• Κοινωνία

    Ανδραβίδα: Νεκρός ο συγκυβερνήτης του διθέσιου F-4 Phantom – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη (Upd)

    • Λέλα Βόρρη

    Ο υποσμηναγός Μάριος- Μιχαήλ Τουρούτσικας, συγκυβερνήτης στο μοιραίο Phantom που ανασύρθηκε νεκρός


    Νεκρός είναι ο ένας από τους δύο χειριστές του διθέσιου αεροσκάφους που κατέπεσε στις 10.30 το πρωί στα 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

    Ειδικότερα, νεκρός είναι ο 29χρονος συγκυβερνήτης- Υποσμηναγός, Μάριος- Μιχαήλ Τουρούτσικας.

    Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, του 31χρονου Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη. 

    Τα συντρίμμια του μαχητικού, μέρος των οποίων έχει περισυλλεγεί, εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή, 8 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατακόλου.

    Τα πρώτα λεπτά μετά από τη συντριβή διαδόθηκε ότι έχει ληφθεί σήμα εγκατάλειψης, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι χειριστές του δεύτερου αεροσκάφους του σχηματισμού, που πετούσαν μαζί με το F-4 που συνετρίβη, είχαν αναφέρει ότι δεν εντόπισαν αλεξίπτωτα.

    Το διθέσιο αεροσκάφος, με χειριστές έναν σμηναγό και έναν υποσμηναγό,  F-4 της 338Μ/117ΠΜ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και στις 10.30 το πρωί κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

    Υπενθυμίζεται ότι, οι χειριστές του F-4 που, όπως φαίνεται, δεν πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν, εκτελούσαν «χαμηλή ναυτιλία», δηλαδή πτήση με κατώτατο όριο τα 300 πόδια.

    Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης. 
    Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης

    H ανακοίνωση του ΓΕΑ:

    «Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.

    Εν τω μεταξύ, στην προβλήτα του λιμανιού του Κατακόλου μεταφέρθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος τα πρώτα συντρίμμια από το F-4 Phantom που κατέπεσε στη θάλασσα σήμερα το πρωί.

    Από το πρωί βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση έρευνας στη θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου.»

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Υπενθυμίζεται ότι το F-4 ανήκε στην 338 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης και εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

    Στις έρευνες μετέχουν εναέρια και πλωτά μέσα τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και του Λιμενικού Σώματος.

    Ειδικότερα μετέχουν: 2 Ε/Π ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας 1 Ε/Π S-70 του Πολεμικού Ναυτικού πλωτά του Λιμενικού. Σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και ένα αεροσκάφος C-130.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το σημείο στο οποίο κατέπεσε το αεροσκάφος από την 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού που εδρεύει στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, έχει βάθος 1.000 μέτρα.

    Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

    Μετά τα τραγικά νέα για τον εντοπισμό του νεκρού συγκυβερνήτη, ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος κήρυξε τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου.

    Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα.

    H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υποσμηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας»

    Ακολουθούν φωτογραφίες από το patrisnews:

    Οι πρώτες φωτογραφίες από τα συντρίμμια του F-4:

    Διαβάστε επίσης

    Καλλιάνος: Στην Αττική θα χιονίσει μέχρι τις… βάρκες της Πεντέλης



    ΣΧΟΛΙΑ