• Κοινωνία

    Αντίθετοι οι δικηγόροι με τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

    • NewsRoom
    Ευρωπαϊκή Επιτροπή


    Tην αντίθεσή τους για το νέο νομικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας εκφράζουν με ψήφισμά τους που εκδόθηκε μετά το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας .

    Οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, όπως τονίζουν στο ψήφισμά τους, «μπροστά στο επερχόμενο κύμα πλειστηριασμών και εξώσεων που κινδυνεύει να οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά θα πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια να καθιερωθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας».

    Αναλυτικά το ψήφισμα

    Το συνέδριο εκφράζει την αντίθεσή του στην επί τα χείρω αντικατάσταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας βάσει του ν. 3869/2010 (νόμος «Κατσέλη») από την υποχρεωτική προσφυγή σε πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού (ν. 4605/2019). Με αυτό τον τρόπο ο οφειλέτης στερείται κατ’ αποτέλεσμα τον φυσικό του δικαστή και εξαρτάται αποκλειστικά από την προαίρεση των δανειστών του να αποδεχθούν τη ρύθμιση του δανείου του. Μάλιστα, οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο ορίστηκαν τόσο αυστηρές που καθιστούν στην πράξη εξαιρετικά δυσχερή την προστασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών νοικοκυριών. Ιδίως με το νεοεισαγόμενο κριτήριο του ύψους του υπολοίπου που ορίστηκε στις 130.000€ για στεγαστικά δάνεια και 100.000€ για επιχειρηματικά δάνεια αποκλείονται πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών οι οποίοι ως γνωστόν έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης, των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της και την πολιτική της υπερχρέωσης που αφειδώς προώθησαν τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα. Έτσι, καλούνται αυτοί που έχουν την μικρότερη ευθύνη για την δημιουργία του προβλήματος να επιβαρύνονται με το μεγαλύτερο τίμημα για την επίλυσή του. Μπροστά στο επερχόμενο κύμα πλειστηριασμών και εξώσεων που κινδυνεύει να οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά, οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας θα πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια να καθιερωθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρώτη κατοικία: Στόχος οι στρατηγικοί κακοπληρωτές – Πώς θα αποκαλυφθούν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δραγασάκης για πρώτη κατοικία: Έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτή είναι η τροπολογία για την πρώτη κατοικία – Δείτε το κείμενο



    ΣΧΟΛΙΑ