• Κοινωνία

    Αν πετάτε τις κλήσεις για παράνομη στάθμευση, ξανασκεφτείτε το!


    Η εικόνα οικεία: Ο οδηγός του παράνομα σταθμευμένου ΙΧ παίρνει από το παρμπρίζ την κλήση της Τροχαίας ή της Δημοτικής Αστυνομίας, την τσαλακώνει και την πετάει. «Σιγά μην πληρώσω. Πες ότι την πήρε ο αέρας και δεν την βρήκα ποτέ!», σκέφτεται με ένα σαρδόνιο χαμόγελο. Λίγα χρόνια μετά, το… χαμόγελο «παγώνει», με τον ερχομό  του ειδοποιητηρίου της κατάσχεσης.
    Κάπως έτσι την «πάτησε» και ο οδηγός που προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο  Αθηνών. Μόνο που εκείνος δεν είχε ούτε μία, ούτε δύο, ούτε καν 22 απλήρωτες κλήσεις για παράνομη στάθμευση. 88 φορές μέσα σε 6 χρόνια (2007 – 2012) . Δηλαδή τουλάχιστον 1 φορά το μήνα έβρισκε στο παρμπρίζ του και μία κλήση της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας του Δ.Αθηναίων.
    Ο συγκεκριμένος οδηγός στάθμευε όπου έβρισκε ελεύθερο χώρο: από πεζοδρόμους και πεζοδρόμια, μέχρι ράμπες και θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ.
    Το Μάιο του  2016, ο οδηγός έλαβε ειδοποίηση από Τράπεζα που του γνωστοποιούσε ότι  ο Δήμος Αθηναίων προέβη στην δέσμευση των λογαριασμών του (κατασχετήριο   εις χείρας τρίτου), λόγω του χρηματικού ποσού που όφειλε από το  σύνολο των κλήσεων. Και τότε εξέφρασε για πρώτη φορά αντιρρήσεις.

    Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών όπου προσέφυγε ισχυρίστηκε ότι δεν βρήκε ποτέ τις κλήσεις στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του αλλά, μάλλον, τον «έκαψε» ο μεγάλος αριθμός των κλήσεων.

    «Ο ισχυρισμός του ιδιοκτήτη  ότι ουδέποτε του επιδόθηκαν οι προσβαλλόμενες πράξεις αναποδείκτως προβάλλεται εκ μέρους του και, ως εκ τούτου, είναι απορριπτέος δεδομένου και του πλήθους των παραβάσεων που, εν προκειμένω, ανέρχονται σε 88 καθώς και των διαφορετικών υπηρεσιών που βεβαίωσαν αυτές, όπως επίσης και των διαφορετικών οργάνων των υπηρεσιών αυτών που υπογράφουν τις σχετικές πράξεις βεβαίωσης παράβασης και επιβολής προστίμου», αποφάσισε το δικαστήριο.
    Σύμφωνα με το Διοικητικό Πρωτοδικείο, οι κλήσεις που τοποθετούνται στο  παρμπρίζ των οχημάτων για παράνομη στάθμευση, επέχουν νόμιμη θέση επίδοσης και έχουν το νόμιμο χαρακτήρα κλήσης του παραβάτη για υποβολή αντιρρήσεων.
    Εκτός από τις 88 κλήσεις, ο παραβάτης υποχρεώνεται να πληρώσει επιπλέον 234 ευρώ ως δικαστική δαπάνη του   Δήμου Αθηναίων.



    ΣΧΟΛΙΑ