• Κοινωνία

    Αποφυλάκιση Κορκονέα: Οριακό «όχι» από τον Άρειο Πάγο για το ελαφρυντικό του

    κορκονεας

    Επαμεινώνδας Κορκονέας. Αποφυλακίστηκε στα 13 χρόνια


    Η πόρτα της φυλακής “μισάνοιξε” για την επιστροφή του Επαμεινώνδα Κορκονέα, βάσει σημερινής απόφασης του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

    Ωστόσο, η οριακή πλειοψηφία που ελήφθη αυτή η απόφαση για το εάν ορθά ή όχι αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, το οποίο αποφυλάκισε πρόωρα τον ειδικό φρουρό που σκότωσε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, παραπέμπει την υπόθεση για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Αργά σήμερα το μεσημέρι, δημοσιεύθηκε η απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που, με πλειοψηφία 3-2, έκανε δεκτή την αναίρεση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού της χώρας.

    Ό κ.Βασίλης Πλιώτας, το Νοέμβριο του 2019, είχε ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας.

    Το δικαστήριο, 4.μήνες νωρίτερα, είχε αναγνωρίσει στον ειδικό φρουρό το (ολοκαίνουριο βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα) ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
    Έτσι, τα ισόβια έγιναν 13 χρόνια κάθειρξης και αμέσως άνοιξε η πόρτα της φυλακής για τον άνθρωπο που πυροβόλησε και σκότωσε το έφηβο αγόρι στις 3 Δεκεμβρίου του 2008, στα Εξάρχεια.

    Ό κ.Πλιώτας ζήτησε την “εξαφάνιση” της απόφασης για το ελαφρυντικό κρίνοντας ότι οι δικαστές που το έδωσαν, δεν το αιτιολόγησαν επαρκώς στο σκεπτικό τους.

    Η μειοψηφία του Ποινικού Τμήματος είχε την άποψη ότι αιτιολογείται πλήρως η χορήγηση του ελαφρυντικού.

    Πλέον ο λόγος περνά στην Ολομέλεια που οριστικά θα κρίνει εάν ο Κορκονέας θα κρατήσει ή θα κινδυνεύσει να χάσει το ελαφρυντικό και κατ’ επέκταση την ελευθερία του.

    Η όποια απόφαση της Ολομέλειας του ΑΠ για την περίπτωση του Επ. Κορκονέα, νομικοί λένε ότι θα αποτελέσει νομολογιακή πυξίδα για τα όρια και τις προϋποθέσεις της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, που αφορά σε δεκάδες εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ