• Real Estate

    Στρίβειν δια των… logistics – Τι διδάσκει το παράδειγμα της BriQ Properties

    • του Γεράσιμου Σεραφειμίδη
    BriQ Properties

    Άννα Αποστολίδου


    Σε τρία μεγάλα logistics centers και ένα γραφείο κτιρίων επενδύει η BriQ Properties, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματά της για το Α’ Εξάμηνο του 2021 που ανακοινώθηκαν σήμερα με την εταιρία να καταγράφει αύξηση εσόδων κατά 46%.

    Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρίας στο mononews.gr, το πρώτο κτίριο της εταιρίας στον Ασπρόπυργο οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, ενώ έχει ήδη βρεθεί και ο μισθωτής που θα μπει στις αποθήκες.

    Τα κέντρα, οι κόμβοι και τα πάρκα logistics αποτελούν έναν προσοδοφόρο κλάδο για τις εταιρίες διαχείρισης ακινήτων, όπως απέδειξε η πορεία της πανδημίας με τα δύο lockdowns, τα οποία οδήγησαν αρκετούς εργαζόμενους και εταιρίες στην τηλεργασία.

    Επιπλέον «πάγωσαν» και οι επενδύσεις στα ξενοδοχεία καθώς το τουριστικό προϊόν επλήγη λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που είχαν τεθεί σε εφαρμογή καθιστώντας πρακτικά τα ταξίδια αδύνατα.

    Εν μέσω της κατάστασης αυτής ανέβηκε σημαντικά το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-shops) και οι ταχυμεταφορές με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η ανάγκη για αποθηκευτικό χώρο.

    Μάλιστα, εταιρίες που δραστηριοποιούταν στο delivery, όπως το Kiosky’s, η Wolt και το e-food έχουν οδηγηθεί σε μία «μάχη» για dark stores, τα οποία αφορούν καταστήματα που θα διαθέτουν προϊόντα σουπερ-μάρκετ που θα αποστέλλονται στους καταναλωτές από αποθήκες μέσω παραγγελιών στις αντίστοιχες εφαρμογές.

    Η Ελλάδα διαθέτει τους απαραίτητους χώρους και τις εγκαταστάσεις προκειμένου να δημιουργήσει σημαντικά logistics parks και centres, γεγονός το οποίο επισημαίνει η κυβέρνηση, ενώ και η αγορά διαβλέπει προοπτικές για επενδύσεις.

    Ωστόσο, οι χώροι χρήζουν «ανακαίνισης», καθώς θεωρούνται από την αγορά απαρχαιωμένοι.

    Υπό το πρίσμα αυτό, μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως η BriQ Properties, η Prodea και η Trastor έχουν ριχθεί στην αρένα των logistics, η οποία έχει ξεκινήσει να υπερτερεί έναντι των γραφειακών χώρων.

    Η στροφή της BriQ Properties στα logistics

    Αυτό προκύπτει και από τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου για την BriQ Properties, η οποία προχώρησε σε μπαράζ επενδύσεων εντός δωδεκαμήνου σε Logistics Centers στον Ασπρόπυργο και τον Πειραιά με το ποσοστό επί του συνολικού χαρτοφυλακίου να ανέρχεται στο 47%, ενώ την ίδια περίοδο το 2020 ανερχόταν στο 14%.

    Τα γραφεία βρέθηκαν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 30%, χάνοντας την πρωτοκαθεδρία καθώς το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 44%.

    Σταθερά στην τρίτη θέση κινούνται τα ξενοδοχεία με το ποσοστό ωστόσο να μειώνεται στο 17% από το 27% το 2020.

    Συγκεκριμένα, οι νέες επενδύσεις της BriQ για τα κέντρα logistics για το Α’ Εξάμηνο ανήλθαν στα 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα κτίρια γραφείων επένδυσε 2,1 εκατομμύρια από την πίτα των 6,1 εκατομμυρίων.

    Logistics

    Η επένδυση της BriQ στον Ασπρόπυργο αφορά στην κατασκευή δύο κτιρίων που θα λειτουργούν ως αποθηκευτικοί χώροι, ενώ θα κατασκευαστούν και γραφεία για την εξυπηρέτηση των εταιριών που θα υπογράψουν τα μισθωτήρια.

    Συνολική η BriQ κατάφερε εντός 12 μηνών να προχωρήσει στην αγορά 103 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο και πλέον έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τους αποθηκευτικούς χώρους σε 40 στρέμματα, ενώ για τα γραφεία θα δεσμευτούν 300 τετραγωνικά μέτρα.

    Το κόστος της εξαγοράς της έκτασης ανέρχεται στα 6,7 εκατομμύρια ευρώ (με τιμή του τετραγωνικού μέτρου να εκτιμάται στα 65 ευρώ), ενώ μαζί με τις εργασίες των εργολάβων η τελική επένδυση εκτιμάται στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

    Το Α Κτίριο έκτασης 20,7 στρεμμάτων βρίσκεται υπό κατασκευή και σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωσή του, η οποία και τοποθετείται στα τέλη του έτους.

    Μάλιστα η BriQ Properties έχει ήδη βρει την εταιρία που θα χρησιμοποιεί το κτίριο αυτό, η οποία δεν είναι άλλη από την Info Quest, η οποία αποτελεί μέλος του Ομίλου Quest θυγατρική του οποίου είναι και η BriQ.

    Το δεύτερο κτίριο θα χτιστεί σε όμορα οικόπεδα και η έκταση του ανέρχεται στα 18 στρέμματα. Προς το παρόν η BriQ αναμένει την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας και στόχος της είναι η κατασκευή του κτιρίου να ξεκινήσει άμεσα.

    Το κτίριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2024, καθώς η κατασκευαστική περίοδος εκτιμάται στους 18 μήνες.

    Οι εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο θα προσφέρουν yields (το οποίο αφορά στο κλάσμα της διαίρεσης των εσόδων δια της συνολικής αξίας της επένδυσης) της τάξης του 8%.

    Ταυτόχρονα η BriQ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ακόμα ένα ισχυρό Logistics Center, το οποίο βρίσκεται στην Μάνδρα Αττικής που επί του πρακτέου η εταιρία εξαγόρασε από την Sarmed Warehouses, καθώς έχει εξασφαλίσει το 80% των μετοχών της έναντι τιμήματος 23,9 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η έκταση του οικοπέδου ανέρχεται στα 131 στρέμματα, το οποίο διαθέτει 8 αποθηκευτικούς χώρων, που μισθώνει η SARMED, σε μία έκταση 58,6 στρεμμάτων.

    Τα Yields των αποθηκών θα είναι λίγο χαμηλότερα από αυτές στον Ασπρόπυργο (7,5%) ενώ το net profit για το Α Εξάμηνο του 2021 ανέρχεται στα 944 χιλιάδες ευρώ.

    Γραφεία και ξενοδοχεία

    Παρόλαυτα η BriQ Properties παραμένει πιστή στους παραδοσιακούς άξονες που έχει στηριχθεί και προχώρησε κατά το Α’ Τρίμηνο του 2021 στην εξαγορά γραφειακών χώρων στον Πειραιά, που μισθώνει στην κατασκευαστική ναυτιλιακών ειδών LALIZAS.

    Πρόκειται για το πενταόροφο κτίριο γραφείων που διαθέτει ισόγειο κατάστημα και κατάστημα επιφάνειας 2.428 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Γούναρη στον Πειραιά σε απόσταση 250 μέτρων από την Ακτή Ποσειδώνος.

    Το τίμημα της αγοράς ανήλθε στα 2,1 εκατομμύρια και τα κεφάλαια προήλθαν από δάνειο που έλαβε η εταιρία.

    Ταυτόχρονα η BriQ διαβλέπει και θετικές προοπτικές στον τουρισμό με ελπίδες για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αλλά και το 2022. Το γεγονός αυτό την οδηγεί στην αναζήτηση έτοιμων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, ενώ προχωράει και την ανακαίνιση του ξενοδοχείου της στην Σκιάθο.

    Πρόκειται για το ξενοδοχείο τριών αστέρων Plaza Σκιάθος δυναμικότητας 79 δωματίων και επιφάνειας 3.888 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο περιήλθε στο χαρτοφυλάκιο της BriQ έναντι τιμήματος 3,5 εκατομμύριων ευρώ, το οποίο και μισθώνει στην Hotel Keys που είναι μέλος του Ομίλου Hotelbrain.

    Μελλοντικά prospects

    Η BriQ Properties συνεχίζει σταθερά στο τρίπτυχο επενδύσεων στο Real Estate (logistics, γραφεί και ξενοδοχεία) και για το μέλλον. Στόχος της είναι το ποσοστό επί του συνολικού χαρτοφυλακίου να διαμοιράζεται σε logistics, γραφεία και ξενοδοχεία κατά 40% για τις δύο πρώτες κατηγορίες και 20% για την τρίτη.

    Αυτό σημαίνει πως η BriQ θα επιταχύνει τις επενδύσεις σε γραφειακούς χώρους και σε ξενοδοχεία για το δεύτερο μισό του 2021 και τις αρχές του 2022.

    Η BriQ κατανοεί πως τα logistics hubs, centers και parks αποτελούν μία σοβαρή επένδυση για τη χώρα μας και επιταχύνεται λόγω των νέων δεδομένων που δημιούργησε η πανδημία, αλλά πρόκειται για μία επένδυση, η οποία έχει ενταχθεί νωρίτερα από την κρίση της πανδημίας στο επενδυτικό πλάνο της.

    Διαβάστε επίσης:

    BriQ Properties: Αύξηση εσόδων 46% κατά το 1ο εξάμηνο του 2021



    ΣΧΟΛΙΑ