• Δημοφιλή στο Internet

    H Google έχει γενέθλια και το γιορτάζει με ένα ξεχωριστό google doodle

    • NewsRoom

    Οι ιδρυτές της Google, Λάρρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν


    Μια ειδική αφιέρωση κάνει το σημερινό google doodle, με αφορμή τον εορτασμό των 21 χρόνων από τη «γέννηση» της Google, που άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στο διαδίκτυο και την αναζήτηση πληροφοριών και δεδομένων.

    Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, το διαδικτυακό εργαλείο που μας «έλυσε» τα χέρια γίνεται σήμερα 21 ετών και το google doodle είναι ειδικά αφιερωμένο σε αυτή την περίσταση. Το σημερινό doodle απεικονίζει έναν παλιό, ρετρό υπολογιστή, ενώ στην εικόνα αναγράφεται η ημερομηνία 27-9-98, η ημέρα δηλαδή που ξεκίνησε αυτή η επανάσταση στο διαδίκτυο, στην αναζήτηση και διάθεση πληροφοριών, συμπαρασύροντας πληθώρα συνηθειών και αλλάζοντας μια για πάντα τη ζωή μας.

    Πώς ξεκίνησαν όλα

    Την αρχή της σύγχρονης αυτής τεχνολογικής επανάστασης έκαναν δύο φοιτητές, ο Λάρρυ Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν, κατά τη διάρκεια του διδακτορικού τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Την εποχή εκείνη, υπήρχαν ήδη οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης, οι οποίες κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους, μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα. Οι δύο φοιτητές, ωστόσο, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο σύστημα, που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων.

    To Google, επομένως, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1996 ως ένα ερευνητικό πρόγραμμα.

    Πώς πήρε το όνομά της η Google

    Η νέα τεχνολογία ήταν η PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν. Οι δύο τους ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «Googol», τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100, που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν, η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

    Στην αρχή της δημιουργίας του, το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997. Στα μέσα του 1998 κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 εκατ. δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους, ώστε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 να δημιουργήσουν την Google.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας από τους πρώτους επενδυτές ήταν ένας συνιδρυτής της Sun Microsystems, Inc. Στην αρχή, η εταιρεία είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Το 1999 έλαβε χρηματοδότηση κύκλου εργασιών 25 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία, από εκεί και έπειτα γνώρισε γρήγορη εξέλιξη, κυρίως όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τον Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους.

    Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι, τον Απρίλιο του 2007, η Google Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία, ως η διασημότερη εταιρία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft Corp.

    Η ταχεία ανάπτυξη της επιχείρησης, ειδικότερα, ήρθε μετά την δημιουργία μιας σειράς συμπληρωματικών υπηρεσιών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών, πέρα από τη μηχανή αναζήτησης. Εφαρμογές όπως το email (Gmail), η σουίτα γραφείου (Google Drive), και λογισμικό κοινωνικής δικτύωσης (Google +) είναι πολύ δημοφιλή στους χρήστες της εταιρείας.

    Η εταιρία ηγείται, επίσης, της ανάπτυξης του λειτουργικού συστήματος για κινητές συσκευές Android. Η Google μετακινείται όλο και περισσότερο σε υλικό τηλεπικοινωνιών: συνεργάζεται με μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών για την παραγωγή των συσκευών Nexus και εξαγόρασε την Motorola τον Μάιο του 2012.

    Σύμφωνα με τους ανεξάρτητους παρόχους στοιχείων επισκεψιμότητας Alexa και SimilarWeb, το Google.com είναι πρώτο και δεύτερο σε επισκεψιμότητα αντίστοιχα, έχει την υψηλότερη επισκεψιμότητα ανάμεσα στις μηχανές αναζήτησης, έχοντας περισσότερους από 16 δισεκατομμύρια επισκέπτες ανά μήνα για το Μάιο του 2015.

    Σήμερα, η Google στεγάζεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο, για τις ανάγκες της εταιρείας, κτήριο, που βρίσκεται στο Μάουνταιν Βιού της Καλιφόρνια. Οι συνθήκες εργασίας χαρακτηρίζονται από τις καλύτερες που έχουν εφαρμοστεί σε εταιρείες, αφού η Google έχει προνοήσει για όλες τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν ώρες για ξεκούραση, τακτικά διαλείμματα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, αλλά και ύπαρξη παιδότοπου για την φύλαξη των παιδιών, όσοι ώρα οι γονείς εργάζονται.

    Μία εταιρία συνυφασμένη με την καθημερινότητα εκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη, που Googlάρουν ασταμάτητα.

    Χρόνια πολλά Google!

    Δείτε το σημερινό google doodle:
    To google doodle για τα 21α γενέθλια της Google

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ