• Δημοφιλή στο Internet

    Μένουμε σπίτι και τρώμε παραδοσιακά: 4 ιδανικές συνταγές ψαριού για την Κυριακή των Βαΐων

    • NewsRoom

    Σολωμός στη λαδόκολλα με πολύχρωμες φακές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


    Μένουμε σπίτι και τρώμε παραδοσιακά με μερικές ξεχωριστές συνταγές για ψάρι

    Η Κυριακή των Βαΐων πλησιάζει και, παρ’ ότι μένουμε σπίτι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τηρήσουμε όποιες από τις παραδόσεις μας επιτρέπεται.

    Την ημέρα αυτή, που βρίσκεται ανάμεσα στην πρώτη φάση της νηστείας και στην δεύτερη, της αυστηρής νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδας, επιτρέπεται στους πιστούς να «σπάσουν» εν μέρει τη νηστεία, τρώγοντας ψάρι.

    Η Κυριακή των Βαΐων είναι μέρα γιορτής, είναι η μέρα που ο Ιησούς έφτασε θριαμβευτικά στα Ιεροσόλυμα και, σε ανάμνηση του γεγονότος, όλοι ο ναοί στολίζονται με φυτά που συμβολίζουν τη νίκη. Λόγω της σπουδαιότητάς της, επιτρέπεται η παρουσία του ψαριού στο τραπέζι μας.

    Γι’ αυτό, γι’ αυτή την ξεχωριστή Κυριακή του χρόνου, σας προτείνουμε μία σειρά από συνταγές για ψάρι που μπορείτε να μαγειρέψετε, για ένα τέλειο γιορτινό τραπέζι!

    Ψαροκεφτέδες: Η συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

    Ψαροκεφτέδες από τον Λευτέρη Λαζάρου
    Υλικά

    500 γρ. φιλέτο από λευκό ψάρι (σφυρίδα, ροφό ή βλάχο)
    2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένα
    4 γρ. κύμινο
    40 γρ. ελαιόλαδο
    2 κρόκοι αυγών
    ξύσμα από 1 λεμόνι
    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    αλεύρι για το πανάρισμα
    αλάτι
    πιπέρι φρεσκοτριμμένο

    Εκτέλεση

    Ψιλοκόβουμε το ψάρι σε πολύ μικρά κομματάκια και προσθέτουμε τα πράσα. Ιδανικά, περνάμε το ψάρι μαζί με τα πράσα από μηχανή του κιμά.
    Προσθέτουμε το κύμινο, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
    Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα πανάρουμε στο αλεύρι.
    Ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
    Τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να έχουν ωραίο χρυσό χρώμα.
    Χούμους | Η νηστίσιμη τροφή που σε βοηθά να χάσεις και βάρος

    Tips: Για ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα στους κεφτέδες και γενικά σε όλα τα θαλασσινά που θέλετε να τηγανίσετε, τα πανάρετε με ψιλό σιμιγδάλι.

    Ψάρι με κολοκύθια στο φούρνο: Τέλειος συνδυασμός, υπέροχη γεύση

    Ψάρι με κολοκύθια στον φούρνο
    Yλικά

    1 κιλό ψάρια λιθρίνια (περίπου 3 μέτρια ψάρια) ή φαγκρί, ή συναγρίδα φέτα, ή σφυρίδα
    1 κιλό κολοκυθάκια, όσο το δυνατόν μικρότερα
    1/2 κιλό ντομάτες κόκκινες
    1 φλιτζ. λάδι
    1 κρεμμύδι
    αλάτι
    πιπέρι

    Eκτέλεση

    Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα σκίζουμε κατά μήκος στα τρία, μπήγοντας το μαχαίρι προσεκτικά, χωρίς να κόψουμε τις άκρες τους.

    Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν περίπου δυο ώρες.

    Καθαρίζουμε και αλατίζουμε το ψάρι.

    Το αφήνουμε να σταθεί περίπου μια ώρα.

    Σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι τα κολοκυθάκια ολόκληρα ωσότου μαλακώσουν.

    Χρησιμοποιούμε βαθύ ταψί.

    Το λαδώνουμε, βάζουμε το ψάρι ανάμεσα στα κολοκυθάκια και στη μέση το κρεμμύδι χαραγμένο, ολόκληρο.

    Στο μεταξύ, σε μικρή κατσαρόλα έχουμε βράσει τη ντομάτα περασμένη από τον τρίφτη, με το λάδι.

    Την περιχύνουμε πάνω στο ψάρι με τα κολοκυθάκια και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό.

    Το ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, ή το φουρνίζουμε σε μέτριο φούρνο.

    Προς το τέλος ρίχνουμε το πιπέρι. Αν χρειαστεί κατά το ψήσιμο προσθέτουμε λίγο νερό.

    Πηγή: Πολίτικη κουζίνα της Λωξάντρας – Τηλεθεατής

    Σολωμός στη λαδόκολλα με πολύχρωμες φακές: Πρωτότυπη, λαχταριστή συνταγή

    Σολωμός στη λαδόκολλα με πολύχρωμες φακές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Μία συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Υλικά

    Για το σολωμό

    2 φιλέτα φρέσκο σολωμό
    2 κ.σ. ελαιόλαδο
    λίγες λεπτοκομμένες φέτες φινόκιο
    λίγο άνηθο
    χυμό και ξύσμα λεμονιού
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    αντικολλητικό χαρτί ψησίματος

    Για τις πολύχρωμες φακές

    1 φλ. βρασμένη ψιλή φακή
    1/2 φλ. κινόα βρασμένη
    2 κ.σ. ελαιόλαδο
    2 φρ. κρεμμύδια
    1 κόκκινη πιπεριά
    λίγο ψιλοκομμένο φινόκιο
    2 τριμμένα καρότα
    λίγο ρόδι καθαρισμένο
    λίγο καλαμπόκι βρασμένο
    λίγο άνηθο και μαϊντανό

    Για το ντρέσινγκ μουστάρδας

    1/3 φλ. ελαιόλαδο
    1 κ.σ. μουστάρδα
    χυμό από 1/2 λεμόνι
    χυμό από 1/2 πορτοκάλι
    αλάτι

    Εκτέλεση

    Για το σολωμό στη λαδόκολλα

    Βάζουμε στη λαδόκολλα τα φιλέτα του σολωμού με την πέτσα να ακουμπάει στη λαδόκολλα, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σφραγίζουμε το πακέτα.

    Βάζουμε σε ταψί τα πακέτα με το σολωμού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για περίπου 20′, ανάλογα με το πάχος του φιλέτου.

    Για τις φακές

    Ενώνουμε όλα τα υλικά για τις πιρουνάτες φακές σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.

    Για το ντρέσινγκ

    Χτυπάμε με σύρμα όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια πυκνή υφή.

    Πηγή: argiro.gr

    Ψάρι στο φούρνο με κρεμμύδια: Μία διαφορετική γεύση που πρέπει να δοκιμάσετε

    Ψάρι με κρεμμύδια στο φούρνο
    Υλικά

    1 μεγάλο ψάρι (τσιπούρα, φαγκρί ή λαυράκι) γύρω στο 1-1,5 κιλό
    500 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου
    2 κλωναράκια σέλινο με τα φύλλα του
    4-5 κλωναράκια μαϊντανός
    2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
    1 κουταλάκι ρίγανη
    1/2 κουταλάκι θυμάρι ξερό
    λίγο πιπέρι καγιέν, τριμμένο
    7-8 κουταλιές ελαιόλαδο
    ο χυμός από 1 λεμόνι ή μοσχολέμονο
    αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
    150 ml λευκό ξηρό κρασί

    Εκτέλεση

    1. Πλένετε και καθαρίζετε το ψάρι αφαιρώντας τα λέπια, τα βράγχια και τα εντόσθια. Το αλατοπιπερώνετε εξωτερικά και στην κοιλιά και βάζετε μέσα το σκόρδο, το μαϊντανό και το σέλινο. Κάνετε αν θέλετε δύο σχισμές στο ψάρι για να ψηθεί καλύτερα. Ζεματίζετε τα κρεμμυδάκια για 2’ – 3’ και τα στραγγίζετε.

    2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 °C. Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και βάζετε μέσα το ψάρι. Από πάνω του και δίπλα του τοποθετείτε τα κρεμμυδάκια. Σε ένα μπολ χτυπάτε το λάδι με το θυμάρι, τη ρίγανη, το πιπέρι καγιέν, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και το κρασί.

    3. Περιχύνετε το ψάρι με το μείγμα του ελαιόλαδου και σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε το ψάρι στο φούρνο για 30’ – 40’, ανάλογα με το μέγεθός του. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε το ψάρι να πάρει χρώμα.

    Πηγή: Κουζίνα & Ποιότητα Ζωής



    ΣΧΟΛΙΑ