• Real Estate

    Ten Brinke: Χρυσωρυχείο για τους Ολλανδούς το ελληνικό real estate

    ten brinke


    Με όπλο την ισχυροποίηση των οικονομικών μεγεθών της προχωρά το επενδυτικό πλάνο της εν Ελλάδι θυγατρικής της ολλανδικής Ten Brinke, που έχει στο pipeline επενδύσεις μισού δισεκατομμυρίου.

    Η Ten Brinke Hellas, βασική θυγατρική του ομίλου της Ten Brinke Greece Holding, κατάφερε το 2021 να γράψει τζίρο 3,8 εκατομμυρίων, όταν το 2020 ο κύκλος εργασιών ήταν 1,3 εκατ. ευρώ και το 2019 μόλις 800 χιλιάδες. Τα προ φόρων κέρδη έφτασαν τα 2,4 εκατομμύρια, ενώ τα καθαρά τα 1,8 εκατ. ευρώ, με το ενεργητικό της εταιρείας να ξεπερνά τα 52 εκατομμύρια.

    Διαθέτει επίσης κεφάλαια 17,4 εκατομμυρίων (από 2,3 εκατ. το 2020), ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το επιχειρηματικό της πλάνο. Πρόκειται για αποτέλεσμα μίας στρατηγικής κίνησης της Ten Brinke να συγχωνευθεί με θυγατρικές της, έτσι ώστε να θωρακιστεί κεφαλαιακά, καθώς αυτά τα κεφάλαια προήλθαν από την απορρόφηση της εξαγορασθείσας εταιρείας logistics Δέλτα 4 στη Θεσσαλονίκη και των Botenko, Megatrans και Ten Brinke Developments.

    Κερδοφόρα αναμένονται τα αποτελέσματα και το 2022, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις της διοίκησης, ενώ άσσος στο μανίκι της Ten Brinke είναι το χαρτοφυλάκιο των δανείων και συμμετοχών που επίσης κατέχει. Ήδη το 2020 κατάφερε την πώληση δανείων που είχαν αγοραστεί από επενδυτικό fund, καθώς και την πώληση χρεογράφων και ακινήτων.

    Τα χρεόγραφα, τα έργα 150 εκατομμυρίων και οι συμπράξεις με την Trade Estates

    Η εταιρεία είχε συνάψει συνεργασία από το 2018 με εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και έχει αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς για δάνεια – ακίνητα, με μονομερές δικαίωμα ανανέωσης από την πλευρά της για να αποφασίσει εάν θα τα αγοράσει τελικά με τίμημα τουλάχιστον της συμφωνημένης τιμής στόχου. Το 2021 η ελληνική θυγατρική είχε στην κατοχή της χρεόγραφα δάνεια και συμμετοχές 36,3 εκατομμυρίων, πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί πως τα ομολογιακά δάνεια έχουν δοθεί σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις με επιτόκιο κυρίως 3,5%.

    Στο επενδυτικό πρόγραμμα των Ολλανδών developers περιλαμβάνεται η ανάπτυξη 180 στρεμμάτων αποθηκών, 56 στρεμμάτων κατοικιών, 93 στρεμμάτων εμπορικών πάρκων, 20 στρεμμάτων τουριστικών projects και 56 στρεμμάτων επαγγελματικών ακινήτων. Επιδίωξη είναι έως το τέλος του 2022 να έχουν παραδοθεί από την Ten Brinke 79 νέα έργα αξίας 150 εκατομμυρίων, όταν το 2021 ολοκληρώθηκαν projects 83 εκατ. ευρώ.

    Στόχος της πολυεθνικής, που έφτασε στην Ελλάδα το 2008 και περίμενε καρτερικά το κύμα επενδύσεων στο real estate, είναι ο τζίρος στη χώρα να φτάσει τα 100 εκατομμύρια, σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με τις πωλήσεις που είχε πετύχει προ τριετίας. Σημειωτέον ότι μιλάμε για το συνολικό κύκλο εργασιών της Ten Brinke στην Ελλάδα και όχι μόνο της θυγατρικής Ten Brinke Hellas, που δημοσίευσε πρόσφατα οικονομικές καταστάσεις.

    Από τις επενδύσεις της Ten Brinke ξεχωρίζουν αυτές που έχει δρομολογήσει για λογαριασμό του ομίλου Φουρλή και συγκεκριμένα της Trade Estates, της ΑΕΕΑΠ στην οποία έχει επενδύσει ο Ευτύχης Βασιλάκης και ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί στο ταμπλό. Ήδη, οι δύο εταιρείες συμμετέχουν με 50% έκαστη σε τρεις εταιρείες που διαχειρίζονται ακίνητα σε Πάτρα, Ηράκλειο και Σπάτα, τα οποία θα έχουν πάρει τη μορφή retail parks και θα περάσουν εξ’ολοκλήρου στην ιδιοκτησία της Trade Estates έως τα μέσα του 2024.

    Στα Σπάτα θα οικοδομηθεί το τρίτο σημαντικό εμπορικό πάρκο της περιοχής, μετά το Smart Park της Reds και το McArthur Glen, το τελευταίο απόκτημα της Lamda Development. Θα έχει επιφάνεια 32 στρεμμάτων, με εκμισθώσιμους χώρους 9.650 τ.μ.. Στην Πάτρα θα ανεγερθεί retail park 21,5 στρεμμάτων με εκμισθώσιμους χώρους 13.900 τ.μ., τους οποίους θα μοιραστούν πέντε καταστήματα, εκ των οποίων ένα ΙΚΕΑ, στο ακίνητο της παλιάς βιομηχανίας ξυλείας ΑΒΕΞ. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η ανάπτυξη ακινήτου μεικτών χρήσεων στο Χαλάνδρι, που θα στεγάσει ένα κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος, ένα της McDonald’s και κατοικίες.



    ΣΧΟΛΙΑ