• Κοινωνία

    Απεβίωσε η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ. Χρυσούλα Παρασκευά

    • NewsRoom


    Σε ηλικία 73 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ. Χρυσούλα Παρασκευά, γεμίζοντας πένθος τον δικαστικό κλάδο. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου στις 11:30 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

    Τα σημαντικότερα σημεία στην πορεία της Χρυσούλας Παρασκευά

    Η Χρυσούλα Παρασκευά εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 1978.

    Τον Οκτώβριο του 2016, κατέχοντας την ένατη θέση στη δικαστική επετηρίδα, επελέγη ως μία εκ των τριών αντιπροέδρων του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ένα μήνα αργότερα τον Νοέμβριο του 2016 θα είναι εκ των ιδρυτικών στελεχών της «Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων», αναλαμβάνοντας στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή τη θέση της αναπληρώτριας προέδρου.

    Η Χρυσούλα Παρασκευά υπήρξε πρόεδρος στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, όπου συζητήθηκε η πολύκροτη υπόθεση για την έκδοση ή μη των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που είχαν αυτομολήσει.

    Υπό την προεδρία της απερρίφθη το αίτημα Ερντογάν για την έκδοσή τους, μετά και τις σχετικές προτάσεις τριών Εισαγγελέων του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ήταν Ιανουάριος του 2017, όταν στο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Χρυσούλα Παρασκευά, συζητήθηκε σε μια μαραθώνια συνεδρίαση το αίτημα των Τουρκικών αρχών να εκδοθούν τέσσερις εκ των 8 εκζητουμένων στρατιωτικών οι οποίοι μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 αυτομόλησαν και προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

    Η εγκύκλιος του 2018 για κακοποιημένους ανηλίκους

    Σε μία άλλη καίρια παρέμβασή της, η Χρυσούλα Παρασκευά είχε αποστείλει ήδη από τον Ιούνιο του 2018 εγκύκλιο για τα περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων. Ειδικότερα, η τότε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του ανώτατου πειθαρχικού συμβουλίου του Ανώτατου Δικαστηρίου απέστειλε έγγραφο σε όλες τις εισαγγελίες και σε όλα τα πρωτοδικεία της χώρας, προκειμένου να την ενημερώνουν για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων, όπου αυτά καταγγέλλονται.

    Αντικείμενο της δικαστικής παρέμβασης ήταν να διερευνηθεί, εάν είναι σωστή η αντιμετώπιση των δικαστικών λειτουργών που επιλαμβάνονται των περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων.

    Αφορμή υπήρξε το δράμα δύο ανηλίκων, μιας 12χρονης και του 7χρονου αδελφού της, που κατέφυγαν στο αστυνομικό τμήμα της Λέρου, όπου ζούσαν με τον πατέρα τους, καθώς η μητέρα τους τα είχε εγκαταλείψει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η μικρή συγκλόνισε ακόμη και τους αστυνομικούς, όταν τους έδωσε ένα σημείωμα στο οποίο έγραφε: «Θα αυτοκτονήσω, εάν μας αφήσετε με τον πατέρα μου».

    Ενημερώθηκε η αρμόδια κοινωνική υπηρεσία και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας του νησιού, η οποία έστειλε τη δικογραφία στο δικαστήριο, προκειμένου να αφαιρεθεί η γονική μέριμνα και η επιμέλεια από τον πατέρα και να ανατεθεί σε άλλον συγγενή, ή στην αρμόδια υπηρεσία.

    Η δίκη προσδιορίστηκε άμεσα, καθώς υπήρχε άμεση ανάγκη να φύγουν τα ανήλικα από το σπίτι του πατέρα τους και να μεταφερθούν σε κοινωνικό ίδρυμα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δικαστής που επρόκειτο να δικάσει την αίτηση της Εισαγγελίας Ανηλίκων ανέβαλε την υπόθεση για τον Σεπτέμβριο, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα του πατέρα των δύο ανηλίκων, χωρίς να λάβει υπόψη του τις απειλές αυτοκτονίας της 12χρονης κόρης του.

    Η εισαγγελέας του νησιού ενημέρωσε την αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία στη συνέχεια εξέδωσε την εγκύκλιο με τον δικαστή τελικά να επαναπροσδιορίζει τη δίκη άμεσα.

    Ο πειθαρχικός έλεγχος στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ

    Με άλλη πρωτοβουλία της, η Χρυσούλα Παρασκευά είχε «αγγίξει» και το χώρο του ποδοσφαίρου, όταν έδωσε εντολή για διερεύνηση όλων των αποφάσεων της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ.

    Ο πειθαρχικός έλεγχος σε όλες τις αποφάσεις που εξέδωσε η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ ανατέθηκε σε Πρόεδρο Πρωτοδικών και όπως τόνιζε στην παραγγελία η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί άμεσα.

    Σημειώνεται ότι, στη διάρκεια της θητείας της η Χρυσούλα Παρασκευά προϊστατο του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας και είχε την ιδιότητα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δικαστηρίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωνσταντίνος Δασκαλάκης (MIT): Με την ΑΙ έχουμε τη δυνατότητα να «ξεκλειδώσουμε» και να εξάγουμε αξία

    ΕΛΑΣ: Πώς μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

    Γραφάκος: Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα στην εποχή της κυκλικής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ