• Κοινωνία

    Αλλάζει το μοντέλο λειτουργίας του ΟΑΕΔ

    • Αργυρώ Μαυρούλη
    Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής του ΟΑΕΔ

    Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής του ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ)


    Στην ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και των σχεδιαζόμενων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης αναμένεται να προχωρήσει ο νέος διοικητής του, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

    Στόχος του νέου μοντέλου προγραμμάτων θα είναι η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Οι εργοδότες θα μπορούν να αξιοποιούν τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις απασχόλησης με εργαζόμενους που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα.

    Με αυτό τον τρόπο τα νέα προγράμματα θα έχουν την μέγιστη απορροφητικότητα και οι άνεργοι που θα παρακολουθούν τα προγράμματα κατάρτισης θα μπορούν να ενταχθούν εκ νέου στην αγορά εργασίας. Θα δοθεί έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τη δημιουργία προγραμμάτων που θα επιτρέπουν τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης.

    Ήδη ο νέος διοικητής έχει έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους από το υπουργείο Παιδείας, ενώ έχει ζητήσει την συμβολή και των κοινωνικών εταίρων για την επανασχεδιασμό των προγραμμάτων κατάρτισης για τους ανέργους. Ο κ. Πρωτοψάλτης θα επιδιώξει να εφαρμόσει τις πρακτικές και τις γνώσεις του από την παραμονή του στις ΗΠΑ, όπου έχει διατελέσει σε θέσεις ευθύνης.

    Στην αλλαγή της λειτουργίας του ΟΑΕΔ θα συμβάλλουν και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού ανά την επικράτεια.

    Ήδη με αφορμή την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο διοικητής του ΟΑΕΔ επισκέφθηκε διαδοχικά καταστήματα του Οργανισμού στη βόρειο Ελλάδα, προκειμένου να ενημερωθεί διεξοδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι αλλά και οι άνεργοι στην εξυπηρέτηση τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος διοικητής δεν θα ακυρώσει την προσπάθεια που κατέβαλε η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού. Στα προγράμματα που ήδη υλοποιούνται θα υπάρξει αξιολόγηση κι εφόσον είναι χρήσιμο θα αξιοποιηθούν.

    Συγκεκριμένα θα αξιοποιηθεί τόσο ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών στην αγορά εργασίας, όσο και το πιλοτικό πρόγραμμα της Ελευσίνας. Πρόκειται για δύο εμβληματικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες της προηγούμενης διοίκησης, που κρίνονται θετικά από τη νέα και πρόκειται να στηριχθούν ακόμα περισσότερο.

    Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ θα πρέπει να συνεργαστεί με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023. Τα χρήματα θα βρεθούν από τη μείωση των εισφορών προς τον ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα να περιοριστούν δραστικά τα έσοδα του.

    Σε κάθε περίπτωση, από τον Οργανισμό επισημαίνουν ότι οι πόροι καλυφθούν από άλλες πηγές από το κρατικό προϋπολογισμό με στόχο να μην κοπούν επιδόματα και παροχές.

    Σχετικά με τα προγράμματα απασχόλησης, οι προθέσεις του νέου διοικητή είναι να συνεχιστούν ως έχουν αλλά παράλληλα και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, αποκτώντας καλύτερη στόχευση.

    Ειδικά για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, δεν θα υπάρξει συνέχεια στο ισχύον πρόγραμμα, αλλά θα προκύψει νεότερο, που μάλλον θα «κουμπώσει» με το τρέχον που λήγει στο τέλος του μήνα.

    Υπάρχουν ακόμα στα σκαριά άλλα τρία προγράμματα για 2.550 ανέργους που είναι στοχευμένα είτε ως προς την ηλικία (2.000 ωφελούμενοι για ηλικίες 55 – 67 ετών), είτε ως προς την περιφέρεια (δύο προγράμματα για 550 ωφελούμενους στην Δυτική Μακεδονία).



    ΣΧΟΛΙΑ