• Κοινωνία

    Αμβέρσα: Απομάκρυνε άγαλμα του πρώην βασιλιά Λεοπόλδου Β’, πρωτεργάτη της βελγικής αποικιοκρατίας


    Ένα άγαλμα του Λεοπόλδου Β’, βασιλιά τoυ Βελγίου από το 1865 έως το 1909, μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας αναφορικά με το αποικιακό παρελθόν της χώρας, αφαιρέθηκε σήμερα από πλατεία της Αμβέρσας, στα βόρεια της χώρας, προκειμένου να φυλαχτεί στις αποθήκες τοπικού μουσείου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.

    Η απόφαση ελήφθη μετά την κινητοποίηση το περασμένο Σαββατοκύριακο αρκετών χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρο το Βέλγιο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που οργανώθηκαν ενάντια στον ρατσισμό κι αποτίοντας φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ, τον 46χρονο Αφροαμερικανό που έχασε τη ζωή του στα τέλη Μαΐου κατά τη σύλληψή του από έναν λευκό αστυνομικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το άγαλμα του Λεοπόλδου, που βρίσκεται δίπλα σε εκκλησία στο Έκερεν, στο δήμο της Αμβέρσας, είχε βανδαλισθεί την περασμένη εβδομάδα, όπως και πολλά άλλα γλυπτά που αναπαριστούν τον πρώην βασιλιά του Βελγίου. Ο Λεοπόλδος Β’, απόγονος της γερμανικής δυναστείας της Σαξονίας-Κόμπουργκ, έχει μείνει στη μνήμη των κατοίκων της χώρας για τον αποικισμό του Κονγκό (η σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), μια χώρα που αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα ιδιοκτησία του.

    Στο όνομα της «εκπολιτιστικής αποστολής» του Βελγίου στο Κονγκό, ο Λεοπόλδος εγκαθίδρυσε στην αφρικανική χώρα ένα καθεστώς που όπως περιγράφουν οι ιστορικοί χαρακτηρίσθηκε για την βαναυσότητά του και το οποίο βασιζόταν στην εκμετάλλευση του καουτσούκ μέσα από την καταναγκαστική εργασία. Σύμφωνα με τον Γιόχαν Βερμάντ, εκπρόσωπο του δημάρχου της Αμβέρσας Μπαρτ Ντε Βέβερ, το άγαλμα που δέσποζε στην πλατεία του Έκερεν, θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να απομακρυνθεί στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπλασης της πλατείας το 2023. Ωστόσο, μιας και «βανδαλίσθηκε σοβαρά την περασμένη εβδομάδα», επισπεύσθηκε κι η μεταφορά του στο μουσείο Μίντελχαϊμ στην Αμβέρσα, τονίζει ο ίδιος ενημερώνοντας το Γαλλικό Πρακτορείο.

    «Λόγω αυτής της ανακαίνισης της πλατείας όπου ήταν τοποθετημένο, το άγαλμα δεν θα ξανατοποθετηθεί πλέον στον ίδιο χώρο και πιθανότατα θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της συλλογής του μουσείου», δήλωσε ο Βερμάντ. Εκπρόσωπος του Μουσείου Μίντελχαϊμ, που είναι γνωστό για την έκθεση των γλυπτών του σε υπαίθριο χώρο, επιβεβαίωσε ότι το μουσείο παρέλαβε το άγαλμα. «Είναι στην αποθήκη μας, θα εξετάσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε με αυτό», δήλωσε η ίδια εκπρόσωπος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Εκτός από τις διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα «Black Lives Matter» στην Αμβέρσα, στις Βρυξέλλες και στη Λιέγη το περασμένο Σαββατοκύριακο, το θέμα του ρατσισμού και της βίας κατά των μαύρων βρίσκεται εξίσου στο επίκεντρο μιας δημόσιας έκκλησης που δρομολογήθηκε πρόσφατα στο Βέλγιο. Μια ομάδα με την ονομασία «Let’s Repair History» (Ας αποκαταστήσουμε την Ιστορία) απαιτεί την απομάκρυνση από κάθε δημόσιο χώρο στις Βρυξέλλες όλων των αγαλμάτων του Λεοπόλδου Β’, εγκαλώντας τον πρώην μονάρχη για την «εξόντωση» εκατομμυρίων Κογκολέζων.



    ΣΧΟΛΙΑ