• Κοινωνία

    Αυστρία: Νέοι αυστηροί περιορισμοί για την είσοδο τουριστών από τη Δευτέρα

    Αυστρία: Άρση της ασυλίας του πρώην καγκελάριου Κουρτς ζητούν οι εισαγγελείς, έρευνες μέχρι την απόφαση του Κοινοβουλίου

    Σεμπάστιαν Κουρτς


    Νέοι περιορισμοί για την είσοδο στην Αυστρία από την ερχόμενη Δευτέρα, λόγω των αυξανόμενων μολύνσεων από κορονοϊό, προβλέπονται από τον νέο, τροποποιημένο κανονισμό εισόδου του υπουργείου Υγείας.

    Η  είσοδος από 32 χώρες ή περιοχές κινδύνου θα είναι δυνατή μόνο με αρνητικό τεστ PCR, ενώ οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα μπορούν να εισέλθουν μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

    Αυστριακοί, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και της Ελβετίας, καθώς και άτομα με την κύρια κατοικία τους στην Αυστρία που προέρχονται από μια περιοχή κινδύνου η οποία δεν έχει σταθερή κατάσταση Covid 19 – όπως Ρουμανία, Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σουηδία , Ρωσία ή ΗΠΑ – πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας (με αρνητικό τεστ PCR) ή να υποβληθούν σε τεστ PCR εντός 48 ωρών από την είσοδο.

    Για υπηκόους τρίτων χωρών, που δεν προέρχονται από τις παραπάνω περιοχές, όπως οι Ουκρανοί, η είσοδος απαγορεύεται γενικά, εκτός εάν προέρχονται από τον χώρο Σένγκεν και μπορούν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR που δεν υπερβαίνει τις 72 ώρες . Αφού εισέλθουν στη χώρα, αυτά τα άτομα πρέπει επιπλέον να περάσουν σε καραντίνα δέκα ημερών (σπίτι), και προς τούτο πρέπει να κατατεθεί βεβαίωση διαμονής.

    Επίσης, για την προαναφερθείσα είσοδο από μία περιοχή κινδύνου Αυστριακών και πολιτών της ΕΕ – αυτό περιλαμβάνει επίσης άτομα που διαμένουν ή συνήθως διαμένουν στην Αυστρία – το αρνητικό τεστ PCR που επιβεβαιώνεται στο πιστοποιητικό υγείας δεν πρέπει να είναι παλαιότερο από 72 ώρες. Εάν δεν ήταν δυνατή η πραγματοποίηση τεστ στο εξωτερικό, αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Αυστρία εντός 48 ωρών με ίδια έξοδα. Μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα αρνητικό αποτέλεσμα, πρέπει να ξεκινήσει μία καραντίνα με αυτοπαρακολούθηση (σπίτι), ενώ πρέπει να κατατεθεί βεβαίωση διαμονής.

    Εάν Αυστριακοί, πολίτες της ΕΕ, της ΕΖΕΣ ή της Ελβετίας προέρχονται από μια χώρα με σταθερή κατάσταση Covid 19 (π.χ. Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Νορβηγία), προβλέπεται ελεύθερη είσοδος στην Αυστρία.

    Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να έχουν παραμείνει τις τελευταίες δέκα ημέρες μόνο στις ακόλουθες – σήμερα ασφαλείς – χώρες: Ανδόρα, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, ‘Αγιος Μαρίνος, Ελβετία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Βατικανό, Βρετανία και Κύπρος.

    Σύμφωνα με τον κανονισμό, κράτη ή περιοχές με αυξημένο κίνδυνο Covid 19 είναι: Αίγυπτος, Αλβανία, Μπαγκλαντές, Λευκορωσία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Βουλγαρία, Χιλή, Εκουαδόρ, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Κοσσυφοπέδιο, Μεξικό , Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Νιγηρία, Βόρεια Μακεδονία, Πακιστάν, Περού, Φιλιππίνες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σουηδία, Σενεγάλη, Σερβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες και επαρχία Χουμπέι (Κίνα).

    Εξαιρέσεις από την απαγόρευση εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών ισχύουν για νοσηλευτικό προσωπικό, εποχικά εργαζόμενους και διπλωμάτες, ενώ, εάν δεν έχουν βρεθεί σε μια από τις χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως ασφαλείς, πρέπει επίσης να έχουν αρνητικό τεστ PCR και, στη συνέχεια, να ξεκινήσουν καραντίνα 10 ημερών στο σπίτι.

    Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις κρατικές επισκέψεις και για ειδικούς οικογενειακούς λόγους – όπως η είσοδος συντρόφων ζωής – ή σε περιπτώσεις όπως γάμοι και βαπτίσεις, ενώ η απλή διέλευση από την Αυστρία χωρίς στάση παραμένει δυνατή χωρίς περιορισμούς, αναφέρει ο κανονισμός, ο οποίος προβλέπει ότι για άτομα που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό τη Δευτέρα, αυτή η αλλαγή θα ισχύει από το Σάββατο 1 Αυγούστου.



    ΣΧΟΛΙΑ