• Κοινωνία

    Άρειος Πάγος: Απαράδεκτες οι αιτήσεις εξαίρεσης Αγγελή σε βάρος Δημητρίου-Δασούλα

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    αγγελης

    Γιάννης Αγγελής


    Ο Άρειος Πάγος απέρριψε ως απαράδεκτες τις αιτήσεις του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάννη Αγγελή για την εξαίρεση δύο συναδέλφων του από τη διερεύνηση των καταγγελλομένων του περί μεθοδεύσεων στην υπόθεση της Novartis.

    Η απόφαση θα μπορούσε να έχει μόνο τυπική σημασία καθώς οι δύο εισαγγελείς δεν ασκούν πλέον τα καθήκοντα για τα οποία ζητήθηκε η εξαίρεση τους.

    Ωστόσο, επί τοις ουσίας, αποτελεί ένα λιθαράκι για την αποκατάσταση της ηρεμίας στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, μετά τις βαριές σκιές των αλληλοκατηγοριών για παρεμβάσεις και πολιτικούς δάκτυλους στην έρευνα για τις μίζες της φαρμακοβιομηχανίας.

    Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι είναι απαράδεκτες οι αιτήσεις του κ.Αγγελή, με τις οποίες ζητούσε την εξαίρεση της πρώην εισαγγελέως

    Ξένης Δημητρίου και του αντεισαγγελέα Δημήτρη Δασούλα. Η πρώτη είχε παραγγείλει την έρευνα για τις καταγγελίες του κ.Αγγελή σε βάρος της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Ο δεύτερος τη διενεργούσε.

    Όμως, η κα Δημητρίου πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε και αποχώρησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Και ο κ. Δασούλας (που ως αρχαιότερος στην επετηρίδα εκτελεί αυτή την περίοδο, χρέη εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εν αναμονή της επιλογής της νέας ηγεσίας από την κυβέρνηση) δεν διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για τα καταγγελλόμενα του κ.Αγγελή.

    Εδώ και ημέρες, την έρευνα έχουν αναλάβει δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ο Ευάγγελος Ζαχαρής και ο Λάμπρος Σοφουλάκης. Από κοινού θα διερευνήσουν αφενός τα όσα προσάπτει ο κ.Αγγελής στην κα Τουλουπάκη, αφετέρου τις μηνύσεις των κ.κ.Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου για «στημένες διώξεις», μετά την ανάσυρση τους από το αρχείο.

    Αίσθηση πάντως προκαλεί η είδηση ότι τα όσα καταγγέλλει η Ελένη Τουλουπάκη για τον μέχρι πρότινος επόπτη της Γιάννη Αγγελή, τελικώς (και εκτός νέας ανατροπής) θα διερευνηθούν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

    Παρά τις περί αντιθέτου πληροφορίες (ότι και τις δικές της καταγγελίες θα διερευνήσει παράλληλα ή από κοινού ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός), οι αναφορές της διαβιβάστηκαν στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων για τα περαιτέρω.



    ΣΧΟΛΙΑ