• Κοινωνία

    Αποκλειστικό: Τι προβλέπει η απόφαση για το επίδομα ενοικίου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

    Χέρια δίπλα από λεφτά που σχηματίζουν σπίτι


    Μπαίνουν και οι τελευταίες υπογραφές στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έναρξη καταβολής του επιδόματος ενοικίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του mononews.gr, το εισοδηματικό όριο για την επιδότηση ενοικίου είναι 7.000 ευρώ και για κάθε πρόσθετο μέλος, είτε ενήλικο είτε ανήλικο, θα υπάρχει προσαύξηση 3.500 ευρώ έως την συμπλήρωση των 21.000 ευρώ. Με αυτή την αλλαγή, αναμένεται να λάβουν περισσότερα χρήματα οικογένειες με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, ενώ μεγαλύτερη θα είναι η στήριξη για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

    Η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι ήδη έτοιμη για την καταβολή της επιδότησης ενοικίου αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ στόχος της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώς Φωτίου είναι να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων το τρίτο δεκαήμερο το Φεβρουαρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.

    Το κονδύλι που θα διατεθεί για την επιδότηση ενοικίου ανέρχεται τελικά σε 300 εκατ. ευρώ από 400 εκατ., καθώς τα υπόλοιπα 100 εκατ. θα διατεθούν για την επιδότηση στεγαστικού δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Σημειώνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση στεγαστικού δανείου θα είναι διαφορετικά από αυτά της επιδότησης ενοικίου.

    Το «Mononews» έχει στη διάθεση του τα βασικά σημεία της ΚΥΑ.

    Το ποσό του Επιδόματος Στέγασης είναι:

    • Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ το μήνα
    • Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα

    Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.

    Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

    Σύνθεση Νοικοκυριού Ύψος Επιδόματος
    Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 70
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη 105
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 140
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 175
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω 210

    Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ορίων, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού.

     Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

     Εντός των επόμενων 10 ημερών θα έχουν διευθετηθεί και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων. Η πλατφόρμα είναι παρόμοια με αυτήν του Κοινωνικού Μερίσματος και του ΚΕΑ. Τα χρήματα του επιδόματος θα καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) που διαχειρίζεται όλες τις κοινωνικές και προνοιακές παροχές.  Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος με τη χρήση των κωδικών του Taxis και οι ενδιαφερόμενοι θα πληροφορούνται άμεσα αν δικαιούνται ή όχι την επιδότηση.

     Για τους δικαιούχους που μένουν σε μισθωμένη κατοικία το επίδομα θα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος θα ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης.

     Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής. Με την πάροδο δώδεκα μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος θα πρέπει να υποβάλει εκ νέου αίτηση για τη λήψη του επιδόματος και την ένταξη εκ νέου στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι από το υπουργείο Εργασίας θα ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα στοιχεία που έχουν καταχωρήσει όσοι λαμβάνουν την επιδότηση ενοικίου και σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις θα διακόπτεται η επιδότηση.

    Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

    1. Εισοδηματικά κριτήρια

    Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

    Σύνθεση Νοικοκυριού Συνολικό Εισόδημα
    Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 7.000
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη 10.500
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 14.000
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 17.500
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω 21.000

    1. Περιουσιακά κριτήρια

    α. Ακίνητη περιουσία:

    Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 (Α’ 287) και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ύψος της περιουσίας από 125.000 στις 185.000, προκειμένου να μην αποκλειστούν πολυμελής οικογένειες. Ωστόσο, την τελική απόφαση θα την λάβει το υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν την τελική υπογραφή της ΚΥΑ.

    β. Κινητή περιουσία:

    Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 21.000 ευρώ.

    Σύνθεση Νοικοκυριού Όρια καταθέσεων/ μετοχών, ομολόγων κτλ.
    Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 7.000
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 10.500
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη 14.000
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη 17.500
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω 21.000

    1. Κριτήρια διαμονής

    Τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια. Ο αλλοδαποί δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά, με την εξαίρεση των κατόχων άδειας διαμονής δικαιούχου διεθνούς προστασίας και των κατόχων άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή κατόχων βεβαίωσης κατάθεσης αιτήματος για ανανέωσή τους.

    Υποχρεώσεις δικαιούχων

    Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να:

    α) Υποβάλλουν Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος κάθε έτος.

    β) Συναινούν στη χρήση της βάσης δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ., καθώς και στο σύνολο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., για την επιβεβαίωση των στοιχείων όλων των μελών του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενούμενων.

    γ) Συναινούν στη χρησιμοποίηση των στοιχείων τους, αποκλειστικά και μόνο, για το σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.

    δ) Συναινούν στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης του νοικοκυριού.

    ε) Συμπεριλαμβάνουν στην επόμενη δήλωση φορολογίας εισοδήματος όλες τις αλλαγές που αναφέρθηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

     Καταβολή του επιδόματος

    1. Το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος τηρείται υποχρεωτικά σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Το επίδομα δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.
    2. Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση.
    3. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2019, το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει αναδρομικά από 01/01/2019 και καταβάλλεται στο σύνολό του ως πρώτη δόση, για τους δικαιούχους που πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος και στων οποίων το όνομα υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο από την ημερομηνία αυτή.



    ΣΧΟΛΙΑ