• Κοινωνία

    «Φτωχός» ιδιοκτήτης βίλας 1.000 τ.μ. στην Κηφισιά είχε «φεσώσει» τη ΔΕΗ πάνω από 23.000 ευρώ!

    • NewsRoom


    Για τρία ολόκληρα χρόνια ιδιοκτήτης βίλας 1.000 τ.μ. στην Κηφισιά δήλωνε δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και έχει «φεσώσει» τη ΔΕΗ με οφειλές ύψους πάνω από 23.000 ευρώ!

    Ο «φτωχός» ιδιοκτήτης αποτελεί μια εξόφθαλμη περίπτωση, ανάμεσα στους 60.000 κακοπληρωτές της ΔΕΗ που τις προηγούμενες μέρες κατονόμασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία της εταιρείας να εισπράξει τα οφειλόμενα που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

    Κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Κ. Χατζηδάκης είχε θέσει ως μία από τις βασικές προτεραιότητες για τη ΔΕΗ την αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών.

    Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης, που με ψευδή δικαιολογητικά απολάμβανε τις μειωμένες χρεώσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που προβλέπονται για άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τις διαδικασίες συντηρητικής κατάσχεσης ποσού άνω των 23.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, κάθε προσπάθεια για είσπραξη των οφειλών, από την συγκεκριμένο ιδιοκτήτη είχε αποβεί άκαρπη. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το 2017, ύστερα από έρευνα των υπηρεσιών της ΔΕΗ, ωστόσο τα μέτρα για την είσπραξη του χρέους λαμβάνονται τώρα.

    Η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνουν συνολικά τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελεί βασικό στοιχείο της προσπάθειας διάσωσης της επιχείρησης που είναι αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις εξαιτίας των ανεξόφλητων λογαριασμών, αλλά και της αύξησης του κόστους παραγωγής.

    Περιλαμβάνεται σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στα μέτρα εξυγίανσης της ΔΕΗ, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης και με έμφαση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Όπως επισημαίνει ο υπουργός, μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία, ενώ για τους κοινωνικά αδύναμους καταναλωτές θα υπάρχει ειδική μέριμνα. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο την είσπραξη 300 – 400 εκατομμυρίων ευρώ, ει δυνατόν μέσα στον Αύγουστο.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε την ανάθεση παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών λειτουργικής υποστήριξης στη διαχείριση του πελατολογίου με ληξιπρόθεσμες οφειλές, στην εταιρεία QUALCO, έναντι τιμήματος 15.000.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ