• Δημοφιλή στο Internet

    Γλυκιά απόλαυση: Η τέλεια συνταγή για το αγαπημένο μας ιταλικό πανετόνε

    • NewsRoom

    Πανετόνε από τον Γιώργο Τσούλη, πηγή: giorgostsoulis.com


    Η τέλεια συνταγή για μία αγαπημένη γλυκιά λιχουδιά

    Την τέλεια συνταγή για να φτιάξουμε το αγαπημένο μας ιταλικό πανετόνε μας δείχνει σήμερα ο Γιώργος Τσούλης. Μία λιχουδιά που μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές και αγαπούν διαχρονικά μικροί και μεγάλοι.

    Δοκιμάστε το!

    #tsoulotip: 1. Λαδώνουμε τα χέρια μας για να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας.

    2. Σε περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά, η αναλογία είναι στο ζυμάρι 60 γρ. και στο προζύμι 8 γρ. Για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην υφή του πανετόνε, μόλις ψηθούν καρφώνουμε δύο καλαμάκια για σουβλάκια στο κάτω μέρος των πανετόνε και τα στηρίζουμε ανάμεσα σε δύο σκεύη, έτσι ώστε το πανετόνε να κρέμεται ανάποδα στον αέρα, ώστε, καθώς κρυώνει, να μη χάσει τον όγκο του.

    3. Δεν ανοίγουμε το φούρνο όσο ψήνουμε τα πανετόνε.

    Υλικά

    (Για 3 μεγάλα πανετόνε 800 γρ. ή 30 μικρών 80 γρ.)

    Για το προζύμι:

    150 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

    4 γρ. ξερή μαγιά

    4 γρ. αλάτι

    200 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ

    Για τα μαριναρισμένα ξερά φρούτα:

    240 γρ. σταφίδες, ξερές

    180 γρ. πορτοκάλια γλασσέ, κομμένα σε κυβάκια ή ξύσμα από 4 πορτοκάλια

    180 γρ λεμόνια γλασσέ, κομμένα σε κυβάκι ή ξύσμα από 3 λεμόνια

    80 ml κονιάκ

    Για τη ζύμη του πανετόνε:

    30 γρ. ξερή μαγιά

    50 ml χλιαρό γάλα

    300 γρ. προζύμι

    700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

    190 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

    1+½ κ.σ. βανίλια εκχύλισμα

    200 ml γάλα, παγωμένο

    12 κρόκοι αυγών

    300 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια & σε θερμοκρασία δωματίου

    1 κ.γ. αστεροειδή γλυκάνισο

    1 κ.γ. γαρίφαλο

    2 κρόκους αραιωμένους σε λίγο νερό, για το άλειμμα

    Άχνη ζάχαρη, για το σερβίρισμα

    Εκτέλεση

    Για το προζύμι:

    Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό, τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με το γάντζο για 3-4 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να πάρουμε ένα κολλώδες ομογενοποιημένο ζυμάρι.

    Ύστερα, μεταφέρουμε το προζύμι σε ένα πιάτο, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες. Αμέσως μετά, μεταφέρουμε το προζύμι στο ψυγείο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ολόκληρη ημέρα.

    Την επόμενη μέρα, προτού ξεκινήσουμε να ζυμώνουμε το πανετόνε, βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο και το αφήνουμε για δύο ώρες.

    Εκτέλεση για τα μαριναρισμένα ξερά φρούτα:

    Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά, τα σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα να μαριναριστούν.

    Εκτέλεση για τη ζύμη του πανετόνε: Αδειάζουμε στο multi 4 κ.σ. από τη ποσότητα ζάχαρης, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το γαρίφαλο και τα θρυμματίζουμε.

    Στη συνέχεια, στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα 50 ml χλιαρό γάλα και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με το γάντζο, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

    Ύστερα, προσθέτουμε το αλεύρι, το μείγμα με τη ζάχαρη, την υπόλοιπη ζάχαρη, το παγωμένο γάλα και ζυμώνουμε για 5 – 6 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.

    Αμέσως μετά, ρίχνουμε τους κρόκους και ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά ακόμα. Έπειτα, ρίχνουμε μέσα στον κάδο το προζύμι και ζυμώνουμε για άλλα 7 λεπτά.

    Κατόπιν, ρίχνουμε το βούτυρο, το εχκύλισμα βανίλιας και το ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά.

    Τέλος, προσθέτουμε και τα μαριναρισμένα ξερά φρούτα και ζυμώνουμε για 30 δευτερόλεπτα ακόμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.

    Δείτε τη συνέχεια της συνταγής εδώ.

    Πηγή: giorgostsoulis.com

    Διαβάστε ακόμη:

    Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και κρασί, η πιο νόστιμη συνταγή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

    Η συνταγή του Άκη για γρήγορη και ζουμερή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

    Γεύση που ξετρελαίνει: Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα, πορτοκάλι και μελωμένες πατάτες

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ