Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα social media η εντυπωσιακή, αλλά αμφιλεγόμενη, επίδειξη με drones που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Το drone show διοργανώθηκε από γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών και οι εικόνες που καταγράφηκαν κυκλοφόρησαν ευρέως στο διαδίκτυο. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του κοινού εξέφρασε απορίες και ανησυχίες σχετικά με τη νομιμότητα της εκδήλωσης, ιδίως όσον αφορά την έγκριση των αρμόδιων αρχών.

1

 

Οι προβολές φαίνεται να έλαβαν χώρα σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, γεγονός που πυροδότησε ερωτήματα για το αν είχε χορηγηθεί σχετική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Mηνύσεις το ΥΠΠΟ

Η αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν άμεση καθώς από νωρίς το πρωί πηγές ανέφεραν πως θα προχωρήσουν σε μηνύσεις, εφόσον δεν είχαν γνώση για το περιστατικό. Mε επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο γνωστοποίησε την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για την εν λόγω διαφήμιση.

«Αναφορικά με διαφήμιση εταιρείας αθλητικών ειδών στην οποία φέρεται να απεικονίζεται η Ακρόπολη, ανακοινώνεται ότι:

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού καταθέτουν εντός της ημέρας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας.
Επιπλέον το Υπουργείο είναι σε επικοινωνία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να διερευνηθεί η τήρηση ή μη της διαδικασίας αδειοδότησης της υπερπτήσης drone, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Μενδώνη : Το drone show με φόντο την Ακρόπολη δεν έγινε με νόμιμη διαδικασία

Διευκρινίσεις γύρω από το θέμα με τη διαφημιστική καμπάνια γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών με το drone show με φόντο την Ακρόπολη, έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Το show δεν έγινε με νόμιμη διαδικασία», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Σημείωσε ότι η εταιρεία έλαβε άδεια από το Ζάππειο. Ωστόσο, εξήγησε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έπρεπε να είχε ζητήσει την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και αυτό είναι που καθιστά μη νόμιμη τη διαδικασία.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι το υπουργείο κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας, ενώ εξαπέλυσε πυρά εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ανακοινώσεις τους. «Η αντιπολίτευση έπρεπε πρώτα να ψάξει την υπόθεση και μετά να κατηγορήσει το υπουργείο», όπως είπε.

Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο ζήτημα παρενέβη και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προσβλητική εμπορευματοποίηση» της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «η εικόνα ενός αθλητικού παπουτσιού, μέσω σμήνους drones, να “πατά” συμβολικά πάνω στην Ακρόπολη για διαφημιστικούς σκοπούς, αποτελεί ευθεία προσβολή στον πυρήνα της πολιτιστικής μας ταυτότητας».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε επίσης ζήτημα άνισης μεταχείρισης, υπενθυμίζοντας ότι μόλις τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε απορρίψει αίτημα του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου για γυρίσματα ταινίας στον αρχαιολογικό χώρο.

Οι εξελίξεις γύρω από το περιστατικό παρακολουθούνται στενά, ενώ παραμένει άγνωστο αν η διοργανώτρια εταιρεία είχε ακολουθήσει όλες τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στον ευαίσθητο χώρο γύρω από την Ακρόπολη.

 

Διαβάστε επίσης

Πιερρακάκης: Αποστολή μας είναι να εκμεταλλευτούμε όλα τα assets του Δημοσίου

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε νεκρό βρέφος σε κάδο απορριμμάτων

Ο Τραμπ έκλεισε το παράθυρο του «de minimis» δασμού – Τι είναι και πώς επηρεάζει τον εμπορικό κόσμο