα για τους άστεγους

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων έκανε αναφορά και στη δράση των street work, των ομάδων που αυτές τις μέρες περπατούν στην πόλη προσπαθώντας να πείσουν τους άστεγους να μεταβούν στις δομές για να προστατευτούν από τον καύσωνα, απευθύνοντάς τους ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη συνεισφορά τους.

    Ανοιχτά όλα τα πάρκα και τα άλση της πόλης

    Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε τη σημασία των ανοιχτών ελεύθερων χώρων μέσα στην πόλη κατά την περίοδο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

    «Τα δικά μας πάρκα και άλση είναι όλα ανοιχτά, από του Φιλοπάππου και τον Λυκαβηττό μέχρι τα pocket parks που έχουμε δημιουργήσει, αλλά και τα πάρκα σε όλη την πόλη. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές που μάς βοηθούν και περιφρουρούν τους χώρους πρασίνου, στους ανθρώπους τους δικούς μας που είναι εκεί με τις υδροφόρες, τη Δημοτική Αστυνομία που εποπτεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ με τα drones πάνω από τους χώρους πρασίνου για να προλάβει το κακό. Είναι πάρα πολύ η μεγάλη προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων σε όλα τα μέτωπα».

    Έκκληση στους κατοίκους για τη ρίψη των απορριμμάτων μετά τις 17.00

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων, επισήμανε ότι ακολουθώντας και την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, τις θερμότερες ώρες της ημέρας -από 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα- δεν εκτελούνται έργα στον δήμο ούτε λειτουργούν οι υπηρεσίες, παρά μόνο όσες σχετίζονται με την πολιτική προστασία, όπως τα street work και η δημοτική αστυνομία.

    Ειδικά για το θέμα των απορριμμάτων, ο κ. Μπακογιάννης έκανε έκκληση στους Αθηναίους να αποφεύγουν να αφήνουν τα σκουπίδια στους κάδους από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, καθώς σε αυτό το διάστημα δε λειτουργούν οι υπηρεσίες καθαριότητας.

    «Δε χρειάζεται μέσα στη ζέστη να έχουμε και τις οσμές αλλά και την εικόνα των γεμάτων κάδων. Θα βγουν οι υπηρεσίες μας από τις 17.00 και μετά και θα τα μαζέψουν όσο το δυνατό γρηγορότερα. Σάς παρακαλούμε πολύ διευκολύνετε εμάς, διευκολύνετε και την πόλη», κατέληξε.

    150 σημεία με ποτίστρες για τα αδέσποτα της πόλης

    Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στην ειδική μέριμνα του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα ζώα της πόλης. «Έχουμε 150 σημεία με ποτίστρες για σκυλάκια και γατάκια στις γειτονιές, που φροντίζουμε να ανανεώνουμε ώστε να έχουν συνεχώς φρέσκο νερό. Βεβαίως έχουμε και τον «Σωκράτη», το καταφύγιο μας για τα αδέσποτα, το οποίο έχει μέσα μία πισίνα για να δροσίζονται τα σκυλάκια».

    Διαβάστε επίσης:

    Γεραπετρίτης: Μία συζήτηση με την Τουρκία δεν μπορεί να αφορά τα θέματα κυριαρχίας

    Μητσοτάκης: Σε κυκλοφορία 250 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έως τις αρχές του 2024

    Σαρλ Μισέλ: Συνομίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – «Στηρίζουμε την Ελλάδα στη μάχη με τις πυρκαγιές»



    ΣΧΟΛΙΑ