• Real Estate

    Trade Estates: Ετοιμάζει placement για 14% η Φουρλής

    Βασίλης Φουρλής, CEO Trade Estates (Fourlis)

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Trade Estates ΑΕΕΑΠ


    Με ιδιωτική τοποθέτηση ενός ή περισσότερων επενδυτών θα διατεθεί ποσοστό περίπου 14% από το σύνολο των μετοχών που ελέγχει ο όμιλος Φουρλή στην Trade Estates.

    Στόχος είναι το ποσοστό του βασικού μετόχου να κατέλθει του 50%, έτσι ώστε να προχωρήσει η απο-ενοποίηση της ΑΕΕΑΠ από τη Fourlis Συμμετοχών, για αυτό και το placement θα λάβει χώρα εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2024, αναλόγως και των συνθηκών στις αγορές. Σήμερα, ο όμιλος Φουρλή κατέχει το 64% της ΑΕΕΑΠ, η Autohellas το 10% (οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι αύξησαν το ποσοστό τους μετά την ΙΡΟ του Νοεμβρίου), το family office της Μαριάννας Λάτση το 3% και η ελεύθερη διασπορά φτάνει το 22%.

    Πότε ξεκινά η επένδυση στο Ελληνικό

    Να σημειωθεί ότι η Trade Estates έχει «απογαλακτιστεί» από τον όμιλο Φουρλή ως εκμισθώτρια, όπως υπενθύμισε ο Βασίλης Φουρλής κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023 στην Ένωση Θεσμικών Αναλυτών. Ο όμιλος ήταν ενοικιαστής του 100% των ακινήτων της ΑΕΕΑΠ και σήμερα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 30%, ενώ θα κατέλθει στο 25% με το άνοιγμα του εμπορικού πάρκου στο Ελληνικό.

    Μεταξύ των επενδύσεων ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ της Trade Estates ανήκει η ανάπτυξη του εμπορικού πάρκου στο Ελληνικό. Το commercial hub του Ελληνικού εντός του οποίου θα κατασκευαστεί το retail park της ΑΕΕΑΠ έχει αδειοδοτηθεί και, σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε ο CEO της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης, έως τις αρχές του 2025 θα έχουν ξεκινήσει οι εκσκαφές και το γ’ τρίμηνο του 2027 αναμένεται να παραδοθεί το εμπορικό πάρκο. Η Trade Estates έχει αποκτήσει το 16% οριζόντιων ιδιοκτησιών του commercial hub από τη Lamda Development, ενώ βάσει της συμφωνίας στο ακίνητο θα δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης που θα εκμεταλλεύεται η παραχωρησιούχος του Ελληνικού.

    Επίσης, έως το τέλος του 2024 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το retail park που αναπτύσσει η Trade Estates στην Πάτρα, σύμφωνα με τη διοίκηση της επενδυτικής ακινήτων. Στους μισθωτές θα ανήκουν η ΙΚΕΑ και η πολωνική αλυσίδα ένδυσης Sinsay, με την οποία η εταιρεία έχει συμφωνήσει το άνοιγμα καταστήματος και στο Ηράκλειο. «Οι σχέσεις μας με τους λιανεμπόρους διέπονται από συμβόλαια που προβλέπουν απόδοση ποσοστού επί του τζίρου, όταν το κατάστημα υπεραποδίδει σε πληθωριστικό περιβάλλον», σύμφωνα με τον κ. Παπούλη.

    Περαιτέρω επενδύσεις αναμένονται και πέριξ του Smart Park. Απέναντι από το εμπορικό πάρκο που εξαγόρασε η εταιρεία στο τέλος του 2023, υπάρχουν 32 στρέμματα ιδιοκτησίας της ΑΕΕΑΠ και της ολλανδικής Ten Brinke, αλλά στην παρούσα φάση εξετάζεται η χρήση της έκτασης.

    Αυξάνεται κατά 80 εκατ. ο δανεισμός

    Οι επενδύσεις σε Πάτρα, Ηράκλειο και Ασπρόπυργο (όπου θα αναπτυχθεί το κέντρο διανομής της Inter IKEA) χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης – κάτι που θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση του μέσου σταθμικού επιτοκίου –, ενώ σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή διάρθρωση της Trade Estates, ο κ. Φουρλής τόνισε ότι η εταιρεία έχει εκδώσει δύο ομολογιακά δάνεια με σταθερό επιτόκιο 3,28% και 3,9%. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλος, το 2024 το χρέος της εταιρείας θα αυξηθεί κατά 80 έως 100 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι εντός του χρόνου αναμένεται να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την απόκτηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας της Trade Estates στο πάρκο του Ελληνικού και θα ξεκινήσει η κατασκευή του διεθνούς κέντρου διανομής της Inter IKEA στον Ασπρόπυργο, μία επένδυση 70 εκατομμυρίων. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης μόχλευσης της ΑΕΕΑΠ φτάνει στο 40,7% και «δείχνει ότι η εταιρεία εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση για τα έργα που έχει συμφωνήσει να αναπτύξει.

    Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη της Trade Estates, τα έσοδα από ενοίκια έφτασαν τα 26,7 εκατ. ευρώ το 2023, τα προσαρμοσμένα EBITDA τα 18,2 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη τα 37,7 εκατ. ευρώ. Η αξία χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ έφτασε πέρσι τα 484 εκατομμύρια, με το τζίρο των καταστημάτων εντός των ακινήτων της να φτάνει τα 450 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ