• Κοινωνία

    Αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους εργάζονται πάνω από 35 έτη

    • Αργυρώ Μαυρούλη

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν συμπληρώσει πάνω από 35 χρόνια εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

    Πρόκειται για μια από τις πρώτες παραμετρικές αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να αποκαταστήσει την ανταποδοτικότητα μεταξύ των ετών ασφάλισης και του ποσού της σύνταξης, ειδικά για όσους συμπληρώσουν τα 40 έτη ασφάλισης και παραμένουν στην αγορά εργασίας.

    Η επιπλέον αναπλήρωση θα λειτουργεί και ως κίνητρο για την παραμονή στην ασφάλιση περισσότερα χρόνια με πλήρη απασχόληση.

    Η αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, στην οποία θα υπάρχει τελική γνωμοδότηση για τον επανυπολογισµό των παλαιών συντάξεων, κύριων και επικουρικών, την ενοποίηση όλων των Ταµείων σε έναν ασφαλιστικό Οργανισµό, τον υπολογισμό τις εισφορών των ελεύθερων επαγγελµατιών με βάση το εισόδημα τους, το ύψος και τον υπολογισµό των νέων συντάξεων κ.ά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζουν οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας είναι μια κλιμακωτή ενίσχυση των ποσοστών αναπλήρωσης ακόμη και πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες, για όσους έχουν πάνω 40 έτη ασφάλισης.

    Γενναιόδωρη θα είναι η αναπλήρωση (έως και 4 επιπλέον μονάδες) και για όσους παραμένουν στην αγορά εργασίας και μετά τα 40 έτη ασφάλισης.

    Σήμερα η αναπλήρωση για όσους αποχωρούν με 40 έτη ασφάλισης όσον αφορά μόνο την ανταποδοτική σύνταξη φτάνει σωρευτικά στο 42,80%, ενώ ο κλιμακωτός συντελεστής αυξάνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για κάθε έτος παραμονής στην εργασία από τα 40 και πάνω.

    Αν ο συντελεστής αυτός αυξάνονταν, θα οδηγούσε αυτόματα σε βελτίωση των ανταποδοτικών ποσών για όσους αποχωρούν με περισσότερα έτη ασφάλισης. Ειδικοί εκτιμούν ότι από τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης θα επηρεαστούν ετησίως περίπου 25.000 ασφαλισμένοι.

    Η αδικία, όπως επισημαίνουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, είναι ότι σήμερα η αναπλήρωση στη 15ετία µόνο για το τµήµα της ανταποδοτικής είναι στο 11,55%, στην 20ετία στο 15,87%, στην 25ετία στο 20,68%, ενώ στην 30ετία φτάνει το 26,37%, στην 35ετία στο 33,81% και στην 40ετία μόλις στο 42,80%.

    Στην ανταποδοτική σύνταξη προστίθεται και η εθνική σύνταξη -για όσους έχουν 20 έτη ασφάλισης και πάνω είναι 384 ευρώ- και διαμορφώνεται το τελικό ποσό.

    Σημαντικός είναι φυσικά και ο ρόλος των συντάξιμων αποδοχών, των αποδοχών δηλαδή που υπόκεινται σε εισφορές. Σύμφωνα με ειδικούς, συμφέρον να περιμένουν τις αλλαγές πριν αποφασίσουν την έξοδό τους στην σύνταξη έχουν κυρίως όσοι μετρούν σήμερα μεσοσταθμικά πάνω από 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές το μήνα.

    Αντίθετα όσοι έχουν σημαντική πτώση στις συντάξιμες αποδοχές τους και προσθέτουν χρόνια στον ασφαλιστικό τους βίο με χαμηλότερες από 1.000 ευρώ μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές -για παράδειγμα ελεύθεροι επαγγελματίες που εντάσσονται στην ελάχιστη ασφαλιστική κλίμακα του ΕΦΚΑ και πληρώνουν εισφορές επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ- δεν φαίνεται να έχουν συμφέρον να παραμένουν στην αγορά εργασίας επιπλέον χρόνια.



    ΣΧΟΛΙΑ