• Real Estate

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Δεν θα παραταθεί η μείωση των ενοικίων-Μέτρα ανακούφισης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, επανεκκίνηση για Χρυσή Βίζα

    Ελλάδα 2.0: Έως τα τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών


    Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην παραταθεί χρονικά το μέτρο των μειωμένων κατά 40% ενοικίων για όσους πλήττονται (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) εξαιτίας της κρίσης, ενώ υπό συζήτηση βρίσκονται μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων που χάνουν τμήμα των εισοδημάτων τους.

    Τα παραπάνω δήλωσε χθες ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που οργάνωσε η Prodexpo με θέμα την αγορά του real estate.

    Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε πως έχει αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε άμεσα να μπορούν να διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες για την παροχή Χρυσής Βίζας (παροχή άδειας παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών με αντάλλαγμα την αγορά ακινήτου αξίας τουλάχιστον 250 χιλ. ευρώ) σημειώνοντας ότι θα αναζητηθούν τρόποι ώστε οι ξένοι που ενδιαφέρονται να επενδύσουν να βλέπουν από κοντά τα ακίνητα.

    «Θα γίνει προσπάθεια για τόνωση των επενδύσεων, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί η καλή εικόνα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης» τόνισε ο υφυπουργός εκτιμώντας ότι το ελληνικό real estate, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, είναι μια αγορά που μπορεί μετά την κρίση να δώσει επενδυτικές ευκαιρίες.

    Για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν αναφορικά με τους ιδιοκτήτες ακινήτων είπε πως είναι υπό συζήτηση γιαυτό και δεν έδωσε λεπτομέρειες, σημείωσε ωστόσο, ότι τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια.

    «Φέτος η χρονιά θα είναι σκληρή» συμπλήρωσε και ειδικά τα τουριστικά ακίνητα θα υποστούν σημαντικό πλήγμα. Η προσδοκία είναι ότι του χρόνου θα είναι μία χρονιά σημαντική για τον τουρισμό, γιατί ένα μεγάλο τμήμα των ανθρώπων που δεν θα ταξιδέψει φέτος θα το κάνει το 2021, ως εκ τούτου «οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στον τουρισμό θα έχουν έρεισμα να μπουν καθώς θα έχουν πέσει και οι τιμές».

    Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις η εκτίμησή του είναι ότι η κατάσταση είναι δυσκολότερη, με το Airbnb να έχει δεχθεί πλήγμα σε όλη την Ευρώπη. Δεν υφίσταται, όπως επίσης είπε, σκέψη για άμεση βοήθεια σε αυτή την κατηγορία, «μπορεί να υπάρξει στην επόμενη μέρα».

    Για τους φόρους στα ακίνητα ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης είναι ότι οι φόροι είναι γενικώς ψηλοί στην Ελλάδα.

    Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για μείωση της φορολογίας θα συνεχιστούν και την επόμενη μέρα ωστόσο η κυβέρνηση δεν δύναται σήμερα να δεσμευτεί σε ένα σχέδιο γιατί δεν έχει όλες τις παραμέτρους στο τραπέζι.

    Γενικότερα ο υφυπουργός πιστεύει ότι οι προβλέψεις για το πώς θα αντιδράσουν οι οικονομίες σε μία τέτοια κρίση είναι πολύ παρακινδυνευμένες, ενώ δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις προσπάθειες των κυβερνήσεων για να μετριαστούν οι επιπτώσεις.

    «Μπορεί στο τέλος να ανακαλύψουμε ότι η ύφεση είναι μικρότερη άρα και η ανάκαμψη πιο γρήγορη και βίαιη. Η μεγάλη ζημιά θα είναι να καταστραφεί ο παραγωγικός ιστός και να μεταφερθεί αυτό και σε επόμενες χρονιές. Για αυτό και η έμφαση στις παρεμβάσεις μας δίνεται στον παραγωγικό ιστό και στις θέσεις εργασίας» κατέληξε.

    Στη ίδια συζήτηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να πειστεί η κυβέρνηση να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τους ιδιοκτήτες», ενώ έκανε λόγο για σημαντικές επιπτώσεις της κρίσης στις αξίες των ακινήτων, οι οποίες όμως δεν μπορεί να αποτιμηθούν αυτή τη στιγμή γιατί δεν υπάρχει αγορά. «Θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ομαλότητα θα έρθει σύντομα γιατί η διαχείριση της κατάστασης είναι πολύ καλή και αυτό θα το εισπράξουμε στον τουρισμό αλλά και στην ακίνητη περιουσία» πρόσθεσε.

    Ο Πάνος Χαραλαμπόπουλος, Πιστοποιημένος Εκτιμητής – MRICS, υπογράμμισε ότι η αγορά είναι σε στάση αναμονής. «Δεν υπάρχει αγορά ουσιαστικά» είπε με τις οδηγίες από τους εκτιμητικούς οργανισμούς να αναφέρουν ότι είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. «Έχουμε πλήρη παύση στο σκηνικό αγοραπωλησιών» και είναι χαρακτηριστική η μείωση στην κίνηση των ιστοσελίδων με αγγελίες για ακίνητα η οποία μειώθηκε δραματικά τον Μάρτιο. Στις συναλλαγές έχουμε πτώση άνω του 50% σε χώρες που δεν έχουν ολικό lockdown. Στην Ιταλία φθάνει ακόμη και το 98%.

    Όπως είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος η κρίση δεν έχει να κάνει την αγορά ακινήτων, αλλά την επηρεάζει σημαντικά. Η αύξηση της ανεργίας και η αβεβαιότητα θα πιέσουν τις τιμές καθώς πρόκειται για μία αγορά που δεν πατάει γερά στα πόδια της. Σύμφωνα με τον ίδιο το 2019 το 30% των πράξεων για ακίνητα έγινε από ξένους.

    Από την πλευρά της, η Θεοδώρα Δήμα, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού είπε ότι οι ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς διαπιστώνεται πλήρης παύση εργασιών λόγω της διακοπής των πτήσεων από το εξωτερικό και των εσωτερικών μετακινήσεων, ενώ δεν είναι αισιόδοξη για το καλοκαίρι.

    Πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολη η μετάβαση ενός ακινήτου από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση γιατί τα σπίτια αυτά είναι πλήρως επιπλωμένα και προέτρεψε όσους ασχολούνται με τις μισθώσεις τύπου Airbnb να δώσουν έμφαση στη διασφάλιση της υγείας των πελατών τους.



    ΣΧΟΛΙΑ