• Κοινωνία

    Ανατρεπτική μελέτη: Η κάνναβη «δυναμώνει» το σπέρμα

    • NewsRoom
    κανναβη

    Φύλλο κάνναβης


    Οι άνδρες, που κατά καιρούς έχουν κάνει χρήση κάνναβης, εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερη παραγωγή σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μια νέας αμερικανικής μελέτης, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Οι Αμερικανοί ερευνητές συνέκριναν τα παραγόμενα σπερματοζωάρια ανδρών που έχουν καπνίσει -με μέτρο- μαριχουάνα κατά καιρούς στη ζωή τους, σε σχέση με εκείνους που δεν έκαναν χρήση κάνναβης ποτέ και κατέληξαν στο «απρόσμενο», όπως χαρακτήρισαν και οι ίδιοι, συμπέρασμα ότι, η πρώτη κατηγορία ανδρών εμφανίζει πιο έντονη δραστηριότητα συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων, σε αντίθεση με το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

    Το γεγονός του αναπάντεχου του αποτελέσματος βασίζεται και στα δεδομένα ερευνών του παρελθόντος, που υποστήριζαν ότι η χρήση κάνναβης επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Ωστόσο, οι ενδείξεις των ερευνών αυτών είχαν βασιστεί σε ένα ένα δειγματολόγιο, που αποτελούνταν είτε από ζώα, είτε από άνδρες με ιστορικό τακτικής χρήσης, ή ακόμη και κατάχρησης στις ναρκωτικές ουσίες. Επομένως, οι αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία των ανδρών είναι πιθανό να ισχύουν για τους σταθερούς χρήστες, με συχνή χρήση, όχι όμως και για τους άνδρες που καπνίζουν μαριχουάνα περιστασιακά και λελογισμένα.

    Η μελέτη έδειξε, επιπροσθέτως ότι δεν παρουσιάζονται ουσιώδεις διαφορές στην ποιότητα σπέρματος, μεταξύ ανδρών που έκαναν χρήση στο παρελθόν και εκείνων που συνεχίζουν να κάνουν.

    Οι λεπτομέρειες της μελέτης

    Η έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στην Κλινική Γονιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Χόρχε Τσαβάρο, χρησιμοποίησε δείγμα σπέρματος και αίματος από 662 άνδρες. Οι εξεταζόμενοι άνδρες είχαν ηλικία κατά μέσο όρο τα 36 έτη και το 55% εξ’ αυτών (365 άνθρωποι) είχαν κάνει χρήση κάνναβης. Το 44% είχε καπνίσει μαριχουάνα στο παρελθόν, ενώ το 11% εξακολουθούσε τη χρήση. Η ποσότητα της χρήσης καταγράφηκε σε 2 τσιγάρα την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, μεταξύ των ετών 2000-2017.

    Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι, στους χρήστες κάνναβης εντοπίζονταν κατά μέσο όρο 62,7 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστό του λίτρου σπέρματος, σε αντίθεση με τους μη χρήστες, στους οποίους παρουσιαζόταν συγκέντρωση της τάξεως των 45,4 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων. Κάτω του φυσιολογικού ορίου των 15 εκατομμυρίων ανά λίτρο παρουσίαζε, στην κατηγορία των χρηστών, μόνο το 5%, σε αντίθεση με τους μη χρήστες, που το ποσοστό ήταν υπερδιπλάσιο, φτάνοντας το 12%.

    Ένα ακόμη στοιχείο που αποκάλυψε η εν λόγω μελέτη είναι ότι η αυξημένη, πέραν του μέτρου, κατανάλωση μαριχουάνας, σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό.

    Καλύτερη ποιότητα σπέρματος με περιστασιακή χρήση κάνναβης, λέει νέα μελέτη

    Τα συμπεράσματα των ερευνητών

    Η συμμετέχουσα ερευνήτρια Φείμπι Νασάν δήλωσε σχετικώς «Τα ευρήματά μας ήσαν αντίθετα με αυτό που αρχικά είχαμε υποθέσει. Όμως συνάδουν με δύο διαφορετικές ερμηνείες: η πρώτη είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα χρήσης μαριχουάνας μπορούν να ωφελήσουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων λόγω επίδρασης στο ενδοκανναβινοειδικό σύστημα, το οποίο παίζει ρόλο στη γονιμότητα, αλλά τα οφέλη αυτά χάνονται με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης μαριχουάνας. Η δεύτερη εξίσου εύλογη εξήγηση είναι ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιθανότερο να εμπλακούν σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως το κάπνισμα μαριχουάνας».

    O επικεφαλής της μελέτης πρόσθεσε «Αυτά τα απρόσμενα ευρήματα δείχνουν πόσα λίγα πράγματα ξέρουμε για τις επιπτώσεις της μαριχουάνας στην αναπαραγωγική υγεία και, στην πραγματικότητα, στην υγεία γενικότερα. Τα ευρήματά μας πρέπει να ερμηνευθούν πάντως με επιφύλαξη, ενώ είναι ανάγκη να διερευνηθούν περαιτέρω οι επιπτώσεις της μαριχουάνας στην υγεία. Η ποιότητα του σπέρματος είναι κακός προγνωστικός δείκτης γονιμότητας, συνεπώς τα ευρήματα δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως ότι κατ’ ανάγκη υπάρχει καλύτερη γονιμότητα χάρη στη χρήση κάνναβης».

    Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το 16,5% των ενηλίκων κάνουν χρήση κάνναβης ενώ διαρκώς αυξανόμενη παρουσιάζεται και η υποστήριξή της ως προς τη νόμιμη ψυχαγωγική χρήση της. Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης σε ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί.

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Human Reproduction” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, και μπορείτε να δείτε την επίσημη δημοσίευσή της εδώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH: Έρευνα σοκ: To 21% των μαθητών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι είναι αυτοί που την πατάνε περισσότερο με τα fake news; Μία έρευνα «αποκαλύπτει»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τι δείχνει η πρώτη μεγάλη μελέτη στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ