• Κοινωνία

    Απίστευτο εύρημα στον Άγιον Όρος: Εντοπίστηκαν γυναικεία οστά – Τι δείχνουν οι πρώτες μελέτες

    • NewsRoom
    Μονή Παντοκράτορος, Άγιο Όρος

    Μονή Παντοκράτορος, Άγιο Όρος


    Ένα παράξενο εύρημα εντόπισε μία Αμερικανίδα ανθρωπολόγος, επισκεπτόμενη το άβατον του Αγίου Όρους.

    Αυτό το οποίο ανακάλυψε η Λόρα Γουίν-Αντίκας σίγουρα δεν ήταν καθόλου αναμενόμενο, καθώς κλήθηκε σε παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου που υπάγεται στη Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους, με σκοπό να αποφανθεί, σχετικά με το εύρημα ανθρώπινων οστών που βρέθηκαν στο σημείο. Μετά την μελέτη που διεξήγαγε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα από τα οστά που εντοπίστηκαν δεν ανήκαν σε άνδρα, αλλά σε γυναίκα.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η ανθρωπολόγος, «Ανάμεσά τους ήταν ένας πήχης, ένα οστό από κνήμη και ένα ιερούν οστό, τα οποία ήταν τελείως διαφορετικά από τη μορφολογία ανδρικών οστών. Οι μετρήσεις τους έδειξαν ότι εντάσσονται στην κατηγορία των οστών που μπορεί να προέρχονται από γυναίκα. Ήταν τελείως διαφορετικά σε μέγεθος από τα υπόλοιπα που βρήκαμε», δήλωσε η Αμερικανίδα επιστήμονας.

    Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό, ο χώρος όπου βρέθηκαν τα οστά δεν ήταν ο πρώτος χώρος ταφής τους, αλλά ο δεύτερος, καθώς είχαν μεταφερθεί από το αρχικό σημείο ταφής με ιδιαίτερη προσοχή.

    Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Μονής Παντοκράτορος ζήτησαν, με την ανακάλυψη του ευρήματος, να διαπιστωθεί η τη χρονολόγησή τους με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα.

    «Αν όντως πρόκειται για γυναίκα, ή ακόμα περισσότερο για γυναίκες, αυτό θα προκαλέσει πολλά ερωτήματα, με πρώτο ποια μπορεί να ήταν αυτή» επεσήμανε η επιστήμονας.

    Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τα οστά, στο πλαίσιο εργασιών συντήρησης που πραγματοποίησε στο παρεκκλήσι, ο αρχιτέκτονας Φαίδων Χατζηαντωνίου από την πλευρά του δήλωσε ότι «αν όντως πρόκειται για οστά γυναίκας, αυτό θα είναι το πρώτο περιστατικό με γυναίκα να βρίσκει την τελευταία κατοικία της στο Άγιο Όρος». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξαν περίοδοι, ειδικά κατά την εποχή της δράσης των πειρατών, με μοναχούς να ανοίγουν τις πόρτες των ναών σε γυναίκες, πρόκειται ωστόσο για σπάνιες περιπτώσεις.

    Οι πρώτες υποθέσεις για την προέλευση των γυναικείων οστών

    Ο κ. Χατζηαντωνίου πρόσθεσε: «Ο μύθος μιλάει για έναν Σέρβο βασιλιά, ο οποίος έφερε τη βασίλισσά του στην περιοχή, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της την μετέφεραν, ώστε ποτέ να μην πατήσει το έδαφος, ενώ στα μοναστήρια τοποθετήθηκαν χαλιά, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα πατήσει το έδαφος ούτε εκεί».

    Τέλος, από τη μελέτη των οστών που εντοπίστηκαν, προκύπτει ότι το παρεκκλήσι αποτέλεσε τον δεύτερο χώρο ταφής για επτά συνολικά άτομα. Σε κάθε περίπτωση, λέει η ίδια, η μεταφορά τους από τους αρχικούς χώρους ταφής δείχνει σημαντικά πρόσωπα, καθώς η διαδικασία απαιτούσε μεγάλη προσοχή από όσους την έκαναν.

    Τα οστά έχουν ήδη μεταφερθεί στα εργαστήρια του ερευνητικού κέντρου Δημόκριτος, όπου ο επιστήμονας Γιάννης Μανιάτης θα διεξάγει την χρονολόγηση με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα, διαδικασία για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον τρεις μήνες.



    ΣΧΟΛΙΑ