Δημοφιλή στο Internet

Η ναξιώτικη συνταγή που θα σας ξετρελάνει: Καλόγερος με μελιτζάνες και μοσχάρι

  • NewsRoom

Καλόγερος Νάξου από τον Γιώργο Τσούλη


Κλασική ναξιώτικη συνταγή, που σίγουρα θα λατρέψετε!

Καλόγερο Νάξου ετοιμάζει σήμερα για εμάς ο Γιώργος Τσούλης. Μία συνταγή με ένα από τα κυρίαρχα καλοκαιρινά υλικά, τη μελιτζάνα, αλλά και το πολύ ωφέλιμο μοσχάρι.

Ο σεφ μας συμβουλεύει να βάλουμε τις μελιτζάνες σε νερό και αλάτι, για να ξεπικρίσουν.

Υλικά

Για το μοσχάρι:

1 kg μοσχάρι ελιά, κομμένο σε κύβους

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

6-7 κ.σ. ελαιόλαδο

3 φύλλα δάφνης

1 ξυλάκι κανέλας

½ κ.σ. πελτέ

½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

1 lt ζωμό βοδινού

180 ml κόκκινο κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

Για τις μελιτζάνες:

4 μελιτζάνες, κομμένες σε κάθετες φέτες πάχους περίπου μισού χιλιοστού

350 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη

200 γρ. σιμιγδάλι

200 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

Αλάτι

Πιπέρι

Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Προσθέτουμε τα κομμάτια του μοσχαριού σε ένα μπολ, τα λαδώνουμε καλά και τα αλατοπιπερώνουμε.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε σε δόσεις το μοσχαράκι, μέχρι να σοταριστεί πολύ καλά από όλες τις πλευρές, συμπληρώνοντας, αν χρειαστεί, λίγο λάδι.

Μόλις δώσουμε χρώμα σε όλο το κρέας, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.

Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν κι έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας.

Έπειτα, μαγειρεύουμε για άλλα 4 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.

Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε, κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 2-2,5 ώρες.

Παράλληλα, ρίχνουμε τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και αλάτι και τις αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ξεπικρίσουν. Κατόπιν, τις σουρώνουμε.

Στη συνέχεια, αδειάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Δείτε τη συνέχεια της συνταγής εδώ.

Πηγή: giorgostsoulis.com


ΣΧΟΛΙΑ