• Κοινωνία

    Ασύλληπτος παραμένει ο μακελάρης του Μέιν – Πόλη-φάντασμα η Λιούιστον

    • NewsRoom
    Ρόμπερτ Καρντ, ο μακελάρης του Λιούιστον

    Ρόμπερτ Καρντ, ο μακελάρης του Μέιν


    Η αστυνομία στο Μέιν των ΗΠΑ συνέχιζε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) τις έρευνες για τον εντοπισμό του Ρόμπερτ Καρντ, ενός εφέδρου του αμερικανικού στρατού ο οποίος φέρεται να σκότωσε 18 ανθρώπους και να τραυμάτισε άλλους 13 σε ένοπλες επιθέσεις που εξαπέλυσε σε αίθουσα μπόουλινγκ και μπαρ της πόλης Λιούιστον το βράδυ της Τετάρτης.

    Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους, ενώ μέρος των επιχειρήσεών της αστυνομίας μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση χθες, Πέμπτη, το βράδυ καθώς αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες σε πολλά σπίτια, ανάμεσά τους και το πατρικό σπίτι του 40χρονου Καρντ, στη γειτονική πόλη Μπόουντιν.

    Η αστυνομία περικύκλωσε το σπίτι για περισσότερες από δύο ώρες, με έναν πράκτορα του FBI να ζητεί από ένα μεγάφωνο από τους ενοίκους του να «βγουν με τα χέρια ψηλά». Ωστόσο κανείς δεν βρισκόταν μέσα.

    «Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν ο Ρόμπερτ Καρντ βρίσκεται σε ένα από τα σπίτια που ερευνούν οι δυνάμεις της τάξης», έγραψε η αστυνομία του Μέιν στην πλατφόρμα X, κάνοντας λόγο για «πολλά εντάλματα έρευνας».

    Πόλη-φάντασμα η Λιούιστον

    Η Λιούιστον έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα, με τα σχολεία και τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά, ενώ ο χώρος στάθμευσης στο λύκειο της πόλης είναι γεμάτος πάνοπλους αστυνομικούς. Σχεδόν κανένα αυτοκίνητο δεν βρισκόταν στους δρόμους χθες και μόνο λίγοι άνθρωποι είχαν βγει από τα σπίτια τους.

    Μέλη των δυνάμεων της τάξης με αλεξίσφαιρα γιλέκα φρουρούν το νοσοκομείο όπου έχουν διακομιστεί πολλά από τα θύματα της επίθεσης του Καρντ.

    Σύμφωνα με μια ανακοίνωση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ο Καρντ ήταν εκπαιδευτής στα όπλα στη βάση του Σέικο, στο Μέιν. Πρόσφατα φέρεται να είπε ότι άκουγε φωνές και αντιμετώπιζε και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα. Είχε απειλήσει να ανοίξει πυρ στη βάση και το καλοκαίρι νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική για δύο εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια πήρε εξιτήριο, ανέφερε το Κέντρο Πληροφοριών και Ανάλυσης του Μέιν, που είναι μονάδα της πολιτειακής αστυνομίας.

    Το προφίλ του μακελάρη του Μέιν

    Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός γενειοφόρου άνδρα που φορούσε καφέ πουλόβερ και τζιν, οπλισμένου με ένα ημιαυτόματο όπλο.

    Η πολιτειακή αστυνομία εντόπισε ένα λευκό SUV με το οποίο πιστεύεται ότι ο Καρντ πήγε στην πόλη Λίσμπον, περίπου 11 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λιούιστον, αμέσως μετά το μακελειό. Χθες, Πέμπτη, οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της Λιούιστον, της Λίσμπον και της Μπόουντιν –όπου είναι η δηλωμένη κατοικία του Καρντ– να κλειστούν στα σπίτια τους.

    Το μακελειό έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την κομητεία Αντροσκόγκιν, η οποία προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των αμερικανικών περιοχών που πλήττονται από τη βία των πυροβόλων όπλων.

    «Είναι μια μικρή πόλη. Μαθαίνεις τους πάντες», δήλωσε ο Κεν Σπάλντινγκ, κάτοικος της Λίσμπον. «Αλλά είχα πει πριν από μερικά χρόνια στη σύζυγό μου ‘Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε’” θα σημειωθεί ένα περιστατικό με μαζικούς φόνους στην πόλη».

    Πάνω από 15.000 νεκροί από όπλα το 2023

    Ο αριθμός των μαζικών δολοφονιών –με τέσσερα ή περισσότερα θύματα– έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις ΗΠΑ μετά την πανδημία της Covid-19. Το 2022 καταγράφηκαν 647 τέτοιες επιθέσεις και φέτος, με βάση την τάση που διαμορφωνόταν τον Ιούλιο, προβλεπόταν ότι θα φτάσουν τις 679.

    Εξάλλου περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής φέτος στη χώρα σε περιστατικά με πυροβόλα όπλα, εξαιρουμένων των αυτοκτονιών, σύμφωνα με την οργάνωση Gun Violence Archive (GVA).

    Η φονικότερη επίθεση στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ είναι η σφαγή 58 ανθρώπων από ένοπλο που πυροβολούσε τους θεατές ενός μουσικού φεστιβάλ από ένα πολυώροφο ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας.

    Από το 2012 καταγράφονται ετησίως στο Μέιν περίπου 16 με 19 ανθρωποκτονίες, την ώρα που σε ένα μόλις βράδυ έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι την Τετάρτη.

    Η νομοθεσία που διέπει την οπλοκατοχή στο Μέιν είναι σχετικά χαλαρή.

    Σε αυτήν την αγροτική πολιτεία, στα βορειοανατολικά σύνορα με τον Καναδά, περίπου οι μισοί ενήλικοι ζουν σε νοικοκυριό που διαθέτει τουλάχιστον ένα όπλο, σύμφωνα με μια μελέτη της RAND Corporation του 2020.

    Οι αρχές δεν απαιτούν να έχει κάποιος άδεια για να αγοράσει ή να φέρει όπλο και δεν ισχύουν οι κανονισμοί άλλων πολιτειών σύμφωνα με τους οποίους οι εκπρόσωποι του νόμου επιτρέπεται να αφοπλίζουν προσωρινά όσους κρίνουν «επικίνδυνους» για τη δημόσια ασφάλεια.

    Ο Αμερικανός βουλευτής Τζάρεντ Γκόλντεν, Δημοκρατικός από την πόλη Λιούιστον, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μετά την τραγωδία άλλαξε στάση και πλέον στηρίζει την επιβολή απαγόρευσης στα επιθετικά όπλα.

    «Τώρα ζητώ από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να απαγορεύσει τα τυφέκια εφόδου, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε από τον δράστη αυτής της μαζικής δολοφονίας στη γενέτειρά μου», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Ένας στους πέντε Αμερικανούς δηλώνει πως έχει χάσει συγγενή από όπλο

    ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ενισχύει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή

    Ρόδος: Πυρκαγιά στην Κυμισάλα



    ΣΧΟΛΙΑ