• Κοινωνία

    Are You The One: Τα Ασφαλιστικά μέτρα, η Πάρος και το reality με το “hot” περιεχόμενο

    • NewsRoom

    Sophia Thomalla: Εκ των πρωταγωνιστριών του Are You The One“-


    Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον μιας εταιρείας και δυο φυσικών προσώπων, μεταξύ αυτών και του τέως προέδρου του χρηματιστηρίου Σπύρου Καπράλου, κατέθεσε ενώπιων του ειρηνοδικείου ΠΑΡΟΥ η εταιρεία FARAGGAS IKE, μέσω του γραφείου Νίκος Αγαπηνός. 

    Στην αίτηση τονίζεται ότι:

    (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων – Προσωρινή Ρύθμιση Κατάστασης) ΑΙΤΗΣΗ

    Της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας με την επωνυμία FARAGGAS ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ και τον διακριτικό τίτλο «FARAGGAS IKE» η οποία εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού… όπως νόμιμα εκπροσωπείται

    ΚΑΤΑ

    1) Της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία CENTRAL ATHENS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ FILM PRODUCTIONS (ΣΕΝΤΡΑΛ ΑΘΕΝΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΑΙΝΙΩΝ) και τον διακριτικό τίτλο «CENTRAL ATHENS (ΣΕΝΤΡΑΛ ΑΘΕΝΣ)», που εδρεύει στο Χαλάνδρι Αττικής, όπως νόμιμα εκπροσωπείται

    2) Του Σπυρίδωνος Καπράλου, κατοίκου Πάρου, περιοχή παραλίας Φάραγγα, θέση «Κρωτήρι»

    3) Της Χριστίνας Μανουηλίδου – Ντέλα Βάλε, κατοίκου Ιταλίας και προσωρινά διαμένουσας στην Πάρο, περιοχή παραλίας Φάραγγα, θέση «Κρωτήρι»

    Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘ’ ΩΝ:

    Η αιτούσα ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία με την επωνυμία FARΑGGAS IKE δραστηριοποιείται στο χώρο των ακινήτων με την κατασκευή εξοχικών πολυτελών κατοικιών προς πώληση, την διαχείριση αυτών και την στελέχωσή τους με πλήρες προσωπικό για την διάθεσή τους ως τουριστικά καταλύματα κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.

    Όλα τα ακίνητα τα οποία διαχειρίζεται η εταιρία μας προβάλλονται παγκοσμίως σε όλες τις μεγάλες διαδικτυακές πύλες και στα κοινωνικά δίκτυα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    Την άνοιξη του έτους 2018 η εταιρία μας απέκτησε την αποκλειστική κυριότητα, νομή και κατοχή ενός οικοπέδου που βρίσκεται στον Κάμπο της Πάρου στη θέση Κρωτήρι σε απόσταση 400μ. από την Παραλία Φάραγγας και 1,2χλμ. από την Παραλία Πίσω Αλυκή και κατασκεύασε μία πολυτελή παραθαλάσσια κατοικίας την οποία εκμεταλλεύεται με την εμπορική επωνυμία “Secret Garden House”, ως τουριστικό κατάλυμα εκμισθώνοντάς την κατά τους θερινούς κυρίως μήνες.

    Πρόκειται για μία υπόσκαφη κατοικία η οποία περιτριγυρίζεται από ελαιώνα αποτελείται από τρία υπνοδωμάτια, κηπολίμνη, κήπο και μπορεί να φιλοξενήσει έως και έξι άτομα.

    Η θέση του γηπέδου στο οποίο βρίσκεται η εν λόγω κατοικία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος καθώς βρίσκεται σε μια ευρύτερη περιοχή με εξοχικές κατοικίες και αγροτικές εκτάσεις και ως εκ τούτου ο αρχιτεκτονικός της σχεδιασμός είναι πλήρως συνυφασμένος και εντάσσεται αρμονικά στο γύρω φυσικό τοπίο.

    Η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί με το Γ.Π.Σ. Πάρου (ΦΕΚ 3 142ΑΑΠ/02-05-2012), ήδη από τον Μάιο του 2012 ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ 7 «Προστασία Τοπίου – Περιοχές Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους») με μοναδική επιτρεπόμενη χρήση την κατοικία και μάλιστα μικρών διαστάσεων.

    Ειδικότερα η εν λόγω πολυτελής κατοικία βρίσκεται σε ένα αγροτεμάχιο στη θέση «Κρωτήρι» της Περιφέρειας της Κοινότητας Αγκαιριάς, πρώην Δήμου Υρίας της Πάρου και τώρα στη Δημοτική Ενότητα Πάρου, του Δήμου Πάρου, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Αιγαίου όπως αυτή αποτυπώνεται στο από Δεκεμβρίου 2016 τοπογραφικό διάγραμμα του αγρονόμου μηχανικού Αγγέλου Δασκαλόπουλου προσαρτώμενο στο με αριθμό 2582/31-05-2017 συμβόλαιό της συμβολαιογράφου Αθηνών Κλεοπάτρας – Μαρίας Παπαρρηγοπούλου με στοιχεία Δ.Ε.Κ.Θ.Ι.Δ έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου στο όλο ακίνητο σαράντα πέντε εκατοστά και 0,43 (45,43/100) ή μέτρα τετραγωνικά χίλια οκτακόσια τριάντα (1.830) που αντιστοιχεί και αναλογεί: α) στην αποκλειστική χρήση τμήματος του όλου ακινήτου εμβαδού μέτρων τετραγωνικών χιλίων οκτακόσιων τριάντα (1.830) που συνορεύει κατά το παραπάνω διάγραμμα Βόρεια σε πλευρά Δ.Ε μέτρων τριάντα και 0,30 (30,30) με ιδιοκτησία Ευαγγέλου Ραγκούση, Ανατολικά σε πλευρά Ε.Κ.Θ μέτρων εξήντα δύο και 0,20 (62,20) συν τρία και 0,20 (3,20) με την άλλη κάθετη ιδιοκτησία ιδιοκτησία Ιωάννη Ραγκούση, Νότια σε πλευρά Ι.Θ μέτρων πενήντα πέντε και 0,10 (55,10) με ιδιοκτησία Σπυρίδωνος Καρπράλου (δευτέρου των καθ’ων) και Δυτικά σε πλευρά Δ.Ι μέτρων σαράντα έξι και 0,14 (46,14) με ιδιοκτησία της ιδίας αφενός συμβαλλόμενης. Στο αυτό ως άνω τοπογραφικό διάγραμμα φαίνεται στο δυτικό όριο της ως άνω ανεξάρτητης κάθετης ιδιοκτησίας, δουλεία διόδου πλάτους μέτρων από 4,68 έως 5,20 και έκτασης μέτρων τετραγωνικών εκατόν ενενήντα εννέα και 0,50 (199,50), περιγραφόμενης κάθετης ιδιοκτησίας (δεσπόζον) και εις βάρος ομόρου ακινήτου (δουλεΰον).

    Σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα το αγροτεμάχιο αυτό έχει έκταση μέτρα τετραγωνικά τέσσερις χιλιάδες είκοσι οκτώ (4.028) βρίσκεται σε απόσταση 260 μέτρα από την θάλασσα και πάνω από 500 μέτρα από παραδοσιακό οικισμό και συνορεύει Βόρεια επί πλευράς Δ-Ε-Ζ μήκους μέτρων πλευρά Δ-Ε τριάντα και 0,30 (30,30) με ιδιοκτησία Εμμ. Ραγκούση συν πλευρά Ε-Ζ μήκους μέτρων τριάντα δύο και 0,90 (32,90) με ιδιοκτησία Εμμ. Λουκή, Νότια επί συνολικής πλευράς Ι-Θ-Η, πλευρά Ι-Θ μήκους μέτρωνπενήντα πέντε και 0,10 (55,10) συν πλευρά Θ-Η μήκους 4 μέτρων τριάντα δύο και 0,60 (32,60) με ιδιοκτησία Σπυρίδωνα Καπράλου, Ανατολικά επί πλευράς Ζ-Η μήκους μέτρων εξήντα εννέα και 0,60 (69,60) με ιδιοκτησία Ιωάννη Ραγκούση και Δυτικά επί πλευράς Δ-Ι μήκους μέτρων σαράντα έξι και 0,14 (46,14) με ιδιοκτησία Αργυρώς Τσαγκαράκη.

    Η εν λόγω κατοικία ιδιοκτησίας της εταιρίας μας γειτνιάζει με όμορη (υφιστάμενης μεσοτοιχίας) πολυτελή κατοικία ιδιοκτησίας του δευτέρου εκ των καθ’ ων και με έτερη πολυτελή κατοικία ιδιοκτησίας της τρίτης των καθ’ ων, οι οποίες βρίσκονται στο ίδιο ως άνω περιγραφόμενο αγροτεμάχιο (οριζόντια ιδιοκτησία).

    Οι δύο όμορες προαναφερόμενες κατοικίες ιδιοκτησίας του 5 δευτέρου και τρίτης των καθ’ων έχουν εκμισθωθεί από τον Απρίλιο του 2021 στην πρώτη των καθ’ων, ελληνική εταιρία παραγωγής ταινιών, η οποία έχει αναλάβει και εκτελεί στις εν λόγω κατοικίες την παραγωγή των γυρισμάτων του γερμανικού τηλεοπτικού ριάλιτι (reality) με τον ξενόγλωσσο τίτλο «are you the one?» (είσαι ο ένας;) το οποίο προβάλλεται στην χώρα της Γερμανίας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς TVNOW και RTL.

    Πρόκειται για ένα τηλεοπτικό προϊόν (reality show) υποβαθμισμένης ποιοτικής απόψεως με έντονο σεξουαλικό περιεχόμενο, που απευθύνεται προφανώς στα κατωτέρα ένστικτα του τηλεοπτικού κοινού στο οποίο συμμετέχουν νεαρά ανύπαντρα άτομα, δέκα άνδρες και δέκα γυναίκες οι οποίοι συμβιώνουν σε κοινή κατοικία με σκοπό να δημιουργήσουν ερωτικές σχέσεις (ενδεικτικά αποσπάσματα των γυρισμάτων αναδημοσιεύονται μέσω του διαδικτύου παγκοσμίως, στο youtube και σε άλλες πλατφόρμες αναμετάδοσης).

    Τα γυρίσματα του εν λόγω τηλεοπτικού προϊόντος έχει αναλάβει η πρώτη των καθ’ων η οποία έχει μισθώσει τις όμορες κατοικίες του δευτέρου και της τρίτης των καθ’ών προκειμένου να διαμείνουν σε αυτές οι είκοσι (20) συμμετέχοντες του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σόου, οι δεκάδες εργαζόμενοι των συνεργείων, τα άτομα της παραγωγής και του λοιπού προσωπικού της πρώτης των καθ΄ ων, συνολικά περί τα διακόσια (200) άτομα.

    Όπως προαναφέρθηκε η κατοικία μας, αλλά και οι κατοικίες των δευτέρου και τρίτης των καθ’ων οι οποίες έχουν μισθωθεί από την πρώτη των καθ’ων βρίσκονται στην παραθαλάσσια περιοχή του Φάραγγα ανάμεσα σε αγροτικές εκτάσεις σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον με περιορισμένες οικοδομικές επεμβάσεις που προσφέρει απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία στους επισκέπτες.

    Πλην όμως τα περιβαλλοντικά αυτά στοιχεία έχουν διαταραχθεί σφόδρα από την δημιουργία μιας άκρως οχλητικής, παραμορφωτικής και ανθυγιεινής κατάστασης που έχει εδραιώσει η πρώτη των καθ’ ων από τον Απρίλιο 2021 μέχρι και σήμερα με την εκτέλεση της παραγωγής των γυρισμάτων του ως άνω τηλεοπτικού προϊόντος στις γειτονικές κατοικίες του δευτέρου και της τρίτων των καθ’ ων, καθ’ υπέρβαση των ορίων που επιβάλλει η έννοια της κοινωνικής δέσμευσης της ιδιοκτησίας, όπως εκτίεται αναλυτικά κατωτέρω.

    Ειδικότερα:

    ΙΙ. ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ:

    Προ της αναφοράς των επίδικων περιστατικών οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η περιγραφόμενη κατωτέρω άκρως οχλητική κατάσταση εκκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, ότε και η πρώτη καθ’ ης μίσθωσε για πρώτη φορά για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα τις κατοικίες των δευτέρου και τρίτης καθ’ ων για την παραγωγή των γυρισμάτων της πρώτης σεζόν του εν λόγω τηλεοπτικού προϊόντος.

    Η κατάσταση όμως έφτασε στο απροχώρητο και η δημιουργούμενη οχλητική συμπεριφορά της πρώτης καθ’ ης μισθώτριας ξεπέρασε κάθε ανεκτό όριο τον Απρίλιο 2021 και μάλιστα για χρονική διάρκεια τουλάχιστον δύο μηνών, ήτοι την δεύτερη φορά κατά την οποία η πρώτη καθ’ ης μίσθωσε τις όμορες στην δική μας κατοικίες προκειμένου να εκτελέσει τα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν του ως άνω τηλεοπτικού «προϊόντος», τα οποία συνεχίζει να εκτελεί μέχρι και σήμερα διατηρουμένης και συνεχιζόμενης της παράνομης συμπεριφοράς της.

    Συγκεκριμένα την 21 Απριλίου 2021 εμφανίστηκαν στις γειτονικές με την δική μας κατοικίες ιδιοκτησίας του δευτέρου και της τρίτης των καθ’ων συνεργεία με πολυάριθμα άτομα, οι οποίοι άρχισαν να στήνουν υπαίθριες εγκαταστάσεις και πύργους, να γκρεμίζουν τοίχους, να τοποθετούν μεγάφωνα και προβολείς γύρω από τις κατοικίες, να μονώνουν, να βάφουν, να τοποθετούν κεραίες και γεννήτριες και να ανυψώνουν drones τα οποία αιωρούνται πάνω από την κατοικία μας, παράγοντας υπέρμετρους θορύβους από μηχανήματα, κομπρεσέρ και γεννήτριες τα οποία λειτουργούν κατά την διάρκεια όλης της ημέρας αλλά και της νύχτας.

    Μάλιστα ακουμπούν και στηρίζουν πολλές από τις αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές τους πάνω στην μεσοτοιχία που διαχωρίζει την κατοικία μας από την κατοικία του δευτέρου των καθ’ων αψηφώντας φυσικά τον πολεοδομικό κανονισμό της υποχρέωσης των όμορων ιδιοκτητών να αφήνουν τουλάχιστον 15 μέτρα απόσταση από τον μεσάζοντα τοίχο των όμορων ιδιοκτησιών.

    Μέρα με την μέρα οι εγκαταστάσεις του «παράνομου καταυλισμού» που έχει στήσει η πρώτη καθ΄ ης επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται, ενώ οι εκπομπές θορύβων, σκόνης και καπνού από τα δεκάδες μηχανήματα και μεγάφωνα που χρησιμοποιεί η πρώτη καθ’ ης είναι ατέρμονες και πολλαπλασιάζονται διαρκώς.

    Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας ακόμα και κατά τις ώρες κοινής ησυχίας ακούγονται δυνατές φωνές από τα μεγάφωνα από τα οποία καλούνται και κατευθύνονται οι παίχτες του ως άνω τηλεοπτικού παιχνιδιού και δυνατή μουσική (σε χρονικό διάστημα μάλιστα που η εκπομπή μουσικής με βάση την υφιστάμενη ΚΥΑ έχει απαγορευθεί σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους), ενώ συνεχώς αιωρούνται πάνω από το οικόπεδο στο οποίο βρίσκονται οι όμορες κατοικίες των καθ’ων και η δική μας κατοικία ιπτάμενα drones τα οποία καταγράφουν ήχο και εικόνα και προκαλούν έντονη ηχορύπανση.

    Περαιτέρω έχουν τοποθετηθεί δεκάδες φώτα και προβολείς μέσα και έξω από τις κατοικίες και περιμετρικά από αυτές, πάνω σε δέντρα και θάμνους αλλά και σε αυτοσχέδιους πύργους, τα οποία αναβοσβήνουν ρυθμικά κατά την διάρκεια όλης της νύχτας σε διάφορους χρωματισμούς κάνοντας κυριολεκτικά την νύχτα μέρα. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι στις δύο όμορες γειτονικές κατοικίες διαμένουν και πηγαινοέρχονται πάνω από διακόσια (200) άτομα (παίχτες, μέλη παραγωγής, φροντιστές, ηχολήπτες, σκηνοθέτες, καθαρίστριες, μέλη προσωπικού κ.ά) σε έναν χώρο που είναι αδύνατον εκ των πραγμάτων να φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων.

    Δεν θα ήταν υπερβολικό να λεχθεί ότι το οικόπεδο στο οποίο κείται η κατοικία μας έχει μετατραπεί πλέον σε ένα θορυβώδες γήπεδο και τα γυρίσματα του εν λόγω τηλεοπτικού ριάλιτι αναμένεται να διαρκέσουν καθ’ όλη την τουριστική περίοδο, ήτοι τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, με πιθανότητα χρονικής επέκτασης, αλλά και επανάληψης τις επόμενες τουριστικές περιόδους, κάτι που αχρηστεύει ουσιαστικά το ακίνητό μας.

    Η ηρεμία και η χαλάρωση που προσέφερε μέχρι πρότινος η κατοικία μας στους επισκέπτες έχει μετατραπεί πλέον σε εφιάλτη. Το ειδυλλιακό τοπίο της περιοχής έχει ολοσχερώς καταστραφεί και το φυσικό περιβάλλον έχει σε μεγάλο βαθμό υπονομευτεί.

    Πολλοί από τους ενοίκους που είχαν ήδη πραγματοποιήσει κρατήσεις για την διαμονή τους την περίοδο αυτή στην κατοικία μας, έχουν προχωρήσει σε ακυρώσεις λόγω της οχλητικής κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πρώτη των καθ’ ων στις γειτονικές κατοικίες, ενώ άλλοι υποψήφιοι ένοικοι που έχουν επισκεφτεί την κατοικία μας προκειμένου να την δουν και να πραγματοποιήσουν την κράτησή τους, την απορρίπτουν αποκλειστικά και μόνο λόγω των αθέμιτων εκπομπών που προέρχονται από τις όμορες κατοικίες. Οι ακυρώσεις ακολουθούν η μία την άλλη, ενώ αρκετοί επισκέπτες που έχουν πραγματοποιήσει κράτηση για διαμονή αρκετών ημερών, διαμένουν μόλις μία μέρα καθώς είναι αδύνατον να ανεχθούν την οχλητική αυτή κατάσταση που προέρχεται από τα γειτονικά ακίνητα.

    Ένεκα όλων αυτών η επιχείρηση μας υφίσταται υπέρμετρη οικονομική ζημία και μάλιστα σε μία περίοδο, που η τουριστική κίνηση μόλις τώρα ξεκίνησε στο νησί της Πάρου, ενώ δυσφημείται και μελλοντικά, καθώς η διαμονή ενοίκων στην κατοικία μας καθίσταται πλέον ανυπόφορη.

    Είναι δε προφανές ότι η δημιουργία από την πρώτη των καθ’ ων των δεκάδων εγκαταστάσεων και των υπαίθριων κατασκευών οι οποίες είναι καθ’ όλα πρόχειρες και έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για να εξυπηρετήσουν τα γυρίσματα αντίκεινται στις πολεοδομικές διατάξεις, διότι δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια από την αρμόδια πολεοδομική αρχή για την κατασκευή αυτών και ούτε άλλωστε θα μπορούσε να εκδοθεί διότι η πολεοδομική χρήση της περιοχής είναι περιορισμένη και αυστηρώς προκαθορισμένη (ήπια δόμηση) και δεν δύναται να μεταβληθεί.

    Σε μία περιοχή ήπιας και ελεγχόμενης δόμησης με ελάχιστες οικοδομικές επεμβάσεις που σέβονται απόλυτα το προστατευόμενο περιβαλλοντικό τοπίο οι παράνομες εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί από την πρώτη καθ’ ης (υψηλοί πύργοι που εξυπηρετούν τον φωτισμό και τον έλεγχο των drones, αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις εστιατορίου, αυτοσχέδια καταλύματα κ.ά) ξεπροβάλουν ως παραφωνίες στο ειδυλλιακό τοπίο, παραβλάπτοντάς το σημαντικά.

    Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τίθεται ζήτημα ύψιστης ασφάλειας τόσο για τους χρήστες όσο και για τους περιοίκους και ελλοχεύει κίνδυνος πυρκαγιάς από τα δεκάδες φώτα και προβολείς που έχουν τοποθετηθεί μέσα στα δέντρα και από την νυχθημερόν λειτουργία των γεννητριών, καθώς ελλείπουν τα προστατευτικά μέτρα πυρασφάλειας τα οποία θα έπρεπε να είναι και ενισχυμένα καθώς οι κατοικίες περιτριγυρίζονται από δασικές εκτάσεις.

    Περαιτέρω δημιουργούνται και προβλήματα υγιεινής, καθώς εκπέμπονται τόσο από τα μηχανήματα όσο και από άλλες αιτίες δυσάρεστες οσμές ενώ όπως έχει παρατηρηθεί κανένας από τους υπαλλήλους των συνεργείων δεν φαίνεται να τηρεί τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας του covid – 19, δεν φορούν προστατευτικές μάσκες και γάντια δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό εστίες μόλυνσης και εξάπλωσης της πανδημίας.

    Περαιτέρω η διαμονή υπέρμετρου αριθμού ατόμων στις όμορες κατοικίες δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα με τα λύματα που παράγονται, καθώς το δίκτυο που υπάρχει στην περιοχή για την απορρόφηση τους δύναται να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ποσότητες λυμάτων. Ακόμα σχεδόν καθημερινά εκπέμπονται καπνοί και οσμές από αυτοσχέδιες υπαίθριες ψησταριές (μπάρμπεκιου) στις οποίες μαγειρεύουν για τεράστιο αριθμό ατόμων.

    Ειδικότερα εκπέμπονται καθημερινά θόρυβοι και κραδασμοί που πηγάζουν ειδικότερα από τη χρήση δυνατής μουσικής και μεγαφώνων που έχουν τοποθετηθεί στους εξωτερικούς χώρους των κατοικιών, από την άρση και πτώση αντικειμένων και βαρών και από την λειτουργία δεκάδων μηχανημάτων και γεννητριών όλες τις ώρες τις ημέρες και της νύχτας, εκπομπές που υπερβαίνουν τα όρια που επιβάλλονται από το 1003 ΑΚ, συνεπεία δε των οποίων διαταράσσονται στη νομή του ακινήτου μας.

    Οι οχλητικές εκπομπές, οι οποίες είναι απότοκος συνέπεια της μη τηρήσεως των επιβαλλόμενων από τον νόμο συνθηκών υγιεινής και πολεοδομικών κανονισμών, καθώς οι κατοικίες ιδιοκτησίας των δευτέρου και τρίτου καθ’ων που έχει μισθώσει η πρώτη καθ’ ης δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες δομικές εγκαταστάσεις προς τούτο, είναι ιδιαιτέρως έντονες λόγω της ζέστης και του γεγονότος ότι όπως είναι φυσικό και επόμενο, κατά τους μήνες αυτούς χρησιμοποιούνται από όλους τόσο από τους ενοίκους της κατοικίας μας όσο και από τους ενοίκους στις γειτονικές κατοικίες περισσότερο οι εξωτερικοί χώροι, ενώ διατηρούνται σχεδόν όλο το 24ωρο τα παράθυρα ανοιχτά λόγω της ζέστης.

    Επιπλέον σε κάθε περίπτωση έχει μεταβληθεί ουσιαστικά η χρήση κατοικίας των ανωτέρω ακινήτων παρανόμως σε επαγγελματική χρήση.

    Επιπλέον, κατά τους μήνες αυτούς υπό κανονικές συνθήκες η κατοικία μας φιλοξενεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τουρίστες οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την έντονη αυτή ανθυγιεινή και οχλητική κατάσταση, καθ’ υπέρβαση των ορίων που επιβάλλει η έννοια της κοινωνικής δέσμευσης της ιδιοκτησίας χάριν της καλής γειτονίας. Η όλη κατάσταση διαταράσσει τον καθημερινό βιολογικό ρυθμό των ενοίκων της κατοικίας μας οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι αλλά και δεν δύνανται να ανέχονται τις οχλητικές εκπομπές που δημιουργεί η πρώτη των καθ’ων κατά την παραγωγή των γυρισμάτων στα γειτονικά ακίνητα ιδιοκτησίας των δεύτερου και τρίτης καθ’ων.

    Υπάρχει μία σωρεία φωτογραφιών στις οποίες απεικονίζονται όλα τα ανωτέρω τα οποία συμβαίνουν νυχθημερόν στα γειτονικά ακίνητα, ωστόσο καλούμε το Δικαστήριό Σας να διατάξει και επιτόπια θεώρηση (αυτοψία) επί του ακινήτου προκειμένου να διαπιστώσει την ως άνω άκρως παράνομη και υπέρμετρα οχλητική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η καθ’ ης στις γειτονικές κατοικίες ιδιοκτησίας των δευτέρου και τρίτου καθ’ων. Ενδεικτικά των όσων συμβαίνουν στα γειτονικά ακίνητα απεικονίζονται κατωτέρω:

    Ενώ καθίσταται φανερό ότι η ως άνω δημιουργούμενη κατάσταση αποτελεί μία παραφωνία στο κατά τα λοιπά ειδυλλιακό τοπίο:

    Είναι προφανές και αναντίρρητο ότι η ως άνω περιγραφόμενη ενόχληση κρίνεται ουσιώδης, υπό την έννοια ότι θα ενοχλούνταν κάθε μέσος κοινός άνθρωπος ευρισκόμενος στη θέση μας και στην θέση των ενοίκων της κατοικίας μας, καθώς η ανάπαυση στον χώρο της κατοικίας κάθε ανθρώπου αποτελεί προστατευόμενο έννομο αγαθό μιας και είναι το προπύργιο της ψυχικής ακεραιότητας του ατόμου και επομένως η διατάραξη αυτή εκτιμάται με το ίδιο μέτρο για κάθε άνθρωπο, ειδικώς δε και όταν συντρέχει, όπως και εδώ, και η δεύτερη προϋπόθεση της θετικής κρίσεως περί συνδρομής του ουσιώδους της οχλήσεως, που είναι η χρήση της οικίας ως τόπου διαμονής και χαλάρωσης.

    Οι οχλήσεις από τον πλημμελή και παράνομο τρόπο επουδενί δεν θα μπορούσαν να κριθούν ως συνηθισμένες για την περιοχή που βρίσκονται οι κατοικίες, καθώς όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για μία περιοχή ήπιας και ελεγχόμενης δόμησης που βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο σε προστατευμένη περιβαλλοντικά περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ειδικής προστασίας τοπίου και ιδιαίτερου φυσικού κάλους (ΦΕΚ 142ΑΑΠ/02-05-2012) με ελάχιστες οικοδομικές παρεμβάσεις και σε κάθε περίπτωση υπερβαίνουν τα ανεκτά κατ άρθρο 1003 του ΑΚ όρια, είναι ουσιώδεις και επιβλαβείς για το ακίνητο ιδιοκτησίας μας το οποίο παραβλάπτεται ποικιλοτρόπως ένεκα των εκπομπών αυτών, διαταράσσοντας τη νομή του επ’ αυτού και παράλληλα εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την δημόσια υγεία.

    Άλλωστε σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής καθίσταται σαφές ότι από την εκτέλεση των εργασιών αυτών (γυρισμάτων του γερμανικού τηλεοπτικού ριάλιτι), από την πρώτη καθ’ ης, οι οποίες διενεργούνται στο μέσο της τουριστικής περιόδου -εποχή που παρατηρείται και η υψηλότερη τουριστική κίνηση-, εκπέμπονται σκόνη, ισχυροί θόρυβοι, δυσοσμίες και κατασκευάζονται επιβλαβείς σε κάθε περίπτωση εγκαταστάσεις με συνέπεια να υπονομεύεται και να παραβλάπτεται σημαντικά η ιδιοκτησία μας στην οποία ένεκα της δημιουργούμενης κατάστασης δεν προσέρχεται για να διαμείνει κανένας ένοικος, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτεί προσέρχεται στο νησί της Πάρου για να απολαύσει τις καλοκαιρινές διακοπές, πλην όμως ενοχλείται πέραν του ανεκτού και επιτρεπτού ορίου.

    Όπως προκύπτει από τις συνεχείς ακυρώσεις και από τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των ενδιαφερόμενων ενοίκων η επιχείρησή μας έχει υποστεί σημαντικότατη οικονομική ζημία και κινδυνεύει να υποβαθμιστεί η αξία του και να δυσφημιστεί στο μέλλον από την δημιουργία της κατάστασης αυτής που έχει προκαλέσει η πρώτη των καθ’ων. Είναι προφανές ότι παραπάνω οχλήσεις οι οποίες εκ περισσού σημειώνεται ότι είναι παντελώς ασυνήθεις για τα ακίνητα της περιοχής, παραβλάπτουν σημαντικά κατά τη συνδυασμένη ερμηνεία του άρθ. 1003 και 281 του ΑΚ τη χρήση του ακινήτου μας και τη λειτουργία της επιχείρησής της και υποβαθμίζουν ουσιωδώς την εμπορική και μισθωτική αξία του ακινήτου μας.

    ΙΙ. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΑΙΤΗΣΕΩΣ:

    α) Εκπομπές θορύβων, θερμότητας, αιθάλης, καπνού, αναθυμιάσεων κλπ

    (Άρθρο 1003 Αστικού Κώδικα)

    Η διάταξη του άρθρου 1003 ΑΚ ορίζει ότι ο κύριος ακινήτου έχει υποχρέωση ν` ανέχεται την εκπομπή καπνού, αιθάλης, αναθυμιάσεων, θερμότητας, θορύβου, δονήσεων ή άλλων παρόμοιων επενεργειών, που προέρχονται από άλλο ακίνητο, ενόσω δεν παραβλάπτουν σημαντικά τη χρήση του ακινήτου του ή προέρχονται από χρήση συνήθη για ακίνητα της περιοχής του ακινήτου, από το οποίο προκαλείται η βλάβη.

    Σύμφωνα με τη διατύπωση της διάταξης αυτής, θα πρέπει να γίνει σύγκριση της χρήσης του βλάπτοντας ακινήτου προς τη συνήθη χρήση άλλων ομοειδών ακινήτων της περιοχής αυτού και εντεύθεν, στην περίπτωση κατά την οποία οι επενέργειες αυτές είναι συνηθισμένες στην περιοχή του βλάπτοντας ακινήτου, τότε ο γείτονας είναι υποχρεωμένος να τις ανεχθεί, ακόμη κι αν εξαιτίας τους δυσκολεύεται η χρήση του ακινήτου του (βλ. ΕφΛαρ 126/2015 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ Απ. Γεωργιάδη στον ΑΚ των Γεωργιάδη/Σταθόπουλου, υπό το άρθρο 1003 περιθ. αριθ. 16).

    Το άρθρο 1003 του ΑΚ καθιερώνει περιορισμό της κυριότητας πάνω σε ακίνητο για χάρη της κυριότητας πάνω στο ακίνητο του άλλου στο πλαίσιο του συνόλου των κανόνων οι οποίοι ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών των ακινήτων που γειτνιάζουν τοπικά. Από το άρθρο 1000 του ΑΚ προκύπτει ότι ο ιδιοκτήτης δικαιούται να αποκλείει κάθε επέμβαση τρίτου στο πράγμα του και μπορεί να μετέλθει κατά του τρίτου την αρνητική αγωγή (άρθρο 1108 του ΑΚ).

    Κατά παρέκκλιση από την αρχή αυτή το άρθρο 1003 του ΑΚ ορίζει ότι κατά τους όρους αυτούς ο κύριος ακινήτου υποχρεούται να ανέχεται πάνω στο ακίνητό του μερικές επεμβάσεις προερχόμενες από άλλο ακίνητο, εφόσον οι επεμβάσεις αυτές δεν είναι ουσιώδεις (βλ. Γ. Μπαλής εμπράγματο δίκαιο, παρ. 33, σελ. 95, τις επεμβάσεις αυτές αποκαλεί μέτριες) ή είναι μεν ουσιώδεις, αλλά συνηθισμένες για την περιοχή του βλάπτοντος ακινήτου (Πρβλ. ΑΠ 1102/84 ΝοΒ33.766 με σημείωση Κ.Ι. Παπαδημητρίου). Ο νόμος υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να ανέχεται μόνο τα λεγάμενα αστάθμητα στοιχεία (impondetabilia) (βλ. Γεωργιάδης, εμπράγματο δίκαιο I, σελ. 291).

    Η δε απαρίθμηση των επενεργειών οι οποίες εμπίπτουν στην ρύθμιση του άρθρου 1003 ΑΚ, είναι ενδεικτική από το γράμμα του νόμου, νομολογιακά όμως γίνεται δεκτό ότι οι επενέργειες αυτές μπορεί να προέρχονται από το ακίνητο που προξενεί τη βλάβη, από πρόσωπο ή ζώο, ενώ ως εκπομπή με την έννοια του νόμου θεωρείται και η δυσοσμία που προέρχεται από άλλο ακίνητο και εισέρχεται στο ακίνητο του ενοχλούμενου κυρίου (βλ. Κ.Παπαδόπουλος αγωγές εμπραγμάτου δικαίου τόμος Β’ σελ. 60). Εξάλλου, η έννοια της συνήθους χρήσεως

    (1003 ΑΚ) ή ενοχλήσεως δεν είναι στατική και διαρκώς εξελίσσεται και μάλιστα όλο και ευρύτερα λόγω της διαρκώς εξελισσόμενης, με παντοειδή επιβάρυνση, κοινωνικής ζωής.

    Και φυσικά το κοινωνικό άτομο προσπαθεί να γίνει πιο ανεκτικό στις παραπάνω εντεινόμενες καθημερινές προσβολές από τα διάφορα εξωγενή ερεθίσματα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ο καθημερινός βιολογικός ρυθμός της ζωής πρέπει να διαταράσσεται. Αντίθετα ο ρυθμός αυτός πρέπει αφ` ενός μεν να βρίσκεται σε ανεκτά όρια λειτουργίας του, αφετέρου δε να χαλαρώνει δια της καθ` οιονδήποτε τρόπον αναπαύσεως του ανθρώπου. Η ανάπαυση είναι ανάγκη φυσική-βιολογική και επιτυγχάνεται με την με οποιονδήποτε τρόπο ησυχία του ατόμου όταν απαιτείται.

    Γι’ αυτό και η τελευταία αποτελεί προστατευόμενο έννομο αγαθό μια και είναι το προπύργιο της ψυχικής ακεραιότητας του ατόμου. Με βάση αυτές τις σκέψεις ο ιδιοκτήτης ακινήτου είναι υποχρεωμένος να ανεχθεί τις βλαπτικές επενέργειες από το βλάπτον ακίνητο: α) όταν αυτές δεν παραβλάπτουν ή δεν παραβλάπτουν ουσιωδώς τη χρήση του ακινήτου και β) όταν αυτές προέρχονται από χρήση συνηθισμένη στη περιοχή του ακινήτου.

    Για το ζήτημα αν η ενόχληση βλάπτει ουσιαστικά το ακίνητο θα ληφθούν υπόψη δύο κριτήρια: α) ο μέσος και κανονικός ένοικος του ακινήτου και β) ο προορισμός του ακινήτου (πχ. κατοικία) και επιπλέον η ειδική χρησιμοποίηση κυρίως από τους τοπικούς όρους (περιοχής), υπό τους οποίους τελεί το ακίνητο.

    Ο Δικαστής θα κρίνει αντικειμενικά και δεν θα λάβει υπόψη του υποκειμενικές καταστάσεις π.χ. υπερευαισθησία, νευρασθένεια: Θα πρέπει δηλαδή η ενόχληση να είναι υπερβολική για τον καθένα που βρίσκεται στη θέση του βλαπτόμενου. Εξάλλου για να διαπιστωθεί αν η ουσιαστική ενόχληση είναι η συνήθης θα ληφθεί υπόψη η φύση του ακινήτου και η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται αυτό (βλ Φιλ. Τσετσέκος, Γειτονικό Δίκαιο, εκδ. 2001 σελ 28-29).

    Η έννοια της περιοχής θα κριθεί ανάλογα με τις περιστάσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως η υποχρέωση ανοχής του γείτονα πρέπει να σταματάει εκεί όπου η ενόχληση μπορεί με τη λήψη κατάλληλων μέτρων (πχ. σιγαστήρας, φίμωτρο, καπνοσυλλέκτης) να αποφευχθεί ή να μετριαστεί σε ανεκτά όρια (ΕΦ ΑΘ. 7800/1982 ΕλλΔνη 24. 807). Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη του βλάπτοντος ακινήτου να λάβει τα παραπάνω ενδεικνυόμενα μέτρα μπορεί να θεμελιώνεται στο άρθρο 281 του ΑΚ αλλά και στην κοινωνική δέσμευση της ιδιοκτησίας.

    Τέλος με την απόφαση που θα εκδοθεί, αν γίνει δεκτή η αγωγή ή η αίτηση, θα διαταχθεί η παύση της ενόχλησης με την άρση της ενοχλητικής κατάστασης και η παράλειψη των ενοχλήσεων στο μέλλον. Δεν είναι όμως απαραίτητο να διαταχθεί πάντοτε η άρση του ενοχλητικού έργου.

    Είναι δυνατόν να αποτραπεί η ενόχληση με το να διαταχθεί μόνο η ενέργεια κατασκευής έργων. Στις περιπτώσεις δε αυτές που οι επενέργειες ή οι εκπομπές υπερβαίνουν τα όρια που θέτει το άρθρ. 1003 ΑΚ υπάρχει και διατάραξη της νομής του ιδιοκτήτη του βλαπτόμενου ακινήτου, ο οποίος δικαιούται να εγείρει την αγωγή διαταράξεως της νομής (989, 1108 ΑΚ ) ή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά τις διατάξεις των άρθρων 989AK, 733-734 ΚΠολΔ (βλ. Τούση, Εμπρ. Δικ., εκδ. Δ`, σελ. 315, Γεωργιάδη, ό.π., άρθ. 1003, αριθ. 20, Κ. Παπαδόπουλου, Αγωγές Εμπρ. Δικαίου, τόμ. B`, 1992, σελ.76, παρ. 28, 3α, ΠΠρΘεσ 720/1992, Αρμ 1992/261, ΠΠρΘεσ 117/1993).

    β) Επιβλαβείς εγκαστάσεις (Άρθρα 1004-1005 ΑΚ)

    Ως εγκατάσταση νοείται κάθε χειροποίητο έργο ή κατασκεύασμα στο ακίνητο με διαρκή χαρακτήρα και ανεξάρτητα αν αυτό λειτουργεί με ανθρώπινη δράση ή όχι (βλ. ΕφΛαρ 126/2015, ΠΠρΑθ 816/2013, ΤΝΠ Nomos). Αδιάφορο επίσης είναι αν η εγκατάσταση χρησιμοποιείται ήδη ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Αρκεί ότι η χρησιμοποίησή της θα έχει με βεβαιότητα ως συνέπεια παράνομες επενέργειες στο ακίνητο του θιγόμενου' 'και διότι βλάπτουν ουσιωδώς τη χρήση του ακινήτου και δεν είναι συνήθεις για την περιοχή του βλάπτοντος κτήματος (βλ. ΕιρΚω 66/2017, ΠΠρΑθ 816/2013, TNΠ Nomos).

    Ως επιβλαβείς εγκαταστάσεις τις οποίες τα ελληνικά δικαστήρια έκριναν ότι πρέπει να αρθούν εφόσον ήδη υφίστανται ή να παραλειφθεί η κατασκευή τους στο μέλλον, διότι η ύπαρξη ή η χρήση τους βλάπτει τα γειτονικά ακίνητα ακόμα και όταν υφίσταται η άδεια της αρχής (λ.χ Πολεοδομίας, κλπ) είναι οι εξής, σε ενδεικτική απαρίθμηση: κιόσκια, τηλεπικοινωνιακές καμπίνες-μονάδες δικτύου, επιχωματώσεις και τάφροι-χαντάκια με σκοπό την διοχέτευση όμβριων υδάτων τα οποία υποβαθμίζουν τη γενικότερη εικόνα και κατάσταση των κτισμάτων των γειτονικών ακινήτων, την αρχιτεκτονική αξία και λειτουργικότητά τους, παράθυρα-φεγγίτες τα οποία παρεμποδίζουν τη θέα, το φωτισμό και τον εξαερισμό κλπ.

    Παρά ταύτα έχει κριθεί ότι μόνο η ύπαρξη ανοιγμάτων σε τοίχο οικοδομήματος που είναι σε επαφή με το κοινό όριο (μεσότοιχο) δεν αποτελεί διατάραξη της νομής του όμορου προς τον τοίχο αυτόν ακινήτου. Αν ωστόσο προσβάλλεται η κυριότητα του γειτονικού ακινήτου με την κατασκευή αυτών των ανοιγμάτων υφίσταται η δυνατότητα της εμπράγματης αρνητικής αγωγής όπως αναπτύχθηκε παραπάνω (ΕιρΧαν 397/2017, ΕιρΡόδου 200/2014, ΑΠ 399/2006, άπασες δημοσιευμένες στην ΤΝΠ Nomos).

    Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 1004 ΑΚ ο κύριος ακινήτου έχει δικαίωμα να απαγορεύσει την κατασκευή ή τη διατήρηση εγκαταστάσεων στο γειτονικό ακίνητο, εφόσον από την ύπαρξη ή τη χρήση τους προβλέπονται με βεβαιότητα παράνομες επενέργειες στο ακίνητό του. Ως «εγκατάσταση» νοείται κάθε χειροποίητο έργο ή κατασκεύασμα με κάποιο διαρκή χαρακτήρα στο ακίνητο, ανεξάρτητα αν λειτουργεί με ανθρώπινη δράση ή όχι. Οι απειλούμενες από την ύπαρξη ή χρήση της «εγκατάστασης» επενέργειες στο γειτονικό ακίνητο πρέπει να είναι παράνομες, πράγμα που θα κριθεί σύμφωνα με την ΑΚ 1003.

    Άρα παράνομες είναι οι επενέργειες που δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται ο γείτονας, γιατί βλάπτουν ουσιωδώς τη χρήση του ακινήτου του και δεν είναι συνήθεις για την περιοχή του βλάπτοντος κτήματος. Οι παράνομες επενέργειες πρέπει να προβλέπονται με βεβαιότητα από την ύπαρξη ή χρήση της εγκαταστάσεως στο ακίνητο, δηλαδή να αποτελούν συνηθισμένη και κανονική συνέπεια ενός παρόμοιου κατασκευάσματος ή έργου.

    Με άλλα λόγια ούτε είναι αναγκαία απόλυτη βεβαιότητα ούτε αρκεί απλή πιθανότητα. Ο Νόμος θεωρεί αρκετό αλλά και αναγκαίο ότι από την εγκατάσταση στο ακίνητο του εναγομένου αναμένονται κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων και σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας παράνομες επενέργειες στο ακίνητο του ενάγοντα. Αδιάφορο είναι αν η εγκατάσταση χρησιμοποιείται ήδη ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Αρκεί ότι η χρησιμοποίησή της θα έχει με βεβαιότητα ως συνέπεια παράνομες επενέργειες στο ακίνητο του ενάγοντα (ό.π. σελ. 341-342, αρ. 6-12).

    Από τη διάταξη αυτή, σε συνδυασμό με εκείνες των άρθρων 989, 1003 και 1108 ΑΚ, προκύπτει ότι ο ιδιοκτήτης ή νομέας ακινήτου, εάν υφίστανται βλαβερές και παράνομες επενέργειες σ` αυτό από την ύπαρξη εγκαταστάσεων στο όμορο ακίνητο του γείτονα, δικαιούται να απαγορεύσει την κατασκευή ή διατήρηση αυτών στο γειτονικό ακίνητο, προληπτικά μεν κατά την 1004 ΑΚ, αν από την ύπαρξη ή χρήση τους προβλέπονται με βεβαιότητα οι παράνομες επενέργειες στο ακίνητό του, κατασταλτικά δε κατά την 1005 ΑΚ, αν επήλθαν αυτές και για τις εγκαταστάσεις είχε προηγηθεί άδεια της αρμόδιας αρχής. Για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου

    1004 ΑΚ απαιτείται να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις, που αποτελούν και τα αναγκαία στοιχεία της σχετικής αγωγής:

    α) Η ύπαρξη εγκατάστασης στο ακίνητο, ως τέτοιας νοούμενου κάθε χειροποίητου έργου ή κατασκευάσματος με κάποιο διαρκή χαρακτήρα και ανεξάρτητα αν αυτό λειτουργεί με ανθρώπινη δράση ή όχι. β) Οι απειλούμενες από την ύπαρξη ή χρήση της εγκατάστασης επενέργειες να είναι παράνομες κατά τη διάταξη του άρθρου 1003 ΑΚ δηλαδή να πρόκειται για επενέργειες που δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται ο γείτονας, γιατί βλάπτουν ουσιωδώς τη χρήση του ακινήτου του και δεν είναι συνήθεις για την περιοχή του βλάπτοντος κτήματος, γ) Οι παράνομες επενέργειες να προβλέπονται με βεβαιότητα από την ύπαρξη ή χρήση της εγκατάστασης στο ακίνητο.

    Τέτοια πρόβλεψη υπάρχει όταν η παράνομη επενέργεια αποτελεί τη συνηθισμένη και κανονική συνέπεια παρόμοιας εγκατάστασης. Απαιτείται δηλαδή, όχι απόλυτη βεβαιότητα, αλλά πολύ μεγάλου βαθμού πιθανότητα, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων και σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, χωρίς να αρκεί απλή δυνατότητα, δ) Να πρόκειται για εγκατάσταση σε γειτονικό ακίνητο, ως τέτοιο νοούμενο όχι μόνο το όμορο, αλλά όλα τα ακίνητα από τα οποία μπορεί να επέλθει επενέργεια στο ακίνητο του κυρίου.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 682 παρ. 1 ΚΠολΔ, κατά την ειδική διαδικασία των άρθ. 683 έως 703 του ίδιου Κώδικα, τα δικαστήρια σε επείγουσες περιπτώσεις ή για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου μπορούν να διατάσσουν ασφαλιστικά μέτρα για την εξασφάλιση ή διατήρηση ενός δικαιώματος ή τη ρύθμιση μιας καταστάσεως, κατά δε το άρθρο 731 ΚΠολΔ ασφαλιστικό μέτρο είναι και η προσωρινή ρύθμιση καταστάσεως, που συνίσταται στο ότι το δικαστήριο δικαιούται να διατάξει την ενέργεια ή παράλειψη ή ανοχή ορισμένης πράξης.

    Με τη διάταξη του άρθρου 15 παρ. 3 του ΚΠολΔ, στην αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων υπάγονται ανεξάρτητα από την αξία του αντικειμένου της διαφοράς και οι διαφορές που προκύπτουν από το άρθρο 1003 του Α.Κ., το οποίο καθιερώνει περιορισμούς της κυριότητας και ορίζει ότι ο κύριος ακινήτου έχει υποχρέωση να ανέχεται την εκπομπή καπνού, αιθάλης, αναθυμιάσεως, θερμότητας, θορύβου κ.λ.π. εφόσον αυτές δε βλάπτουν σημαντικά τη χρήση του ακινήτου του ή προέρχονται από χρήση συνήθη για τα ακίνητα της περιοχής του ακινήτου από το οποίο προκαλείται η βλάβη.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 682 παρ. 1 του ΚΠολΔ., κατά την ειδική διαδικασία των άρθρων 683 έως 703 του ίδιου κώδικα, τα Δικαστήρια σε επείγουσες περιπτώσεις ή για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου, μπορούν να διατάσσουν ασφαλιστικά μέτρα για την εξασφάλιση ή διατήρηση ενός δικαιώματος ή τη ρύθμιση μιας κατάστασης, κατά δε το άρθρο 731 του ΚΠολΔ., ασφαλιστικό μέτρο είναι η προσωρινή ρύθμιση καταστάσεως που συνίσταται στο ότι το δικαστήριο δικαιούται να διατάξει την ενέργεια, ή παράλειψη, ή ανοχή ορισμένης πράξης (131/2003 Ειρηνοδικείο Ρόδου, δημ. ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).

    Από το συνδυασμό των διατάξεων αυτών, σαφώς συνάγεται ότι η προσωρινή ρύθμιση καταστάσεως ως ασφαλιστικό μέτρο χωρεί, όσες φορές από το γειτονικό ακίνητο εκπέμπονται καπνός, αιθάλη, θόρυβος κ.λ.π. που παραβλάπτουν σημαντικά τη χρήση άλλου γειτονικού ακινήτου, ήτοι εκπομπές που προέρχονται από ασυνήθιστη χρήση για τα ακίνητα της περιοχής του κτήματος από το οποίο προκαλείται η βλάβη, καθόσον με τις παραπάνω εκπομπές ή ενέργειες προσβάλλεται το δικαίωμα χρήσεως του ακινήτου που βλάπτεται.

    Στις περιπτώσεις δε που οι επενέργειες ή οι εκπομπές υπερβαίνουν τα όρια που θέτει το άρθρο 1003 του Α.Κ., αυτές συνιστούν διατάραξη της νομής του ιδιοκτήτη του βλαπτόμενου ακινήτου ο οποίος δικαιούται να εγείρει την αγωγή της διατάραξης της νομής (989 Α.Κ.), ή σε επείγουσες περιπτώσεις την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά τις διατάξεις των άρθρων 733 – 734 του ΚΠολΔ (βλ. Κ.Παπαδόπουλου «αγωγές εμπραγμάτου δικαίου τόμος Β, 1992, σελ. 76 παρ. 28, ΠολΠρωτΘεσ. 720/1992 Αρμ. 1992. 261, ΠολΠρωτΟρ 34/1989 Αρχ.Νομ. 43. 378).

    Είναι αναντίρρητο ότι στην προκείμενη περίπτωση από τα ανωτέρω ιστορούμενα πραγματικά περιστατικά η πρώτη καθ’ ης έχει δημιουργήσει μία άκρως ανθυγιεινή και οχλητική κατάσταση στα γειτονικά ακίνητα, καθ’ υπέρβαση των ορίων που επιβάλλει η έννοια της κοινωνικής δέσμευσης της ιδιοκτησίας χάριν της καλής γειτονίας.

    Οι καθημερινές και πολύωρες νυχθημερόν εκπομπές θορύβων, αερίων, καπών και οσμών που δημιουργεί η πρώτη καθ’ ης στις όμορες ιδιοκτησίες σε συνδυασμό με τις παράνομες εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί στα γειτονικά ακίνητα από την πρώτη καθ’ ής, όπως η ανέγερση πύρων που εξυπηρετούν το φωτισμό, η κατασκευή του αυτοσχέδιου εστιατορίου, η δημιουργία πρόχειρων καταλυμάτων κ.ά, δημιουργούν βλαβερές και παράνομες επενέργειες στο ακίνητό μας, πέραν της γενικότερης υποβάθμισης που επιφέρουν στην γύρω περιβαλλοντική περιοχή.

    Ο καθημερινός βιολογικός ρυθμός της κατοικίας μας έχει διαταραχθεί στο έπακρο από την ως άνω άκρως οχλητική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πρώτη καθ’ ης στις γειτονικές κατοικίες του δευτέρου και της τρίτης των καθ’ων.

    Δεν είμαστε υποχρεωμένοι αλλά και δεν δύναται εκ των πραγμάτων να ανεχόμαστε την δημιουργούμενη αυτή κατάσταση καθώς η οικονομική ζημία που υφίσταται η επιχείρηση μας από τις ακυρώσεις και τις διαμαρτυρίες των ενοίκων είναι πλέον υπέρμετρη, ενώ υφίσταται άμεσος και αναπότρεπτος κίνδυνος να δυσφημιστεί η επιχείρησή μας και στο μέλλον, αφού πλέον κανένας ένοικος δεν επιθυμεί να διαμείνει στην κατοικία μας λόγω της ως άνω περιγραφόμενης οχλητικής κατάστασης.

    Να επισημανθεί ότι με την ως άνω οχλητική κατάσταση που έχει εδραιωθεί στα γειτονικά ακίνητα παραβλάπτονται και δημόσια αγαθά, όπως η δημόσια υγεία και η πολιτιστική κληρονομιά και υποβαθμίζεται σφόδρα η εικόνα της νήσου Πάρου στον διεθνή τουρισμό.

    Επειδή υφίσταται επείγουσα περίπτωση και άμεσος κίνδυνος να διαταχθεί προς αποτροπή περαιτέρω οικονομικής ζημίας στην άσκηση της εμπορικής δραστηριότητάς μας η λήψη ασφαλιστικών μέτρων προς αποτροπή των απαγορευμένων από το νόμο και ζημιογόνων εναντίον μας ως άνω πράξεων της πρώτης καθ’ ης, μισθώτριας των όμορων κατοικιών οι οποίες επισυμβαίνουν με την σύμπραξη και ανοχή του δευτέρου και της τρίτης των καθ’ων, ιδιοκτητών των όμορων κατοικιών, επαναφέροντας στα πράγματα στην προτεραία κατάσταση.

    Επειδή λόγω του κατεπείγοντος πρέπει να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να υποχρεωθεί η πρώτη καθ’ ης να άρει τις οχλήσεις και τις παράνομες εγκαταστάσεις που έχει κατασκευάσει στα ακίνητα ιδιοκτησίας του δευτέρου και της τρίτης των καθ’ ων.

    Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθινή, εισάγεται στο καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμόδιο Δικαστήριό Σας.

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

    Και με την ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας

    ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

    Να γίνει δεκτή η παρούσα καθ’ άπαν αυτής το αιτητικό.

    Να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα και συγκεκριμένα όπως διαταχθεί η προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης και ειδικότερα όπως υποχρεωθούν οι καθ’ ων να άρουν την προσβολή και να παύσουν αφενός τις οχλήσεις και αφετέρου να απομακρύνουν τις παράνομες κατασκευές, όπως τους πύργους και το υπαίθριο εστιατόριο που έχουν ήδη τοποθετήσει στις όμορες κατοικίες ιδιοκτησίας του δευτέρου και τρίτης των καθ’ ων και να επαναφέρουν τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση.

    Να υποχρεωθούν οι καθ’ων να παραλείψουν μελλοντικά κάθε παράνομη ενέργεια και παρόμοια όχληση η οποία θα επενεργεί βλαπτικά στο ακίνητο ιδιοκτησίας μας.

    Να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να υποχρεωθούν οι καθ’ ων να άρουν τις οχλήσεις και τις παράνομες εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευάσει στα ακίνητα ιδιοκτησίας του δευτέρου και της τρίτης των καθ’ ων, μέχρι την

    συζήτηση της υπό κρίση αίτησής μας.

    Να καταδικαστούν οι αντίδικοι στην δικαστική μας δαπάνη και στην αμοιβή του πληρεξουσίου δικηγόρου μας.



    ΣΧΟΛΙΑ