• Κοινωνία

    Alex Jones: Αποζημίωση μαμούθ ύψους 965 εκατ. δολαρίων καλείται να πληρώσει στις οικογένειες των θυμάτων του Sandy Hook

    • NewsRoom
    O Άλεξ Τζόουνς

    Άλεξ Τζόουνς


    Το ποσό-μαμούθ των  965 εκατ. δολαρίων καλείται να πληρώσει ο συνωμοσιολόγος παρουσιαστής Άλεξ Τζόουνς ως αποζημίωση, αφού ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η επίθεση στο σχολείο Sandy Hook το 2012 ήταν φάρσα.

    Οι οικογένειες των οκτώ θυμάτων και ένας πράκτορας του FBI είχαν ζητήσει τουλάχιστον 550 εκατομμύρια δολάρια στη δίκη στο Κονέκτικατ για συκοφαντική δυσφήμιση. Υποστήριξαν ότι η παραπληροφόρηση στην οποία επιδόθηκε γύρω από το θέμα ο ραδιοφωνικός παρουσιαστής οδήγησε σε παρενόχληση και απειλές θανάτου εναντίον τους επί μια δεκαετία.

    Είκοσι παιδιά και έξι ενήλικες σκοτώθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ.

    Ο Τζόουνς, ο οποίος ίδρυσε τον ιστότοπο Infowars, υποστήριζε για χρόνια ότι η σφαγή ήταν μια «σκηνοθετημένη» κυβερνητική συνωμοσία για να πάρει όπλα από τους Αμερικανούς και ότι «κανείς δεν πέθανε». Πριν από λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής δίκης στο Τέξας για συκοφαντική δυσφήμιση, αναγνωρίζει ότι η επίθεση ήταν «100% πραγματική».

    Καθώς η ετυμηγορία αναγνώστηκε την Τετάρτη στο Γουότερμπερυ του Κονέκτικατ – περίπου 20 μίλια (32 χλμ.) από τον τόπο του πυροβολισμού το 2012 – πολλά μέλη των οικογενειών των θυμάτων ήταν εμφανώς συγκινημένα.

    Κατά τη διάρκεια της δίκης, κάποιοι περιέγραψαν ότι έλαβαν έναν κατακλυσμό διαδικτυακών μηνυμάτων μίσους και άλλοι είπαν ότι έπρεπε να μετακομίζουν συνεχώς για τη δική τους ασφάλεια. Ένας πατέρας, ο Μαρκ Μπάρντεν, διηγήθηκε όταν άκουσε ότι οι άνθρωποι βεβήλωσαν τον τάφο του γιου του Ντάνιελ «ουρώντας πάνω του και απειλώντας να τον σκάψουν».

    Οι ένορκοι άκουσαν επίσης στοιχεία ότι ο Jones και η εταιρεία του, Free Speech Systems, κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια πουλώντας συμπληρώματα διατροφής, εξοπλισμό επιβίωσης και άλλα προϊόντα στον κατάλογο Infowars.

    Ο δικηγόρος των εναγόντων Chris Mattei ανέφερε: «Όταν κάθε μία από αυτές τις οικογένειες πνιγόταν στη θλίψη, ο Άλεξ Τζόουνς έβαλε το πόδι του ακριβώς πάνω τους».

    Ο Τζόουνς, από την πλευρά του, κατήγγειλε τη διαδικασία ως μια «δίκη επίδειξης» που διεξάγεται από έναν «τύραννο» δικαστή και υποστήριξε ότι δεν φταίει για τις πράξεις των οπαδών του.

    «Έχω ήδη πει ότι λυπάμαι εκατοντάδες φορές και τελείωσα να λέω συγγνώμη», είπε στην κατάθεσή του στα τέλη του περασμένου μήνα. Οι δικηγόροι του προέτρεψαν την εξαμελή κριτική επιτροπή να αγνοήσει τις πολιτικές τάσεις στην υπόθεση και να επιδικάσει ελάχιστη αποζημίωση. Ο  δικηγόρος της υπεράσπισης Norm Pattis κατηγόρησε την αντίπαλη νομική ομάδα ότι «επινόησε θυμό».

    Η δίκη ακολουθεί μια παρόμοια υπόθεση στο Τέξας τον Αύγουστο, όπου ο Τζόουνς διατάχθηκε να πληρώσει 49,3 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε χωριστούς γονείς ενός θύματος Σάντι Χουκ.

    Οι ενάγοντες – οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν υποστεί παρενόχληση και συναισθηματική δυσφορία λόγω της παραπληροφόρησης του ιδρυτή του Infowars – είχαν ζητήσει 150 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο Τζόουνς εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια τρίτη δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση για τον πυροβολισμό στο Σάντι Χουκ που ξεκινά στο Τέξας αργότερα αυτό το έτος.

    Πηγή: BBC.com



    ΣΧΟΛΙΑ