• Κοινωνία

    Απεργιακό μπλακ άουτ: Ποια μέσα μεταφοράς τραβούν χειρόφρενο – Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας


    Μόνο τα λεωφορεία θα κινούνται 9:00-21:00 – Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

    Με 24ωρη απεργία και στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην γενική απεργία της 10ης Ιουνίου που εξήγγειλαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ-ΕΚΑ αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.

    Ετσι σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου και για όλο το 24ωρο χειρόφρενο τράβηξαν Mετρό, ηλεκτρικός, τραμ και τρόλεϊ. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κυκλοφορούν από τις 9 πμ έως τις 9 μμ, δηλαδή οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στην αρχή και στη λήξη της βάρδιας.

    Τα τρένα της ΤΡΕΝΟΣΕ θα μείνουν ακινητοποιημένα ενώ θα τροποποιηθούν και τα αυριανά δρομολόγια.

    Δεμένα για 24 ώρες θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ. Η απεργία ξεκίνησε στις 00:01 και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι λιμενεργάτες. Ωστόσο χθες το βράδι το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη την απεργία των ναυτεργατών την οποία έσπευσε να θέσει υπό την αιγίδα της η ΓΣΕΕ ως τριτοβάθμια οργάνωση λίγες ημέρες πριν ψηφιστεί η διάταξη του εργασιακού νομοσχεδίου που απαγορεύει την επαναπροκήρυξη της απεργίας που κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική από δευτεροβάθμια η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για μια προκλητική απόφαση και δηλώνει ότι με την 24ωρη Απεργία της, καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων της χώρας ανεξαιρέτως, όλες τις οργανώσεις-μέλη της -και ως εκ τούτου την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και τα ναυτεργατικά σωματεία- και καλεί τους Ναυτικούς της χώρας να απεργήσουν κανονικά.

    Στην απεργία της 10ης Ιουνίου, θα λάβουν μέρος οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό, το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ θα υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία.

    Επίσης σήμερα θα σιγήσουν τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου) από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ αντιδρώντας στο νομοσχέδιο το οποίο,όπως σημειώνει, ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες.

    24ωρη πανελλαδική απεργία

    ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021, και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, εκφράζοντας, όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, «τη διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο».

    «Η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

    Όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, το εν λόγω νομοσχέδιο, «μεταξύ άλλων, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το ΣΕΠΕ και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, κ.λπ.».

    «Το αντεργατικό νομοσχέδιο πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια!» τονίζει σε ανακοίνωση το ΠΑΜΕ με το οποίο καλεί σε συμμετοχή στην απεργία. Σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ μας κήρυξε πόλεμο φέρνοντας νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα! […] ένα νομοσχέδιο με πάγιες αλλά και νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με μέτρα κόλαση για τους εργαζόμενους» που «εξασφαλίζει στη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου να βγει άθικτη και ενισχυμένη από τη νέα οικονομική κρίση, να ξεμπερδεύει μια και καλή με τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το 8ωρο, την Κυριακή αργία, τις απεργίες και τις εργατικές διεκδικήσεις».

    Απεργιακές συγκεντρώσεις

    Για την ίδια ημέρα έχουν προγραμματιστεί απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

    Στην Αθήνα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, και το ΠΑΜΕ μία ώρα πριν, στις 10 στο πρωί, στα Προπύλαια.



    ΣΧΟΛΙΑ