• Κοινωνία

    Απολύμανση αύριο των δικαστηρίων στην Ευελπίδων – Ολικό κλείσιμο ζητούν οι εισαγγελείς


    Η εμφάνιση του κορονοϊού και στα δικαστήρια της Ευελπίδων σήμανε συναγερμό. Η καθυστερημένη (όπως εκ του απιτελέσματος αποδεικνύεται) λήψη μέτρων με τη μερική αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων ήρθε τρία 24ωρα πριν διαγνωστεί θετικός στον επικίνδυνο ιό δικαστικός υπάλληλος ο οποίος υπηρετεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    Αύριο Κυριακή, από το πρωί, όλοι οι χώροι των δικαστηρίων θα απολυμανθούν, με συνεργεία που διέθεσε η Περιφέρεια Αττικής, μετά από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

    Πλέον, μετά τους δικαστικούς υπαλλήλους και οι εισαγγελείς ζητούν πλήρη αναστολή στη λειτουργία των δικαστηρίων όλης της χώρας.

    Σε επιστολή που απέστειλε πριν από λίγη ώρα, προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, τον Πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος κάνει λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπου πρέπει να υπερτερεί η δημόσια υγεία.

    Αναλυτικά η επιστολή:

    «Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή το γεγονός ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό δικαστικός υπάλληλος ερχόμενος λόγω της υπηρεσίας του σε επαφή με το κοινό, και επειδή με την ΚΥΑ 17734/12-3-2020 που εκδόθηκε δεν περιορίζεται η προσέλευση στους χώρους των δικαστηρίων πολιτών, διαδίκων, δικηγόρων, αστυνομικών, δικαστικών υπαλλήλων, δικαστικών λειτουργών, ανεξαρτήτως μάλιστα ηλικίας και προβλημάτων υγείας,

    – Σταθμίζοντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, αλλά και το αγαθό της δημόσιας υγείας ως υπέρτερο όλων:

    – Αιτείται μετ’ επιτάσεως από τους αρμόδιους φορείς, να λάβουν τη δέουσα νομοθετική πρωτοβουλία για την πλήρη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία και την καθολική απαγόρευση εισόδου του κοινού σε δικαστήρια και εισαγγελίες.

    – Η εξαίρεση στην ως άνω απαγόρευση να εξαντλείται στις αναγκαίες υπηρεσιακές ενέργειες (λ.χ αυτόφωρα εγκλήματα, κρατούμενοι, δικαστικά συμβούλια), τις οποίες να διεκπεραιώνει ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, κατά την κρίση του διευθύνοντος κάθε δικαστική υπηρεσία.»



    ΣΧΟΛΙΑ